Antena Căutare

FOTO! "Undeva la Palilula", debutul avantgardist al lui Purcarete in cinematografe

"Undeva la Palilula" ar putea fi primul film non-realist avantgardist din noul val romanesc. E amuzant si te pune sa-l iei in serios, sa-ti tii respiratia, iar in acele momente sunt inserate pasaje la fel de fictive, relevante pentru lumea proprie a filmului.

Sunt anii '60 in Palilula, „un oras fara popi", unde se asteptau trenurile cu scaunele pe calea ferata, iar "meseria bolnavului e sa stea cu clisma in fund si sa zaca". Localitatea exista în judetul Dolj, Oltenia, Romania, pe valea Paraului Oborului, dar regizorul a spus ca actiunea nu are niciun referent in acea realitate.

Lumea cu care e intampinat publicul in film este socanta in umorul sau, pe tot parcursul celor 145 de minute. In conturarea orasului, filmat in mai multe cadre de sus, taiate, sau incadraturi scurte pe case, se simte o nuanta de „Dogville" in tuse sterse. Filmarile la "Undeva la Palilula" au fost realizate, cu o singura exceptie, in interior, intr-o hala din Bucuresti si au implicat foarte multi actori si figuranti. In plus, disectiile aduc mult aminte de "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street", prin culorile fade luminate de sange, momentele de musical sau geamurile aburinde. "

Numai post-productia a durat doi ani

Imaginea arata foarte bine, regizorul nefacand economie la post productie (care a durat doi ani!) lipsind celebrele cadre lungi si stilul minimalist reconoscut in filmele romanesti de dupa Revolutie. Pe undeva e logic, a costat 1,6 milioane de euro. O noutate este scena in care povestitorul vorbeste ce spune personajul.

Cele doua ore si jumatate intretin o atmosfera de carnaval. Debutul este incredibil: 8 persoane intr-o locomotiva alaturi de un pian, un barbier, mai multe flori, toate indreptandu-se spre Palilula.

Personaje perfect integrate

Personajele sunt un mecanism fin, cu roluri precise. Serafim este medicul pediatru stagiar in Palilula, in jurul caruia se construieste toata actiunea, prin sosirea sa intr-un localitate imprecisa. Aici toti sarbatoresc cu bautura si orgii sufletul lui Pandelica, care era cel mai bun doctor, dupa cum insista consatenii.

Noul pediatru din localitate este preluat de un doctor vopsit mulatru ("Hai bea asa putin, vine primavara).

George Mihaita(Ilie) si Razvan Vasilescu(Popescu Barza) sunt cei care duc filmul mai departe. "Eram pe la o nevasta de-a mea, am iesit afara cand s-a repezit un urs la mine. Eram de doua ori emotionat ca nu puteam sa dau drumul la injuratura "Du-te-n cur de lup". Pasajul povestit de Ilie este ilustrat a la Starewitch, pionierul animatiei. „P-astea le treci paste, p-astea patlagele", referindu-se la mai multe sticle de vin. Ilie moare calcat de tren, cele doua parti ale cadavrului aflandu-se pe de o parte si de alta a sinei.

Vasilescu e firesc ca in orice rol al sau: "Daca se nasc, copii ne iau locul la mese", „Ce faci tu cu damele astea?!"

Mita este cel cu acul de seringa la rever. Il foloseste pentru 5 persoane daca sunt rude, daca nu pentru 3. Lena se roaga tot timpul de doctor s-o viziteze: „Hai ca am niste icre" sau „Dar esti frumusel, doctore!". Un alt cuplu spectaculos este format din Jeni Hermafrodita si Nita Leonardo.

Siamezele Garofita si Viorica au cumva un rol curativ, dupa mortea lor localitatea indreptandu-se oarecum spre normal.

Si alte replici sunt cu adevarat savuroase: „In aceea dupa-amiaza fatala, damele noastre s-au hotarat sa dea ritualul vietii lor. [...] Lupta pentru pace va avea loc la ora 16 in curte", "Sa-ti bati copii cu basca uda" sau "te-ai pus in calea partidului, nu e momentul" starnesc amuzamentul publicului.

Personajul Leana Mica sau „hocheista cu mopul" ajuta la succesul replicii „Ce faci Leana Mica, te lupti cu Leana Mare", atunci cand merge la reunirile de partid cu portretul Elenei Ceausescu in mana.

Capra este un alt personaj incredibil, mereu pe role, aceasta il va cuceri pana la urma pe tanarul medic pediatru. Iar Pusa Bolsevica este cea care "a intampinat tancurile de razboi in '44".

Muzica e suficienta cat sa integreze halucinatia. Oamenii se bat cu gratie pe strazi, joaca fotbal la lehuzie, fac sex la obstretica, se interneaza pentru o ciorba si pentru a putea juca table. Ce-o fi vrut regizorul ca publicul lui "Undeva..." sa creada despre lumea aceea?

Vezi mai jos mai multe fotografii!

Foto:A1.ro

Casa conspirativa... Ion Caramitru, premiul pentru intreaga activitate la TIFF 2012...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x