Antena Căutare

Lavanda combate depresia si bolile pulmonare

Cunoscuta si sub numele de levantica, aceasta planta miraculoasa e folosita inca din Antichitate in scopuri medicinale, dar si in arta culinara sau pentru decoratiuni.



Recomandari terapeutice

Combate bolile pulmonare - are rol stimulator si tonic al cailor respiratorii, inferioare si superioare, recomandata in astm bronsic, pneumonie, congestie pulmonara, gripa, tuse (seaca, spastica si convulsiva), guturai, laringita, stari febrile si antiseptic asupra secretiilor pulmonare. Se trateaza cu infuzie sau tinctura de lavanda aplicata sub forma de comprese, cu masaj usor pe piept, precum si inhalatii cu aburi de infuzie.

Articolul continuă după reclamă

Regleaza functiile ficatului - este deosebit de eficienta in tratarea bolilor digestive pe fond nervos, cu afectiuni de ficat, icter, hepatita cronica, dischinezie biliara, stimularea bilei, indigestii si indispozitii stomacale, colici abdominale, greturi, diaree, balonari. Se foloseste infuzia (2-3 cani pe zi), maceratul din vin rosu (20-30 g flori la 1 litru vin din care se beau cate 2 paharele) si uleiul de lavanda (2-3 picaturi la copii si 5-10 picaturi la adulti, intr-o cura de 5-6 zile pe luna).

Tonic cardiac - uleiul de lavanda este calmant si relaxant, reduce palpitatiile si tensiunea arteriala si contribuie la buna functionare a inimii.

Reduce stresul - trateaza surmenajul sau nervozitatea excesiva. Se recomanda aromatizarea camerei de lucru sau se pot picura cativa stropi de ulei de lavanda pe fata de perna inainte de culcare.

Calmeaza durerile - un masaj cu ulei de lavanda in amestec cu ulei de rozmarin va reduce intensitatea durerilor de cap sau a celor reumatice, precum si pe cele cauzate de menstruatie.

Vindeca ranile - uleiul de lavanda ajuta la cicatrizarea si vindecarea ranilor, datorita proprietatilor antiseptice si antiinflamatoare.

Stimuleaza pofta de mancare - se dilueaza 10 picaturi de lavanda intr-un pahar cu apa in cazul adultilor si 2-3 in cazul copiilor pentru stimularea poftei de mancare.

Infuzia

1-2 lingurite flori uscate la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 5-10 minute. Se beau zilnic 2-3 cani pentru tratarea agitatiei nervoase, a insomniei si a afectiunilor pulmonare.

Tinctura

100 g flori in 500 ml alcool 600 se lasa la macerat timp de 1-2 saptamani. Trateaza depresia, angoasa si insomnia. Tinctura se dilueaza, 1 lingurita la 100 ml apa fiarta si racita, si se iau 4-6 linguri pe zi sau se pun comprese la tample contra migrenelor, mai ales la persoane cu tonus scazut, sensibile, deprimate sau stresate.

Baia

In tulburarile de somn este recomandata o baie in care se toarna infuzie concentrata de lavanda (2 lingurite la 250 ml apa) sau cateva picaturi de ulei eteric, ce vor asigura un somn placut si revigorant. Acelasi efect il va avea un saculet din panza plin cu flori de lavanda sub perna la culcare.

Condiment pentru dulciuri si bauturi

In alimentatie, uleiul este folosit la aromatizarea bauturilor alcoolice (lichioruri) si nealcoolice, a dulciurilor, gemurilor, jeleurilor, a oteturilor si uleiurilor vegetale, cu conditia saanu se depasescaadoza maxima de 0,002%.

In sudul Frantei este renumit un amestec de condimente cu lavanda, tarhon, cimbru, maghiran, rozmarin si fenicul, pentru prepararea carnii de peste (ton, somon), porc, miel, vitaasi pui sau legume (vinete, rosii, dovlecei).

Citeste si Revista Felicia

FOTO: hawaiimagazine.com

Nu elimina grasimile bune din alimentatie!... VIDEO! Afla ce pericole ne pandesc la piscina!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x