Antena Căutare

FOTOREPORTAJ! Muzeul Antipa, la concurenta cu marile muzee ale lumii occidentale!

Timp de 100 de ani, exponatele din vitrinele Muzeului Antipa nu s-au miscat nici cu un centimetru. Acestea erau pastrate exact la fel, ca pentru a cinsti memoria fondatorului, Grigore Antipa. Astazi, insa, muzeul revine cu forte proaspete si cu o atmosfera mai dinamica, dupa ce, pentru o perioada de trei ani, portile acestuia au fost inchise pentru modernizare.

In fata Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa" asteapta nerabdatoare doua grupuri mari de elevi. „Am auzit ca avem multe lucruri frumoase de vazut aici", spune o fetita cu parul castaniu, impletit. Cat stati la coada si asteptati sa intrati in „sufletul istoriei", aveti timp sa observati girafa cea inalta care strajuieste intrarea in muzeu, dar si pasii de animale care anunta deschiderea mult asteptata a institutiei.

Nici nu intrati bine pe usa, ca veti da cu ochii de un mastodont urias si doua trofee de elefant african. Acestea va anunta periplul pe care Grigore Antipa l-a pregatit publicului inca de acum 100 de ani.

"Grigore Antipa" este organizat pe trei nivele: demisolul - unde este prezentata fauna Romaniei, parterul - cu fauna mondiala si etajul unu - unde poti intalni diverse tematici legate de istoria naturala. Asa ca prima oprire va fi la demisol unde, cu ajutorul dioramelor, puteti vedea animale si habitate care au disparut deja. Mediul acvatic va fi cel cu care veti face cunostinta intai, urmand apoi sa intalniti vietati din toate bioregiunile Romaniei, dar si sa observati crampeie din vietile acestora.

Tehnologia moderna iti prezinta interactiv muzeul


Munca de cercetare si invatare va este usurata de cele 67 de infotouch-uri, care doar cu un dublu click va ofera detalii despre piesele expuse in muzeu, de audioghiduri in limbile romana si engleza, harti de informare, proiectii, plasme, filme documentare si, nu in ultimul rand, de holograme.

2011/09/22//381277-dsc_4042.jpg

Acest nivel se termina cu cea mai mare pestera artificiala din Romania, care are 20 de metri lungime si a fost construita in anii '70 in onoarea lui Emil Racovita, prieten apropiat cu Grigore Antipa. Cu ocazia modernizarii, pestera si-a marit dimensiunile de doua ori, scotand la iveala vizitatorilor o colonie de lilieci, stalagmite, stalactite si ghetari.

Nu rata GALERIA FOTO de mai jos!

Urmeaza parterul, care gazduieste marile reci si calde, Marea Bariera de Corali, dar si variati pesti exotici. Odata cu renovarea muzeului s-a implementat si o noua metoda de expunere a materialelor umede: acestea sunt luminate din partea de jos, fiind puse, astfel, in evidenta mult mai bine si aratand mult mai spectaculos.

In sala principala, mai sunt prezente si cele 4 diorame (cu tundra, preerie, savana si sahara) care au fost expuse publicului in premiera chiar de catre Grigore Antipa, atunci cand a deschis sediul actual, in 1908.

2011/09/22/381268-dsc-4060.jpg

Naturalizarea unui urs polar - un proces ce dureaza peste 3 luni de zile

Treptat, veti descoperi si cele 37 de trofee donate muzeului de catre omul de afaceri Gheorghe Iaciu, in anul 2010. Printre acestea se numara un trofeu de elefant african de marimi impresionante, care este expus in hall-ul principal, urs polar, foca, muflon, vulpe polara - toate naturalizate in strainatate. Insa ce reprezinta mai exact acest proces? Muzeul detine un laborator de taxidermie, in care animalele sunt impaiate si aduse la stadiul actual. Durata procedeului nu este una fixa, aceasta variind in functie de dimensiunile animalului. Spre exemplu, naturalizarea unui urs polar ar dura peste 3 luni de zile.

