Antena Căutare

DOLIU IMENS în lumea artistică din România! Una dintre cele mai importante artiste a murit

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, a murit miercuri, la vârsta de 92 de ani.

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, a murit miercuri, la vârsta de 92 de ani.

Cu o carieră de peste 60 de ani, Geta Brătescu s-a bucurat de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor, în întreaga lume.

Pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit în 2017 proiectul „Apariţii" al artistei, a fost unul dintre mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internaţională.

Geta Brătescu s-a născut la 4 mai 1926, Ploieşti. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie şi ilustraţie de carte, potrivit News.ro.

A urmat Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în perioada 1945 - 1949, iar profesori i-au fost George Călinescu şi Tudor Vianu, apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, între 1969 - 1971. A început studiile de artă în 1945, la Academia de Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu, dar a fost forţată să le întrerupă din cauza cenzurii comuniste.

Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acordat pentru remarcabila sa contribuţie la dezvoltarea artei românesti contemporane. Un sumar al creaţiei sale a făcut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul Naţional de Artă în decembrie 1999. În luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria în expoziţia cu titlul „Cinci minute”.

DOLIU IMENS în lumea artistică din România! Una dintre cele mai importante artiste a murit

Geta Brătescu este considerată una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, cu o foarte mare vizibilitate în străinătate, creaţiile sale regăsindu-se în muzee prestigioase ale lumii, precum MOMA New York, Tate Londra şi Muzeul de Artă Modernă din Viena.

Istoricul de artă Catherine de Zegher a caracterizat-o pe artista din România drept „o voce independentă", care „a contribuit, de-a lungul secolului XX şi la începuturile celui de-al XXI-lea, la dezvoltarea progresivă a artei".

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a fost o artistă completă care a ales ca mijloc de expresie atât mediile tradiţionale, cât şi pe cele noi, realizând deopotrivă lucrări de grafică, gravură, desen şi colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalaţie, film.

„Odată cu plecarea ei, cotidianul dobândeşte valenţa eternităţii”, a transmis UAP.

În ianuarie 2018, a fost decorată Ordinul Naţional „Steaua României", oferit de preşedintele României Klaus Werner Iohannis.

Noua iubită a lui Ilie Năstase, acuzată că îl terorizează pe fostul tenismen. Cum se apără Ioana Simion... Bomba anului. Pomohaci A RECUNOSCUT TOT: „Inculpatul ȘI-A ACCEPTAT vina”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x