Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

Dan Negru: "M-am certat cu Mladin crunt. Dar a ieșit Next Star, o super emisiune românească!"

Și când oferă interviuri e la fel de efervescent. Dă din mâini precum ventilatorul. Vorbește de bani, de faptul că a pierdut trei case, de emisiunile lui Lazarov, de ce însemnă lucrul cu cei mici. Și de cearta cu producătorul , care a născut cea mai tare emisiune de la noi!


Și când oferă interviuri e la fel de efervescent. Dă din mâini precum ventilatorul. Vorbește de bani, de faptul că a pierdut trei case, de emisiunile lui Lazarov, de ce însemnă lucrul cu cei mici. Și de cearta cu producătorul , care a născut cea mai tare emisiune de la noi! Dan Negru e o vedetă aparte în peisajul showbizului autohton. Un om care papă pe pâine spectacolul. Un showman. La fel de expansiv şi atunci când nu se află în lumina reflectoarelor. Un partener de discuţie fascinant, care de multe ori te pune pe gânduri atunci când vorbeşte de marea sa dragoste: Televiziunea

- În fiecare show pe care-l faci, dincolo de consumul mental evident, depui un mare efort fizic. De-aici se naște și întrebarea mea. Tu nu obosești niciodată?

- Uite că la asta nu m-am gândit... De cele mai multe ori fac emisiuni în care depun un efort fizic consistent. Unii chiar îmi spun că dau ca ventilatorul din mâini. E un soi de body-language, dar pe care nu l-am analizat de la început. Cu timpul, mi-am dat seama că n-ar fi rău să studiez și genul ăsta de limbaj, dar nu fac din asta un scop în sine, nu cercetez în amănunt lucrul ăsta. Da, acum, dacă analizez, realizez că adeseori obosesc şi fizic...

- Apropo de breaslă. Ești una dintre puținele vedete de televiziune care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. De unde curajul ăsta?

Știi de unde-mi vine curajul de care vorbești? Din independența financiară. Nu trăiesc din televiziune. Ok, câștig bani și de aici, dar am venituri care nu au legătură cu asta. N-am nicio rată la nicio bancă, nu am credite, nu am nicio apăsare... O fac pur și simplu din plăcere. Banii pe care nu-i câștig din televiziune îmi permit să vorbesc, îmi permit să aleg formate, să refuz formate, îmi permit să mă duc acolo unde-mi place...

-Dacă n-ai fi avut această independență financiară...

-Sunt convins că aș fi fost altfel. Fără autonomia asta bănească în breasla noastră ești praf. Fără independența asta devii uşor de cumpărat. În momentul în care ai o rată pe care știi că trebuie s-o plătești lunar nu-ți mai permiți să refuzi atât de ușor un format în care tu nu te regăsești și trebuie să te scălâmbi sau să faci mai știu eu ce.

-Să vorbim despre Next Star”. Lucrezi cu copii. Te-au pus vreodată în dificultate copiii din emisiune?

-Oooo, daaa! Nu pot să-ți dau un exemplu, dar au o naturalețe imposibil de gestionat. Nu poți regiza nimic atunci când lucrezi cu copiii. “Next Star”, dincolo de asta este un produs românesc sută la sută. E o invenţie căreia i-am dat viaţă împreună cu Dana Mladin (n.r. - producătorul emisiunii). Am stat într-un birou, ne-am certat îngrozitor timp de câteva săptămâni, în condiţiile în care eu lucrez cu Dana de vreo 18 ani, dar până la urmă a ieşit. E un produs exclusiv românesc, într-o piaţă saturată de formate tv cumpărate din străinătate şi care se difuzează în prime-time pe toate canalele importante. Acum câţiva ani, lumea mă arăta cu degetul şi spunea că “Negru face numai emisiuni importate”, atunci când eu prezentam formatele lui Lazarov. Acum au trecut anii şi sunt singurul care face show românesc. Cred cu tărie că e vremea să ne întoarcem la mintea românului şi în divertisment şi în televiziune. M-am săturat de formatele internationale, nu mai cred în show-urile de tip nord-coreean, grandioase şi opulente. Gata…Nu sunt cu nimic mai presus cei de-afară, dovadă “Next Star”, o producţie sută la sută românească şi care bate la audienţă multe dintre formatele internationale realizate şi în ţara noastră.

-Spui asta doar pentru că eşti un om care s-a plictist de productiile de peste hotare?

-Nu, nu, nu…O spun pentru că nici show-urile de afară nu se mai adaptează la cerinţele regionale. Adică ei fac un hamburger din care trebuie să mănânce toată lumea, însă în unele locuri oamenii vor altceva, aşa cum e normal. Vezi aceleaşi şabloane, aceleaşi lucruri, iar publicul începe să respingă genul ăsta de globalizare media. Acum 14 ani era bine că preluam ceea ce era afară pentru că aveam nevoie de modele, dar acum s-a terminat. E vremea să ne întoarcem la mintea noastră. Încerc să conving oamenii cu decizie din televiziunile românești să aibă încredere și în creativitatea românilor, în copiilor ăștia care sunt curați la minte trebuie să le acordăm șansa de a-și pune-n practică ideile.


"La Next Star, când se anunță câștigătorul, plec din sală. Nu suport să-i văd plângând"


-Pentru că am revenit la copii...Cum reacționezi atunci când îi vezi pe cei mici de la “Next Star”, care nu sunt câștigători, că suferă, că plâng?

-Hai să-ți spun un secret. Când se anunță câștigătorul eu plec din scenă! Nu am puterea să mă uit la ei să-i văd cum plâng. Deci se spun rezultatele și, grație unui truc de televiziune, când imaginea nu mai este pe plan general fug din decor, plec din platou. Nu vreau să fiu părtaș lacrimilor celor pierd, pentru că mă dărâmă. Aștept să treacă tot momentul și apoi vorbesc cu ei, în culise.

-Crezi că românii se vor plictisi vreodată de o emisiune în care protagonişti sunt copiii talentaţi?

-Da. În momentul în care micuţii vor apărea în toate celelalte formate. Lucrul de care mă tem cel mai mult este că odată cu succesul unei asemenea emisiuni, toţi vor încerca să cloneze ideea, crezând că prezenţa copiilor le va asigura şi audienţe record. Atunci se vor face deservicii şi show-urilor, şi telespectatorilor, dar mai ales celor mici.

-Dan Negru a fost dintotdeauna Dan Negru şi nu băiatul care transmitea din faţa unui cămin de bătrâni la buletinele de ştiri sau ne dădea amănunte despre nu ştiu ce accident produs pe autostrada X. E greu să fi doar vedetă?

-Să le luăm pe rând. Nu cred că în breasla mea poţi fi mai întâi reporter şi apoi prezentator de mega-show-uri de televiziune. Publicul te ia aşa cum te ştie şi dacă te ştie că anunţai carnagiile de pe DN1 te va accepta foarte greu ca un potenţial realizator de emisiuni de divertisment. Apoi, asta cu vedeta e un pic forţată în România. Sunt oameni cărora le place statutul ăsta, dar atâta vreme cât te întâlneşti cu jumătate dintre cei care apar la tv într-o benzinărie din Dorobanţi alimentându-şi maşinile şi mâncând covrigi, nu mai putem vorbi despre vedete în România. Showbizul adevărat e cel de afară, e cel care e răsplătit pe măsură, iar starurile îşi permit vile de zeci de milioane de euro, domenii înconjurate de zeci de hectare şi angajaţi care să le facă plinul la maşini. Noi suntem la nivel de păcăleală, ne place să ne jucăm şi noi în domeniul ăsta...


"Din refuzuri, am pierdut vreo trei case. Dar așa voi face mereu!"


-Ai refuzat cu înverşunare să-ţi asociezi imaginea şi implicit numele cu promovarea produselor comerciale, adică nu ai făcut nicio reclamă pe bani.

-Da şi crede-mă că am refuzat nişte oferte pe sume extraordinar de mari. N-am stat niciodată să mă gândesc şi nici n-am spus nimănui asta, dar cred că am pierdut vreo trei case (!!!) pentru că nu am vrut să fac publicitate niciunui brand de pe piaţă.

-Profesional vorbind, ce altceva n-ai face în ruptul capului?

-N-aş prezenta un format în care nu cred. Am avut oferte multe pe bani la fel de mulţi, dar nu am crezut că pot performa în ele şi nu le-am acceptat. Până acum mi-a ajutat Dumnezeu să vin la serviciu din plăcere şi cred că e un lucru extraordinar. Îmi aleg proiectele cu mare atenţie. Acum 15 ani am avut o propunere din partea unui post de televiziune important pe care am declinat-o deşi era foarte tentantă. De curând m-am întâlnit cu omul care îmi oferise contractul respectiv şi mi-a spus că am făcut alegerea corectă.

-Cât de importante sunt pentru tine provocările noi?

-În lumea asta lucrurile nu se schimbă anual, nu se schimbă lunar, nu se schimbă nici măcar o dată pe zi. Aici totul se poate modifica de la ora 9.00 până la ora 12.00. Oamenii vor altceva tot timpul şi dacă nu eşti conectat în permanenţă rişti să pierzi trenul. Eşti ca un soft care trebuie updatat din oră-n oră.

-Antena 1...

-14 ani! De 14 ori, an după an, am spus „La mulţi ani!” românilor de Revelion. De 14 ori urarea mea a fost cea mai urmărită la nivelul televiziunilor din România. De 14 ori. Doar atât.

-Şi bănuiesc că nu te vei opri aici...

-Victor Hugo spunea aşa: „ Cei mai frumoşi ani sunt cei ce vor veni!”

Dan Negru: ” Next Star” nu e un show pentru copii. Ei sunt doar actorii unui spectacol pentru cei mari. Mesajul e simplu: avem copii foarte talentaţi pe care televiziunile nu-i bagă-n seamă. Un prichindel de 10-11 ani are mai multă valoare artistică decât toate domnişoarele voluptoase ce apar la televizor zilnic şi în fond nu au nimic de spus sau de arătat.”

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro