Antena Căutare

Zile libere 2018. Muzeul Național "George Enescu”, deschis de 1 mai

Zile libere 2018. Cele trei sedii ale Muzeului Maţional "George Enescu", Bucuresti, Sinaia, Tescani, vor fi deschise de 1 mai, între orele 10.00 şi 17.00, anunta institutia.

Zile libere 2018. Cele trei sedii ale Muzeului Maţional "George Enescu", Bucureşti, Sinaia, Tescani, vor fi deschise de 1 mai, între orele 10.00 şi 17.00, anunţă instituţia.

Muzeul este închis luni, însă va fi deschis de Ziua internaţională a Muncii, ultima intrare fiind la 16.30.

Muzeul Naţional ”George Enescu” deţine cvasitotalitatea manuscriselor muzicale ale lui George Enescu. Vizitatorii pot vedea instrumentele: câteva dintre viorile lui Enescu, Guarnieri fiind cea mai cunoscută, care de câţiva ani este mânuită de Gabriel Croitoru. Mai sunt expuse o colecţie de scrisori, articole de presă.

Într-un tur ghidat prin Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei din Bucureşti, vizitatorul va retrăi viaţa lui Enescu, din copilărie şi până în anii maturităţii, ai celebrităţii. Pe pereţi sunt diplome de absolvire, fotografii, manuscrise de partituri, obiecte dragi, instrumente, o fotografie carismatică cu Enescu în vremea ”Poemei Române”, alta cu Maruca Cantacuzino, la 1900. Cei doi s-au întâlnit prima dată la Peleş.

În palat se află şi un portret al lui Enescu realizat de Corneliu Baba. Alături, artistul postimpresionist Henri Martin a reprezentat-o pe principesa Elena Bibescu, pianistă, una dintre cele mai importante persoane din viaţa lui Enescu.

Privitorul va fi curios să afle aici şi o baghetă pe care Enescu a primit-o de la dirijorul permanent al Filarmonicii, Eduard Wachmann, în semn de preţuire. La fel şi prima lui vioară cu arcuşul realizate pe mărime.

Muzeul Naţional ”George Enescu” deţine cinci viori în depozit, printre care Guarnieri, care este deja cântată din 2008 de Gabriel Croitoru. Specialiştii sunt de părere că instrumentele cu coarde trebuie cântate. ”Expunerea le face rău”.

George Enescu a fost primul muzician primit în Academia Română, onoare care i-a fost făcută însă după ce a fost primit în Academia Franceză.

La muzeu sunt expuse costumul de concert, fracul şi cel de academician, însoţit de sabia şi bicornul, care ofereau un statut de cavaler.

sursa: news.ro.

sursa foto: epochtimes-romania.com

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x