Antena Căutare

Homeschooling vs. Scoala publica

Homeschooling este o metoda foarte populara in strainatate, atat pe continentul european cat si pe cel american. In legislatia romaneasca nu exista deocamdata nicio prevedere clara cu privire la acest subiect. Dar daca ar exista, care ar fi solutia cea mai buna pentru copii ? Sa invete la o scoala de stat sau acasa ? Mai jos, argumente pro si contra fiecarei metode de invatamant.

Homeschooling - in acest moment, copiii romani pot studia acasa doar daca intr-o alta tara. La intoarcere ei sunt nevoiti sa aduca foaia matricola, notele si alte acte necesare echivalarii.

PRO

1. Parintii controleaza continutul lectiilor. Astfel, ei aleg informatiile pertinente unei educatii solide.

2. In acest fel, familia este mult mai unita. Copilul are sansa sa-si petreaca o mare parte din timp alaturi de parinti, ceea ce nu se intampla cand orarul impus de scoala poate fi de 6-7 ore.

3. Toata familia are libertate si flexibilitate. Parintii pot sa organizeze programul copiilor astfel incat sa aiba timp si de alte activitati, precum o iesire la padure sau o calatorie.

CONTRA

1. Odata ce isi asuma aceasta responsabilitate, parintii trebuie sa le dedice copiilor mare parte din zi si sa-si planuiasca fiecare lectie cu atentie.

2. Este destul de dificil, ca parinte, sa cuprinzi toate informatiile de care un copil are nevoie in viitor.

3. Invatatul acasa duce la izolare. Copilului o sa-i fie greu sa se integreze intr-un grup, sa-si faca prieteni si sa relationeze cu cei de varsta lu. Invatand acasa, copilul ajunge al concluzia ca exista un singur univers : familia lui.

Scoala de stat - este cea mai raspandita metoda din Romania. Datorita inconvenientelor financiare, familiile recurg la o scoala platita de stat.


PRO

1. Este cel mai convenient mijloc de invatare. Se afla aproape de casa (in cele mai multe cazuri), materialele de invatare sunt oferite de stat pana la o anumita varsta si multi parinti au incredere in dascalii de aici. Cei mai in varsta le inspira incredere parintilor datorita educatiei serioase primite in trecut.

2. Costurile sunt zero. Nu trebuie platita nicio taxa.

3. A devenit aproape o norma a societatii. Copiii care invata la scoli publice sunt considerati "in rand cu lumea".

4. Copiii socializeaza mult mai usor intr-o scoala de stat. Au posibilitatea de a intalni oameni e toate felurile si de toate varstele. Pentru ca nu exista pretentiile dintr-o scoala privata,de exemplu, toti copiii pornesc ca egali ; nu exista diferente sociale majore.

CONTRA

1. Rigiditatea curriculei. Copiii nu sunt invatati cum sa judece de unii singuri, nu li se ofera oportunitatea de a chestiona ceea ce li se spune si de multe ori retin informatii fara sa inteleaga de ce si pentru ce le trebuie.

2. In scolile publice, creste riscul violentei intre copii si al intolerantei. Din acest punct de vedere, copiii beneficiaza de o libertate destul de mare. Profesorii nu sunt acolo totimpul pentru a-i supraveghea, parintii nici atat si se poate ajunge la confruntari fizice.

Campanie anti-calculator in scolile din Cluj-Napoca... Interviul de job: Cat de importante sunt hainele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Roxana Blenche și chef Samuel, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au de gătit pentru Nicoleta Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Roxana Blenche și chef Samuel, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au de gătit pentru Nicoleta Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x