Antena Căutare

Prosciutto - sunca fina a Italiei

O felie subtire de prosciutto, imbratisand cu voluptate o felie de pepene galben bine copt. Inchipuiti-va intalnirea a doua senzatii gustative diferite: cea dulce-sarata a carnii cu cea foarte parfumata si intensa a pepenelui galben. Sunteti pregatiti pentru ceva nou?

Prosciutto este unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale gastronomiei italiene. Aceasta sunca, pe care o puteti gusta in variantele „crudo" (uscata) sau „cotto" (trebuie fiarta inainte de a fi folosita), a trecut peste toate granitele, invadand continentele.

Cele mai cunoscute sortimente cu certificat de origine controlata sunt cele care se produc in regiunile Parma (Prosciutto di Parma - are o culoare roz si un gust dulceag, ce aminteste usor de cel al alunelor, datorat zerului de branza Parmigiano- Reggiano cu care sunt hraniti porcii ), Friuli- Venezia Giulia (Prosciutto di San Daniele, este mai inchis la culoare si cu un gust mult mai dulce) si Toscana (Prosciutto Toscana, in afara de sare, carnea fiind innobilata cu rozmarin, usturoi, ienupar si piper). Toate insa au nevoie de luni si chiar ani pentru a acumula toata savoarea.

In multe regiuni din Italia, prosciutto se pregateste si astazi respectandu-se o tehnica veche de mai bine de 2.000 de ani. Simplitatea este cuvantul-cheie. Mai intai se curata de piele si grasime piciorul de porc, capatand astfel aspectul unui copan de pui gigant, apoi se sareaza (se foloseste in special sare de mare). De acest ultim proces se ocupa „maestro salatore", care adauga o anumita cantitate de sare, lasand apoi carnea sa stea intr-o atmosfera umeda timp de o saptamana.

Urmeaza un alt strat de sare si alte doua saptamani, timp in care „maestro salatore" regleaza permanent temperatura si umiditatea pentru ca prosciutto sa capete calitatile care l-au facut celebru. In continuare se spala de sare si se lasa intr-o incapere rece, intunecata si foarte bine aerisita, pana cand se usuca foarte bine.

Articolul continuă după reclamă

Acum urmeaza etapa in care prosciutto va capata gustul si aroma caracteristice fiecarei zone in parte: este lasata sa se usuce in continuare in aer liber, timp de aproape opt luni, imprumutand astfel un pic din „parfumul" muntilor sau al padurilor.

Intr-adevar, sarea si aerul sunt cele doua elemente care nuanteaza fiecare tip de prosciutto in parte. Intregul proces poate dura intre un an si doi ani, iar la sfarsit un alt „maestro" va testa calitatea fiecarei bucati de prosciutto. Intepand din loc in loc cu un ac de os, va adulmeca aroma, hotarand daca aceasta delicatesa este gata sa ajunga in farfurii.

De cele mai multe ori prosciutto se serveste alaturi de felii de pepene galben, smochine sau bulgari de mozzarella. La fel de simplu este sa pregatiti o gustare delicioasa ce poate fi servita la o petrecere. Se folosesc felii de bagheta stropite cu ulei de masline si coapte in cuptor pana cand devin aurii. Feliile de prosciutto se ruleaza si se taie in trei. Peste bagheta rumenita se asaza cate o bucatica de mozzarella si un rulou de prosciutto. Doar atat...

Foto: heinens.com

Justin Bieber, intre Selena Gomez si Cheryl Cole... Despre infidelitate: ce este permis si ce nu, intr-o relatie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
(P) Descoperă ghidul interactiv de cadouri de Crăciun pentru toată familia!
(P) Descoperă ghidul interactiv de cadouri de Crăciun pentru toată familia!
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții Catine.ro
Cum și când poți afla cu certitudine sexul bebelușului
Cum și când poți afla cu certitudine sexul bebelușului
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț HelloTaste.ro
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x