Antena Căutare

Adolescenta: o perioada la fel de dificila pentru tineri, cat si pentru parinti

In adolescenta au loc schimbari majore in plan psihic si in plan fizic care produc confuzie si pot fi inconfortabile atat pentru copii, cat si pentru parinti. De aceea tinerii nevoie de un mediu sigur, stabil, in care sa se poata dezvolta.

Adolescenta este o perioada foarte frumoasa, dar ridica probleme atat pentru copii, cat si pentru parinti. Parintii se plang ca nu mai inteleg ce se intampla cu copiii lor, ca nu le povestesc mai nimic, ca s-au indepartat, ca li s-au schimbat preferintele in materie de haine, distractie, prieteni si ca refuza sa coopereze.

In acelasi timp, adolescentii se plang ca parintii sunt intruzivi, ii verifica, pun prea multe intrebari si nu le respecta intimitatea. Spun ca acestia stiu doar sa critice, refuza sa accepte ca ei au crescut si le impun reguli prea stricte, limitandu-le libertatea. Parintii trebuie sa stie ca adolescentii au nevoie de intelegere, aprobare, sustinere, dar in acelasi timp ei trebuie sa fie ghidati si sa li se impuna limite clare.

Varsta schimbarilor

Cand ajung la adolescenta, copiii incep sa gandeasca si sa simta diferit. Leaga prietenii stranse cu persoane de varsta lor. In acelasi timp, relatia cu membrii familiei se schimba. Ca parinte de adolescent, de multe ori te poti simti respins de copilul tau, pe masura ce viata sociala a acestuia se dezvolta. Insa chiar daca va certati mult sau intrati des in conflict, acesta tine la tine si te considera un model de urmat.

Articolul continuă după reclamă

Este necesar ca tanarul sa-si dezvolte propria identitate. El nu te respinge din cauza personalitatii tale, ci pur si simplu pentru ca esti parinte si el trebuie sa devina independent fata de parinti, sa-si gaseasca propria identitate.

La aceasta varsta copilul petrece foarte mult timp cu grupul de prieteni. Uneori se implica in activitati riscante sau chiar periculoase doar pentru a fi acceptat si apreciat de grup. Anturajul din care face parte are o foarte mare influenta asupra comportamentului sau. Inca de mic, incurajeaza-l sa-si aduca prietenii in vizita, sa ti-i prezinte, pentru a sti in ce fel de cercuri se invarte si pentru a ti-i apropia.

Adolescentul vrea sa incerce lucruri noi, sa experimenteze, dar de multe ori nu face fata si imaginea de sine are de suferit. El poate fi foarte vulnerabil si poate trece usor de la incredere la neincredere. Ca parinte, trebuie sa-i fii aproape pentru a-l ajuta sa treaca peste aceste stari.

Reguli si... recompense

In aceasta perioada ei sunt intr-o continua cautare a propriei identitati si a unui loc in lume. Isi formeaza propriile puncte de vedere, diferite de ale parintilor, si sunt in stare sa creeze adevarate conflicte pentru a si le apara. De cele mai multe ori au impresia ca doar ei au dreptate si intra in conflict cu oricine se opune.

Este momentul in care ei vor sa devina independenti si isi manifesta aceasta tendinta punand sub semnul intrebarii sau incalcand regulile stabilite de parinti sau de adulti in general. Adolescentul se opune chiar si regulilor simple daca le considera absurde si ipocrite. Implica-i si pe copii atunci cand stabilesti regulile din casa. Atunci sunt mai multe sanse ca ei sa le respecte. Stabiliti reguli clare, rezonabile, acceptate de toti membrii familiei.

Pentru fiecare regula, stabiliti si o recompensa, respectiv o sanctiune pentru ca ei sa stie ce primesc daca o respecta si ce ii asteapta daca o incalca.

Pentru a-l determina pe adolescent sa faca ceva anume, trebuie ca acel lucru sa devina o problema a lui, adica sa se interpuna in calea a ceva ce-si doreste. De exemplu, pentru a-l face sa spele vasele, poti sa-l conditionezi spunandu-i ca nu va iesi in oras pana nu le va spala. Ajungeti la un compromis daca este nevoie.

De multe ori, parintii, simtindu-se depasiti de problemele aparute in relatia cu copilul lor adolescent, devin rigizi, critici, foarte suspiciosi, intarind astfel rezistenta si opozitia din partea copilului. Alteori, descurajati, nu se mai implica si incearca sa ignore comportamentul copilului.

Se pare ca cea mai buna solutie se afla undeva la mijloc. Sa stii sa te impui atunci cand e nevoie, dar in acelasi timp sa fii flexibil si sa-l intelegi pentru a coopera mai usor cu el. Adolescentul are nevoie atat de acceptare, cat si de corectie, iar sursa acestora trebuie sa fie parintii.

Rolul parintilor este esential!

Fii un exemplu pentru copilul tau. Arata-i cum sa se poarte. Fii tu asa cum ai vrea sa fie el. Chiar daca vrea sa devina mai independent, tu ramai un model pentru el. Daca nu vrei sa-l auzi injurand, nu injura nici tu, iar daca nu vrei sa devina violent, nu folosi nici tu violenta.

Ca parinte, trebuie sa oferi sprijin, confort, acceptare. De aceea este important sa creezi o relatie deschisa, de prietenie cu copilul tau. Pentru a-l face sa aiba incredere in tine si pentru a-l incuraja sa ti se destainuie, asculta-l cu atentie, incearca sa-l intelegi si nu te grabi sa-l critici sau sa-l acuzi.

Incearca sa vezi si partile bune si nu te lasa coplesit de aspectele negative. Ia initiativa si contribuie la alimentarea relatiei cu sentimente placute. Petreceti mai mult timp impreuna, distrati-va, radeti, jucati-va.

Citeste si revista Felicia!

Foto: bokra.net

Selena Gomez si-a petrecut ziua de nastere alaturi de Justin Bieber... Cum feresti cainele de bolile specifice verii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x