Alimente benefice pentru orice tip de reumatism
Persoanele care au o boala reumatica trebuie sa adopte un regim alimentar diversificat, din care sa nu lipseasca proteinele, lipidele, vitaminele, sarurile minerale si apa. Laptele, branzeturile, carnea, pestele, legumele, fructele si cerealele sunt cele mai importante categorii de alimente care ii vin in ajutor persoanei reumatice. Este recomandat ca toate aceste alimente sa fie de buna calitate, proaspete si neprocesate industrial.
Sfat: Consuma carne slaba, nu preparate din carne (mezeluri, carnati), peste de calitate, nu preparate din peste (icre), si legume si fructe proaspete. Cerealele cele mai bune sunt cele integrale, care nu contin zahar sau alte adaosuri artificiale.
Ce consumi daca ai osteoporoza?
Osteoporoza este o afectiune a carei aparitie este favorizata de aportul insuficient de calciu si de vitamina D, de dezechilibrele alimentare, de menopauza netratata, sedentarism, fumat, tratament cu anumite medicamente.
Pentru a suplini carenta de calciu, persoanele care au osteoporoza trebuie sa includa in alimentatia lor urmatoarele alimente: lapte, oua, branza de vaci, iaurt, broccoli, sardine, prune uscate, cascaval, ciocolata neagra.
De carenta de vitamina D putem scapa daca consumam peste (ton, sardine, untura de peste), carne de pasare si de porc, ficat, branzeturi, germeni de grau.
Alimentatia benefica in artroza si spondiloza
Artroza consta in leziunea cartilagiului unei incheieturi, afectand in special mainile, genunchii, soldurile si coloana vertebrala. Spondiloza reprezinta uzura discurilor intervertebrale ce apare din cauza obezitatii, a scaderii tonusului muscular sau a pozitiilor gresite din timpul muncii la birou.
Excesul de greutate dauneaza foarte mult persoanelor care sufera de artroza si spondiloza, de aceea li se recomanda un regim de slabire alaturi de medicatie si de alimentatia specifica. Cele mai recomandate alimente sunt cele care contin vitamina C, betacaroten, seleniu, zinc, cupru si polifenoli. Este vorba de legume verzi, fructe proaspete, rosii, orez, ridichi, cereale, germeni de grau, spanac, nuci si migdale.
Reumatismele inflamatorii si alimentatia
Unul dintre cele mai severe tipuri de reumatism inflamatoriu este poliartrita reumatoida, a carei terapie nutritionala trebuie sa se bazeze pe un consum redus de proteine (in special de carne si produse din carne) pentru ca acestea favorizeaza puseurile inflamatorii. In schimb, se recomanda un consum sporit de peste si untura de peste considerate atat de benefice pentru suferindul de poliartrita.
Sport si acupunctura
Miscarea completeaza regimul alimentar. Ea ne ajuta sa ne mentinem activ sistemul locomotor. In plus, multe persoane au scapat de durerile reumatice in urma catorva sedinte de acupunctura facute inainte de sosirea toamnei.
Foto: www.tiptoptens.com