Antena Căutare

Dieta in hiperaciditate

Mancarurile picante, prajelile, cafeaua, bauturile carbogazoase favorizeaza cresterea secretiei de suc gastric. Senzatia de arsura care porneste din capul pieptului si urca spre gat este primul efect al cresterii secretiei de suc gastric.

"Persoanele cu hiperaciditate gastrica sunt in general cele stresate, persoanele care nu au rabdare sa stea la masa, care mananca in graba.

De aceea, prima recomandare pentru a evita aceste simptome neplacute este ca, atunci cand ne asezam la masa, sa fim relaxati si sa mestecam foarte bine", ne sfatuieste prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

De asemenea, dieta are un rol important in controlarea hiperaciditatii. Unele alimente cresc aciditatea gastrica (asa-numitele alimente acide), altele dimpotriva au efect de pansament gastric (alimente alcaline).


Acid vs alcalin
Din prima categorie, a alimentelor care ar trebui evitate, fac parte mancarurile prajite, conservele, condimentele tari (piperul, ardeiul iute, hreanul), unele combinatii neinspirate (carne si cartofi la aceeasi masa), cafeaua, bauturile alcoolice. Si ciocolata, ceaiul in exces pot provoca senzatia de arsura in stomac.

Vinovata este teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao si in frunzele de ceai. In alte conditii, teobromina are efect stimulant asupra sistemului nervos.

Pe de alta parte, branzeturile, cascavalul, alimentele bogate in fibre (orezul, unele cereale integrale), floricelele de porumb sunt alimente alcaline si pot reduce secretia de acid gastric.

"Floricelele de porumb au efect de pansament gastric, cu conditia sa nu fie pregatite cu margarina sau uleiuri hidrogenate. Sunt indicate uleiurile rezistente la prajire - uleiul de masline sau de palmier. Trebuie spus ca grasimile in exces irita mucoasa gastrica", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

O alta recomandare demna de urmat in aceste cazuri este evitarea meselor copioase, care pot favoriza aparitia hiperaciditatii. Netratata, hiperaciditatea provoaca leziuni la nivelul mucoasei esofagiene sau al celei gastrice. Trebuie sa tinem cont de acest lucru, deoarece hiperaciditatea poate evolua catre boli cum ar fi gastrita sau ulcerul.

Cruditati
Din regimul de reducere a hiperaciditatii nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele crude. "Acizii din fructe si legume creeaza alcalinitate si reduc hiperaciditatea", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, bananele coapte, pepenele galben, merele, perele, caisele, piersicile nu trebuie sa lipseasca din regimul persoanelor cu hiperaciditate.

Citeste jurnalul.ro
Foto: commissaries.com

VIDEO! Ce nu trebuie sa lipseasca din diete... Recuperarea medicala postmeniscectomie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x