2011/09/22/381267-dsc-4052.jpg

Deinotherium Gigantissimum - vedeta de peste 4.5 metri inaltime

In partea centrala veti regasi piesa de rezistenta a muzeului - scheletul unui Deinotherium Gigantissimum, un animal inrudit cu elefantul actual, care a trait acum milioane de ani. De ce este atat de important? Pentru ca a fost primul exemplar descoperit din specia sa, chiar in Romania (in Manzat, Vaslui), de catre un fost director al muzeului, Grigore Stefanescu. De aceea se si numeste exemplar-tip, pe baza lui fiind descrisa specia Deinotherium Gigantissimum. Desi este doar un schelet de adolescent, acesta masoara 4.5 metri inaltime si 3.5 metri lungime. Acum faceti un test de imaginatie si ganditi-va la dimensiunile gigantice la care poate ajunge un Deinotherium adult.
2011/09/22/381269-dsc-4067.jpg

Faceti cunostinta cu Grigore Antipa!

Nici Grigore Antipa nu a fost uitat de catre directorii institutiei. Acestia i-au amenajat un spatiu special in expozitie. Cabinetul savantului a fost recreat in asa fel incat sa exprime vizitatorului atmosfera de studiu si pasiunea pentru natura, care l-au caracterizat tot timpul pe Antipa. De la bustul si biroul savantului si pana la volume, documente si obiecte personale - toate aceste lucruri se regasesc in camera special dedicata fondatorului muzeului.

Mai faceti cativa pasi si ajungeti la etaj, in sala de paleontologie, unde va asteapta tehnologia 3D, prin hologramele care prezinta animalele disparute din alte ere geologice. De fapt, aceasta sala reprezinta nici mai mult nici mai putin decat un sit paleontologic, exponatele putand fi observate foarte usor printr-o podea de sticla.

Pielea de anaconda - un trofeu lung de aproape 7 metri

Nu trebuie sa uitati nici de sala trofeelor, unde cea mai impresionanta piesa este pielea de anaconda, care masoara 6 metri si 30 de centimetri. Anatomia umana nu putea lipsi din incinta muzeului, corpului omenesc fiindu-i dedicat o intreaga incapere in care doritorii pot afla mai multe despre propriul organism.

2011/09/22//381289-craniu.jpg

Expozitia se incheie cu un spatiu dedicat impactului omului asupra biosferei - prin poluare, distrugerea habitatului si vanatoare.
Cei care sunt interesati au ocazia de a viziona filme documentare in care principalul subiect este, bineinteles, impactul negativ al omului asupra mediului, dar au, de asemenea, sansa sa admire doua animale vanate pana la extinctie: pasarea Moa (ruda cu strutul) si porumbelul Dodo.

Vizitatorii, mai mult decat incantati de noile "straie" ale Muzeului Antipa

Desi abia deschis, mii de persoane au asteptat ore intregi pentru a pasi in noul muzeu, in care s-au investit, numai in acesti trei ani, aproximativ 11 milioane de euro. In weekend au trecut pragul muzeului 5.700 de vizitatori, iar acesta a fost abia inceputul.

Cei care sunt nerabdatori sa invete cat mai multa istorie naturala, trebuie sa afle ca pretul biletului difera, in functie de categoria de persoane. Un bilet intreg costa 20 RON, insa elevii, prescolarii si posesorii de carduri EURO 26 beneficiaza de o reducere de 75%, studentii si pensionarii de 50%, iar copiii sub varsta de 3 ani, elevii si studentii cetateni romani din afara granitelor tarii si bursierii statului roman nu platesc nimic.

"Pe o scara de la 1 la 10 i-as da nota 12", a declarat o domnisoara placut impresionata de ceea ce a avut de oferit expozitia. Un alt domn a afirmat ca Muzeul Antipa nu mai are mult pana va ajunge la fel ca Muzeul de Stiinte Naturale din Paris. Asa sa fie? Nu va ramane decat sa aflati singuri!

Nu rata GALERIA FOTO de mai jos!

FOTO: Antena1.ro/ Alexandru Busuioc

A1.ro iti recomanda azi concertul "Tribute to Remember: Freddie Mercury"!... Cesaria Evora isi incheie cariera de cantareata. Nu va mai sustine concertele din Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x