Antena Căutare

70 de ani de la moartea renumitului cântăreț din perioada interbelică Zavaidoc

Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, s-a născut la 8 martie 1896, la Pitești. Era fiul vestitului lăutar Tănase Teodorescu și al Constandinei.

70 de ani de la moartea renumitului cântăreț din perioada interbelică Zavaidoc
A murit la 13 ianuarie 1945 și a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.

Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, s-a născut la 8 martie 1896, la Pitești. Era fiul vestitului lăutar Tănase Teodorescu și al Constandinei.

De ce „Zavaidoc”?

Se pare că supranumele de ''Zavaidoc'' l-a primit pe când îi înveselea pe ofițerii serviciului militar (1916-1918), ''naș'' fiindu-i generalul Traian Moșoiu, acesta ''botezându-l'' astfel de la o variantă lexicală regională veche, ''zavaidoacă'', care însemna ''năbădăiosul'', ''zurbagiul'', fire iute, om pus pe veselie și nebunii.

A rămas orfan de mic. Adolescent fiind, pleacă la București cu sora și fratele lui și își face un taraf, pe care îl numește „Frații Zavaidoc”.

Artistul avea o voce aparte

În armată

În Primul Război Mondial, Zavaidoc s-a înrolat voluntar, alături de fratele său Vasile, în Regimentul 44 Infanterie (3 octombrie 1916). Foarte puțini știu că Zavaidoc s-a aflat, în 1919, alături de trupele române care au ocupat Budapesta.

100 de ani de la nașterea „privighetoarei” Edith Piaf! A cântat pe străzi, a iubit cu patimă și s-a stins din viață spunând lumii „Je ne regrette rien”

Succes de renume

În perioada interbelică, a preferat să cânte prin localurile din București, dar și în multe alte orașe ale țării, deși fusese solicitat de compozitori renumiți, chiar pentru a cânta operă.

A fost invitat să cânte și în străinătate, iar în 1937, a însoțit delegația României la Expoziția Universală, cântând la Paris.

Melodii celebre

Prin 1925-1926 a semnat primul contract (Casa de discuri Columbia), scoțând apoi disc după disc, în jur de 30 (la ''His Master's Voice'', Odeon, Cristal ș.a.), cuprinzând șlagăre precum: ''De când m-a aflat mulțimea'', ''Dragostea e ca o râie'', ''Foaie verde spic de grâu'', ''Mărie și Mărioară'', ''Pe deal, pe la Cornățel'' sau vestitul ''Cântec al lui Zavaidoc'', care i-au adus câștiguri de milioane de lei.

245 de ani de la moartea lui Beethoveen. Geniul care, înainte de a-și da ultima suflare, DIRIJA o uvertură, ridică mâna dreaptă, strânse pumnul și muri

La 43 de ani se căsătorește cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el.

În 1943, plutonierul în rezervă Zavaidoc primește ordin de concentrare la o unitate din Târgoviște, apoi pleacă la Tighina, unde cântă pentru armata română. Militarii au făcut un șlagăr din cântecul său ''Soldățelul lui tăticu''.

Ruinat și bolnav

Bombardamentele din 1944 îl prind pe Zavaidoc la București. Casa lăutarului din apropierea Gării de Nord este dărâmată, iar sora sa Zoe moare în bombardament, lăsând cinci copii în urmă. Îndurerat, Zavaidoc se refugiază la Caracal, noaptea cântând, ziua stând prin adăposturi.

Ruinat, fără casă, cu grija nepoatelor sale și a celor trei copii, Zavaidoc cade la pat, grav bolnav și este internat la Spitalul Filantropia din București, la 31 decembrie 1944.

A murit la 13 ianuarie 1945 și a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.

IN MEMORIAM

Începând cu 2006, timp de trei zile, în fiecare lună noiembrie, Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural, organizează Festivalul Național de Muzică Lăutărească Zavaidoc.

Sursa: Agerpres

ATUNCI vs. ACUM: Iată cum arătau cei mai tari cântăreți din România în primele lor videoclipuri... Provocare muzicală! Ai trei minute la dispoziție ca să recunoști 17 piese celebre în 2015! Te pricepi?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x