Antena Căutare

13 iulie 1878: Tratatul de la Berlin. Romania a devenit independenta si a obtinut Dobrogea, dar a cedat sudul Basarabiei

Tratatul de la Berlin a fost tratatul international care a pus capat definitiv Razboiului Ruso-Turc din anii 1877–1878. A avut ca scop revizuirea prevederilor pacii de la San Stefano si reducerea influentei care fusese obtinuta astfel de Imperiul Rus in Balcani prin crearea unei Bulgarii Mari. Prin acest tratat semnat in urma Conferintei de la Berlin s-a recunoscut de jure independenta Romaniei, Serbiei si Muntenegrului.

Tratatul de la San Stefano a nemultumit profund Romania. Desi se angajase sa respecte integritatea teritoriala a Romaniei, Rusia s-a hotarat sa anexeze din nou sudul Basarabiei cu judetele Cahul, Ismail si Bolgrad. Aceasta situatie a racit complet relatiile dintre cele doua state, Rusia a amenintat ca va ocupa militar teritoriul romanesc, in timp ce Romania a anuntat ca va rezista.

In aceste circumstante a fost convocata Congresul de la Berlin la care au participat cele sapte puteri europene: Germania, Marea Britanie, Austro-Ungaria, Franta, Imperiul Otoman, Italia si Rusia. Cel care a dat dovada de abilitate diplomatica deosebita si care a influentat decisiv luarea hotararilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck.

Romania a solicitat ca toti participantii la Conferinta sa ia in considerare aportul ei pe plan militar la castigarea Razboiului din 1877-1878 si sa nu accepte schimbarea teritoriala din Basarabia. Delegatia romana, formata din primul ministru, Ion C. Bratianu, si din ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, a protestat, in timpul lucrarilor Congresului de la Berlin, aratand justetea faptului ca se recunostea independenta Romaniei si ca Dobrogea si Delta Dunarii reveneau Romaniei, aratand totodata ca teritoriile istorice din sudul Basarabiei sunt in componenta Romaniei, si aici trebuie sa ramana. In ciuda protestelor romanesti Marile Puteri au decis asa cum a cerut Rusia, iar tara noastra s-a vazut pusa in situatia de a modifica Constitutia pentru a naturaliza minoritatea evreiasca.

Iata principalele prevederi ale tratatului, mai ales cele teritoriale:

Romania a devenit un stat suveran, egal in drepturi cu celelalte state independente. Ca stat care se bucura de independenta deplina, Romania avea dreptul sa-si infaptuiasca nestingherita politica externa si interna.

Romania a primit noile teritorii Dobrogea, Delta Dunarii si Insula Serpilor.

Au fost recunoscute independenta Serbiei, Muntenegrului si Romaniei, cu conditia acordarii drepturilor de cetatenie si locuitorilor de alta religie decit cea crestina.

Rusia tarista a incorporat de la Romania judetele din sudul Basarabiei: Cahul, Ismail si Bolgrad.

Principatul autonom al Bulgariei a fost simtitor micsorat, fiind limitat la teritoriul dintre Dunare si Muntii Balcani. La sud de acestia s-a constituit provincia autonoma Rumelia, condusa de un guvernator crestin, numit de Sublima Poarta.

Austro-Ungaria a primit spre administrare provincia Bosnia si Hertegovina, desi nominal aceasta a ramas a Imperiului Otoman.

Marea Britanie a luat in administrare Insula Cipru, un punct strategic foarte important in Mediterana, chiar daca aceasta a ramas nominal teritoriu turcesc.

Serbia s-a intregit teritorial in sud, dar Kosovo a ramas sub autoritate otomana. Sangeacul Novi Pazar a ramas si el al turcilor, dar Austro-Ungaria si-a instalat acolo trupele.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 13 iulie:

1793 - Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici si influenti instigatori ai Revolutiei franceze, este injunghiat de catre Charlotte Corday, devotata cauzei girondinilor carora Marat le–a fost cel mai inversunat adversar.

1841 - A fost semnata Conventia Internationala de la Londra privind regimul stramtorilor Bosfor si Dardanele, prin care s-a stabilit libertatea comertului.

1863 – La New York au inceput trei zile de revolte impotriva serviciului militar obligatoriu, din cauza taxei de 300 de dolari de exceptare stabilita pentru cei care nu doreau sa participe la Razboiul de Secesiune. Evenimentele au fost foarte bine surprinse in film “Gangs of New York” (2002), cu Leonardo di Caprio, Daniel Day-Lewis si Cameron Diaz in rolurile principale.

1878 – A fost semnat Tratatul de la Berlin prin care puterile europene, Anglia, Austro-Ungaria, Franta, Germania, Italia, Rusia si Imperiul Otoman au revizuit Tratatul de la San Stefano. Astfel, Serbia, Muntenegru si Romania au devenit complet independente de Imperiul Otoman. Pe harta Europei au aparut principatul Bulgariei si provincia Rumelia, la sud de Muntii Balcani. Bosnia-Hertegovina a ramas nominal sub control otoman, dar a intrat sub administratie austro-ungara. Romania a fost obligata sa cedeze sudul Basarabiei in favoarea Rusiei, in schimb primind Dobrogea.

1930 – Primul Campionat Mondial de fotbal a inceput la Montevideo, in Uruguay. Romania a participat obtinand locul doi in grupa a 3-a, dupa meciurile cu Peru, 3-1, si Uruguay, 0-4. Competitia a fost castigata de tara gazda, 4-2 in finala cu Argentina.

1941 – Al Doilea Razboi Mondial. In Muntenegru a izbucnit prima revolta populara impotriva ocupatiei tarilor Axei, prima de mare anvergura din Europa.

1942 – S-a nascut actorul american Harrison Ford. Este binecunoscut pentru rolurile sale din trilogia Razboiul Stelelor si din seria Indiana Jones. In 2008 filmele in care a jucat l-au clasat pe locul trei intre cele mai bine vandute vedete de la Hollywood, cu incasari de 3,5 miliarde de dolari in SUA si circa 6 miliarde in intreaga lume. Din 2010 este casatorit cu actrita Calista Flockhart.

1945 – Prima bomba atomica a fost transportata in desertul din New Mexico, fiind pregatita pentru primul test al unei bombe atomice care a avut loc doua zile mai tarziu.

1972 – S-a nascut realizatoarea de televiziune Gabriela Vranceanu-Firea. Lucreaza in trustul Intact din anul 2001, a prezentat si realizat emisiunea informativa “Observator”, dar a fost si realizator al emisiunii „Saptamana Financiara” la Antena 1 si al emisiunii „Stirea Zilei” la Antena 3. Din toamna trecuta prezinta la Antena 1 emisiunea duminicala “Gabi Firea Show”.

2011 – A murit solistul vocal si compozitorul Cornel Fugaru. A fost intre 1964 si 1978 liderul formatiei Sincron. Apoi s-a dedicat in mare masura compozitiei printre cele mai cunoscute piese compuse de el numarandu-se „Dau viata mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tau”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”. Decesul a survenit in urma unui cancer generalizat.

12 iulie 1909: S-a nascut filosoful Constantin Noica... 14 iulie 1967: A murit poetul Tudor Arghezi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x