Căutare Live

26 februarie 1940: A murit pictorul roman Nicolae Tonitza

Marele pictor roman Nicolae Tonitza a murit pe 26 februarie 1940, la doar 54 de ani, fiind suferind de scleroza celebrala. Din punct de vedere artistic este considerat ca un interpret al "tristetelor luxuriant colorate" si al unor sincere simtaminte de revolta mocnita si indelung resemnata.

A urmat Scoala nationala de belle-arte din Iasi, dar fara a primi diploma de absolvire din cauza faptului ca a participat la o greva studenteasca. In 1908 a plecat in Germania, la Munchen, pentru a-si completa studiile, dar nici aici nu reuseste sa termine si in anul urmator se duce la Paris unde studiaza dupa pictori celebri in epoca, iar in 1911 revine in tara.

In 1912 termina cursurile Scolii nationale de Belle-Arte si obtine prin concurs certificatul de "pictor bisericesc". Apoi va zugravi bisericile din Scorteni, Siliste, Poeni, Valeni si altele. Se casatoreste in 1913 cu Ecaterina Climescu si va avea doi copii, Catrina si Petru. In 1916 a fost mobilizat si trimis pe front si a cazut prizonier in luptele de la Turtucaia, de unde va fi trimis in lagarul de prizonieri din Kirdjali, Bulgaria.

In 1925 a intemeiat impreuna cu Francisc Sirato, Oscar Han si Ștefan Dimitrescu "Grupul celor patru". In anii urmatori, pana in 1934, au loc repetate expozitii ale "Grupului celor patru". Tonitza, intre timp considerat "cel mai de seama" pictor roman in viata, expune si in strainatate: Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935).

In 1933 ocupa catedra de pictura la Academia de Belle-Arte din Iasi, ramasa vacanta in urma decesului lui Ștefan Dimitrescu iar in 1937 devine rector al Academiei. In anii 1933 si 1934 picteaza impreuna cu Francisc Sirato in Dobrogea, realizand o serie de tablouri si desene cu peisaje din Balcic.

In 1939 s-a imbolnavit grav, de scleroza cerebrala, si la 26 februarie 1940 s-a stins din viata. In semn de omagiu i-au fost expuse lucrari la "Salonul Oficial" si la expozitia din cadrul "Lunii Bucurestilor".

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 26 februarie:

364 - Valentinian I este proclamat imparat al Imperiului Roman

1794 - Palatul regal Christianborg din Copenhaga a fost este distrus de un incediu. Reconstructia a durat pana in 1828 dar cladirea nu a mai fost folosita ca resedinta regala, devenind sediul al Parlamentului danez.

1802 – S-a nascut Victor Hugo, poet, dramaturg, romancier francez. Scriitor romantic, a fost pair al Frantei din 1845, senator al Parisului si membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute pot fi numite “Mizerabilii” si “Notre-Dame de Paris”.

1848 – Revolutia de la 1848 izbandeste in Franta. Este proclamata a doua Republica Franceza.

1935 - Adolf Hitler a semnat un decret care autoriza infiintarea Reich Luftwaffe, acesta fiind al treilea serviciu militar german, alaturi de armata si marina Reich-ului.

1952 - Primul ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, a anuntat ca natiunea sa detine bomba atomic.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
femeie care curata faianta din casa cu o carpa crem
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
femeie care a atins cu degetul un mobilier plin de praf
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Mai multe articole

1988 – A avut loc declaratia guvernului SUA prin care se anunta hotararea de a retrage Romaniei, incepand cu data de 3 iulie 1988, clauza natiunii celei mai favorizate. In replica, guvernul comunist roman a declarat ca renunta la clauza natiunii celei mai favorizate in relatiile cu SUA.

1993 - A fost inregistrat primul atentat cu bomba la baza unuia din cele doua turnuri ale ansamblului arhitectural "World Trade Center"; 5 victime.

2001 – Talibanii aflati la putere in Afganistan au dinamitat doua statui uriase ce-l reprezentau pe Buddha aflate in Bamiyan. A fost unul dintre cele mai odioase acte de distrugere a unor monumente istorice si religioase din istorie.

Sute de brasoveni au petrecut pana in zori, la Carnavalul Costumelor Traznite!... 27 februarie 1711: S-a nascut domnitorul Constantin Mavrocordat...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri