Live acumObservator 16 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

A murit Sally Ride, prima femeie din SUA care a zburat in spatiu

Sally Ride, prima astronauta americana care a ajuns in spatiu, a murit luni, 23 iulie, din cauza unui cancer la pancreas. Avea 61 de ani. Sally Ride a ajuns pentru prima data in spatiu in luna iunie a anului 1983, la bordul unei navete a NASA. Ea a fost si cea mai tanara astronauta americana care a ajuns in spatiu, la varsta de 32 de ani.

Seful Agentiei spatiale americane, Charles Bolden, a caracterizat-o pe Sally Ride drept o femeie care "a spart tipare cu gratie si profesionalism si a schimbat la propriu programul spatial american". Si presedintele american Barack Obama, pe care Ride l-a sustinut la alegerile din 2008, i-a adus un omagiu acestei "eroine nationale". A descris-o ca pe un "model puternic" care "a inspirat generatii de tinere" sa mearga in spatiu.

Sally Ride s-a nascut nascuta in 1951, in California, fiind licentiata in fizica si limba engleza la Universitataea Stanford. S-a angajat la NASA in 1978, dupa ce a raspuns unui anunt aparut in ziarul facultatii. A fost prima data cand NASA accepta candidaturi din partea civililor si, totodata, din partea unor femei. Ride a fost selectata, alaturi de alti 34 de amatori, din circa 8.000 de candidati. Sally Ride a parasit agentia spatiala americana in 1987, dupa doua misiuni spatiale si 350 de ore petrecute in conditii de gravitatie zero, dar a continuat sa colaboreze cu NASA. In 2009, ea a facut parte din comisia care a analizat noua strategie spatiala americana. "Viata lui Sally ne-a demonstrat ca nu exista limite in ceea ce putem face", se mai arata in comunicatul emis in numele cuplului prezidential american, citat de AFP.

Sursa: Antena3.ro

Foto: Wikipedia

Recomandari