Antena Căutare

1 august 1945: S-a nascut actorul si cantaretul Tudor Gheorghe

Actorul si cantautorul Tudor Gheorghe s-a nascut pe 1 august 1945, in comuna Podari, judetul Dolj, intr-o familie de tarani. Este cunoscut in primul rand pentru cariera sa muzicala cu incarcatura politica si colaborarile sale cu figuri bine cunoscute ale poeziei secolului al 20-lea romanesc. Activitatea lui Tudor Gheorghe de inregistrare este adesea asociata cu activismul anticomunist si a primit aprecieri critice pozitive pe parcursul anilor.

In perioada comunista, Tudor Gheorghe a avut multe probleme din cauza regimului comunist, fiindu-i interzis sa concerteze un deceniu, pana la Revolutia Romana din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar in anul 1979, i-a fost interzis sa concerteze imediat dupa premiera spectacolului “Pe-un franc poet”.

In 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol dupa revolutie, numit „Cantece cu gura inchisa”. A revenit pe scena in 1998, si din 1999 a inceput seria de spectacole „Anotimpurile poeziei romanesti” in colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.In 2006, intre 29 mai si 4 iunie, Tudor Gheorghe a sustinut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulata „Saptamana risipitorului de frumuseti”.

In noiembrie 2006 artistul a inceput prezentat in premiera spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, cu cantece din anii 1930, cantate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol. In noiembrie 2007 in spectacolul „Parfumul nebunelor dorinti” se continua prezentarea muzicii anilor 1930, inceputa in „Calvarul unei inime pribegi”. „La margine de imperii” este alt spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfasurat in martie-aprilie 2008, spectacol dedicat Bucovinei.

Astazi Tudor Gheorghe isi continua cariera inceputa in 1966, sustinand in continuare recitaluri in tara si strainatate si interpretand roluri pe scena Nationalului craiovean.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 august:

30 I.H. – A murit politicianul si generalul roman Marc Antoniu. A fost locotenent al lui Cezar si membru, alaturi de Octavian si Lepidus, al celui de-al II-lea triumvirat. Primind guvernarea provinciilor din Orient, a plecat spre Asia, dar s-a oprit in Egipt unde a cazut in mrejele Cleopatrei, cu care s-a casatorit. Intrat in conflict cu Octavian a fost invins in batalia de la Actium, 31 I.H. Afland de sinuciderea Cleopatrei, Marc Antoniu s-a sinucis la randul sau dupa ce s-a injunghiat cu sabia.

1714 – Fostul domnitor al Moldovei, Dimitrie Cantemir, aflat in exil in Rusia, a devenit primul roman, membru al unui inalt for stiintific international, Academia din Berlin.

1883 – S-a nascut politicianul roman Pantelimon Halippa. A fost unul dintre cei mai importanti militanti pentru afirmarea spiritului romanesc in Basarabia si pentru unirea acestei provincii cu Romania. A fost vicepresedinte si presedinte al Sfatului Tarii care a votat unirea in 1918. A ocupat functii de ministru in diferite guverne. A fost persecutat politic de regimul comunist si inchis in Siberia si la Sighet. Membru corespondent al Academiei Romane exclus in 1948, repus in drepturi in 1990.

1902 - Statele Unite au cumparat drepturile asupra Canalului Panama de la Franta.

1914 – Primul Razboi Mondial. Germania a declarat razboi Rusiei in continuarea escaladarii conflictului. Cu toate ca si-a anuntat neutralitatea perpetua, Elvetia si-a mobilizat armata de teama ca va fi atacata de unul dintre vecini.

1921 - La Haga a fost creata Curtea Internationala de Justitie.

1944 – A inceput Rascoala din Varsovia, o tentativa terminata tragic de eliberare a orasului de sub ocupatia germana inainte de sosirea trupelor sovietice. Revolta a durat pana pe 2 octombrie, a fost inabusita de nemti sub ochii fortelor sovietice, care au refuzat sa intervina, si costat viata a 200.000 de civili si militari polonezi si expulzarea din oras a 700.000 de oameni.

1949 – S-a nascut economistul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Aceasta functie o indeplineste din septembrie 1990, cu o perioada de intrerupere de un an, decembrie 1999 – decembrie 2000, cat a indeplinit functia de prim-ministru. La alegerile prezidentiale din anul 2000 a candidat ca independent la functia de presedinte al Romaniei, dar nu a obtinut decat 9,54% din voturi.

1952 – S-a nascut actorul si regizorul roman de teatru si film Horatiu Malaele.

1966 – Liderul Partidul Comunist Chinez, Mao Zedong, a decis lansarea Revolutiei Culturale. A durat pana in 1969, a constat in “demascarea imperialistilor si a dusmanilor poporului” si a dus China in pragul razboiului civil.

1975 – La Helsinki a fost semnat actului final al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

1977 – A inceput greva generala a minerilor din Valea Jiului. 30.000 de mineri au blocat exploatarile si au cerut sa discute numai cu secretarul general al Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceausescu. Acesta va veni in Valea Jiului, va vorbi cu ortacii si va promite realizarea tuturor revendicarilor lor. Greva va inceta pe 3 august. La scurt timp liderii minerilor vor fi arestati si anchetati de Securitate, iar cererile lor nu vor fi niciodata indeplinite. In plus, organele de represiune vor lua masuri speciale de supraveghere a zonei in viitor.

1981 – Postul de muzica MTV a inceput sa transmita in SUA. Primul videoclip a fost "Video Killed the Radio Star" al trupei The Buggles, devenit hit in scurt timp. In timp, MTV a devenit un adevarat fenomen si o rampa de lansare pentru cantareti si diverse genuri de muzica.

Distractie la puterea X cu publicul din Iasi!... 2 august 1940: Prin semnatura lui Stalin a fost infiintata abuziv Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x