Antena Căutare

Muzica simfonica te fereste de infarct

Ascultati muzica in fiecare zi. Este cea mai ieftina si cea mai placuta metoda pentru a tine la distanta bolile de inima.

Meloterapia sau muzicoterapia aduce beneficii atat oamenilor sanatosi care doresc sa-si imbunatateasca modul de viata, cat si celor care au suferit un infarct miocardic, ne asigura psihologul clinician Ioana Panculescu de la Clinica Control Med.

Studiu la Fundeni

Psihologul Ioana Panculescu este autoarea unui studiu efectuat in cadrul Institutului Clinic Fundeni. La studiu au participat pacienti internati la sectia de cardiologie dupa ce au suferit un infarct miocardic. Pacientii au fost impartiti in doua grupuri: unul experimental - cu pacienti care beneficiau de sedinte de meloterapie, si altul de control - cu pacienti care nu beneficiau de aceste sedinte de relaxare.

"Sedintele de meloterapie erau de 45 de minute. Inainte de fiecare sedinta le luam pacientilor pulsul si tensiunea. Apoi ascultau o caseta cu trainning autogen shultz (o tehnica de relaxare) pe fond muzical. Am ales melodii din muzica clasica. Acestea reuseau sa-i calmeze pe pacienti, sa le combata insomnia si starile de anxietate. Ascultarea muzicii dura 30 de minute. La sfarsitul fiecarei sedinte, pacientilor li se masurau iarasi pulsul si tensiunea. Dupa numai o saptamana de meloterapie, am aplicat o serie de teste psihologice specifice. Astfel am observat ca pacientii care au urmat sedintele de meloterapie au inregistrat scoruri mai mici la indicele de anxietate si depresie, comparativ cu cei care nu au beneficiat de meloterapie. De asemenea, pacientii care ascultau muzica aveau niveluri normale ale pulsului si tensiunii arteriale la sfarsitul sedintelor de terapie", ne-a explicat psihologul Ioana Panculescu.

Pe parcursul studiului, care a durat un an, psihologul Ioana Panculescu a constatat ca pacientii cu infarct care au urmat sedinte de meloterapie au reusit sa scape de anxietate, si-au recapatat interesul pentru viata, au inceput sa aiba din nou sentimente pozitive: bucurie, incredere de sine, optimism.

Ceaikovski, Bach, Mozart

Iata ce muzica recomanda specialistul consultat de Jurnalul de Sanatate. Muzica lui Paganini si Ceaikovski ajuta la destindere, relaxare, calmare. Muzica lui Shumann, Bach sau Schubert este ideala pentru combaterea insomniei. Simfoniile lui Beethoven, Mozart, Chopin si Ravel sunt recomandate pacientilor pentru calmarea durerilor. Muzica tuturor compozitorilor mentionati mai sus are efecte benefice si asupra inimii.

Ca reguli generale trebuie retinut ca melodiile cu dominanta ritmica stimuleaza perceptiile senzoriale si dinamizeaza corpul. Pe cand melodiile cu dominanta armonica favorizeaza relaxarea psihica. Iata doua exemple pe care le putem experimenta pe propria piele in aceasta perioada. Muzica de mars, ascultata de curand cu prilejul zilei nationale, ne insufleteste, ne face sa vibram (Napoleon spunea ca un mars face cat 20 de tunuri), in timp ce colindele ne introduc intr-o atmosfera de basm, specifica sarbatorilor, ne readuc in suflet perioada copilariei.

Citeste continuarea pe Jurnalul National!

FOTO: hepta.ro

10 alimente de care trebuie sa te feresti... Cascatul - semnul unei empatii si afectiuni profunde...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x