IONELA PRODAN A MURIT! Totul despre boala care a ucis-o pe îndrăgita artistă. Simptome şi analize necesare!

 

Ionela Prodan a murit luni seară după o lungă suferință cu o boală nemiloasă. Familia, fiicele sale și prietenii sunt greu încercați de această veste extrem de tristă

Conform zvonurilor apărute în presă, cântăreaţă de muzica populară ar fi suferit de cancer pancreatic, o boală care "tace" şi ucide rapid.

IONELA PRODAN A MURIT. TOTUL DESPRE BOALA CARE A UCIS-O PE IONELA PRODAN: 

Cancerul de pancreas este printre cele mai agresive forme de cancer, cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată. Deoarece această boală evoluează mult timp fără nicio manifestare, diagnosticul este de multe ori stabilit când tumoarea s-a extins deja la alte organe. Cancerul de pancreas este a cincea cauză de deces printre bolile oncologice.

Simptome frecvente ale cancerului de pancreas

Principalele sunt scăderea în greutate, icterul şi durerile abdominale sau de spate. Aceste simptome pot fi cauzate de multe alte boli, fapt care îngreunează diagnosticarea cancerului de pancreas. Uneori, pacienţii se prezintă şi cu diabet sau pancreatită nou diagnosticate. 

Câteva dintre simptomele care pot fi detectate în timpul examinării clinice a unui pacient cu cancer de pancreas sunt:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fără semne. 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic au fost diagnosticaţi cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-şi descoperi boala malignă. Iar oamenii de ştiinţă sunt e părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezenţa unei tumori în organism care a rămas nedetectată. Desigur, diabetul este o afecţiune destul de comună, mulţi dintre diabetici nefiind diagnosticaţi şi cu cancer pancreatic. Totuşi, acesta rămâne un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au în istoricul familial această boală.

2. Colorarea în galben a ochilor şi pielii. Chiar şi cea mai mică tumora pancreatică poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului.

3. Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor şi tălpilor. Un efect secundar mai puţin cunoscut al icterului este apariţia mâncărimilor în palme şi tălpi. Aceasta este o reacţie a pielii la bilirubina, substanţa galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mâncare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacienţii implicaţi într-un studiu italian au raportat o scădere bruscă a apetitului şi tendinţa de a se simţi sătui după ce au mâncat foarte puţin.

5. Modificare a gustului. În acelaşi studiu italian, o parte dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic au declarat că şi-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin şi ţigări. În plus, mirosul de cafea şi alcool le provoca greţuri.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiază către zona dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în faţă.

7. Vezicula biliară mărita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea în vezică şi prin urmare creşterea în volum a acesteia.

8. Pierdere subită şi inexplicabilă în greutate. Contrar credinţei populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă ca urmare a tulburării activităţii enzimelor pancreatice.

Cele mai frecvente explorări pe care le poate recomanda medicul specialist pentru diagnosticul unui cancer sunt:

Endoscopia aparatului afectat (bronhoscopia pentru plămân, endoscopia digestivă superioară, colonoscopia sau explorarea cu capsula endoscopică în cazul tubuloui digestiv)
Ecografia
Examenul CT sau RMN
Radiografii
Biopsia.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe