Căutare Live

România ar putea ajunge la 2.000 de infectați cu Covid-19. Raed Arafat: "Dacă va creşte numărul cazurilor, vor fi internaţi numai cei în stare gravă!"

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a fost invitatul lui Dan Capatos la emisiunea Xtra Night Show. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că datorită măsurilor extreme, luate din timp, România ar putea să țină în frâu răspândirea noului tip de coronavirus, care face ravagii în întreaga lume. 

Citește și: Ei sunt românii infectați cu coronavirus! Ce știm despre persoanele testate pozitiv cu COVID-19

Astfel, Arafat face apel la simțul civic și la responsabilitatea românilor de a își lua toate măsurile de precauție pentru a evita posibila infectare cu Covid-19. În situația în care numărul cazurilor ar crește alarmant în România, medicii vor fi puși în situația de a tria drastic pacienții.

"Dacă va creşte numărul cazurilor, vor fi internaţi numai cei în stare gravă!", susține Arafat.

Citește și: Alertă! Perioada de izolare de două săptămâni ar putea crește! Coronavirusul rămâne în organism și 37 de zile

Măsuri de criză în contextul pandemiei de coronavirus. Ce scenarii are România

În contextul în care Germania, Marea Britanie și America au făcut mai multe simulări pesimiste și optimiste pe baza bilanțului persoanelor infectate cu coronavirus, Raed Arafat a fost întrebat dacă celula de criză a României are asemenea simulări.

"Noi avem scenarii, sunt patru scenarii făcute. Ajungem la scenariu de peste 2000, dar asta nu înseamnă că e optimist sau pesimist, ci înseamnă că anumite măsuri trebuie să fie luate de la un scenariu la altul. 2000 de infectați excluzându-i pe cei vindecați. Adică 2000 care sunt în același moment, testași pozitiv. Scenariile pesimiste întotdeauna există și trebuie luate în considerare de profesioniștii în situațiile de urgență și în medicină, dar nu înseamnă că șansa să se întâmple e mare. Întotdeauna ne pregătim pentru un scenariu foarte urât, chiar dacă acesta are o probabilitate foarte mică", a declarat Raed Arafat, în direct la Xtra Night Show.

Cât poate duce sistemul sanitar din România, în contextul coronavirusului

"Orice sistem sanitar poate să aibă un impact serios într-o astfel de situație. Problema majoră sunt paturile de la Terapie Intensivă și noi am luat deja câteva măsuri. Sunt contractate deja aparate noi de ventilație ca să suplimentăm paturile de Terapie Intensivă, încercăm să aducem echipamente suprimentare, dar este foarte importantă și resura umană, resursa medicală, să avem grijă de ea. Poți să cumperi 2000 de ventilatoare, dar dacă nu ai medici de Terapie Intensivă care să le folosească înseamnă că ai o problemă. E o lecție foarte importantă pentru noi, uitându-ne în trecut, prin 2009, 2010, 2011, când sistemul sanitar a suferit prin scăderea salariilor medicilor, asistenților", a completat Arafat.

Stoparea răspândirii coronavirusului poate dura ani de zile! Declarații îngrijorătoare ale medicului Alexandru Rafila... Există sau nu pericolul de reinfectare cu coronavirus? Raed Arafat: "Un pacient infectat care a fost externat nu ma...
Ultimele știri
x