Antena Căutare

Cel mai puternic laser din lume, construit langa Bucuresti. CE a aprobat finantarea cu 180 milioane euro, lucrarile incep in 2013

Comisia Europeana (CE) a aprobat finantarea, cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale nerambursabile, a constructiei in Romania, pe platforma de la Magurele, langa Bucuresti, a laserului si a laboratoarelor proiectului "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP". Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca lucrarile de constructie la facilitatile laserului ELI-NP vor incepe in prima parte din 2013.

Astfel, cladirile complexului stiintific urmeaza sa fie construite din cele 180 de milioane de euro pana in 2015, urmand ca apoi sa inceapa etapa de achizitionare a echipamentului necesar pentru asamblarea laserului, fondurile totale alocate pentru acest proiect fiind de 356,2 milioane de euro.

Proiectul implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre si face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda, informeaza un comunicat al Comisiei Europene. "Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea.Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, despre decizia de aprobare a finantarii.

Scopul ELI-NP

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor. "Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul ?exodului creierelor? si atragand noi societati in regiune", a spus comisarul Hahn.

Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea Romaniei ca regiune a excelentei in cercetare si a inovarii, evidentiaza comunicatul Comisiei Europene.

Cursul BNR a urcat peste 4,5 lei/euro... Pretul real al benzinei: 3 lei/litru. Restul sunt taxe si accize...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x