Antena Căutare

Vitamina D, esențială pentru menținerea sănătății copiilor și adulților

Sistemul osos reprezinta structura de rezistenta a corpului, facand posibila miscarea si protejand organele interne. In jurul varstei de 35 de ani, acesta atinge pragul maxim de rezistenta, iar dupa 40 de ani incepe sa isi piarda din vigurozitate.

Vitamina D, esențială pentru menținerea sănătății copiilor și adulților
Vitamina D, esențială pentru menținerea sănătății copiilor și adulților

Sistemul osos reprezinta structura de rezistenta a corpului, facand posibila miscarea si protejand organele interne. In jurul varstei de 35 de ani, acesta atinge pragul maxim de rezistenta, iar dupa 40 de ani incepe sa isi piarda din vigurozitate.

Vitamina D si calciul sunt o combinatie castigatoare cand vine vorba despre sanatatea oaselor.

Calciul, odata asimilat, se fixeaza in oase si in dantura. Pe langa faptul ca ajuta la formarea oaselor si la mentinerea rezistentei lor, calciul asigura contractia si relaxarea musculara, contribuind totodata la vindecarea ranilor.

Vitamina D intervine in absorbtia intestinala a calciului si a fosforului, ajutand la fixarea calciului in oase. Mentinerea calciului in limite normale depinde de prezenta vitaminei D, asadar aceasta este indispensabila si trebuie administrata de la varste fragede.

Cum asimilam vitamina D

Spre deosebire de alti nutrienti care provin in general din alimentatie, vitamina D nu este prezenta in foarte multe alimente, ci provine in principal de la soare. Este recomandat sa te expui cel putin 15 minute, fara crema solara, dimineata si dupa-amiaza. Aproape 70% din cantitatea de vitamina D din organism este sintetizata in piele sub actiunea razelor ultraviolete.

In Romania, soarele ne ajuta doar in perioada mai - septembrie, de aceea multe persoane recurg la integrarea unor suplimente pe baza de vitamina D in alimentatie. Cateva surse alimentare de vitamina D sunt: somonul la gratar sau la conserva, pastravul la gratar, laptele de soia, laptele de vaca, galbenusul oului.

Suplimentele alimentare contin vitamina D in doua forme: D2 si D3, care difera din punct de vedere chimic, insa au efecte nutritive la fel de importante. Vitamina D2, chiar si in doze mari, este mai putin eficienta decat vitamina D3, de aceea majoritatea suplimentelor alimentare contin vitamina D3, mai ales cele de tip vitamina D copii.

Beneficiile vitaminei D pentru sanatatea copiilor

Administrarea suplimentelor de vitamina D copii este recomandata zilnic pentru bebelus inca de la nasterea acestuia, pana la varsta de 2 ani, indiferent daca este sau nu alaptat. Administrarea vitaminei D inca din primele zile de viata este esentiala pentru ca asigura buna functionare a organismului copilului, iar odata cu inaintarea in varsta este necesar controlul permanent asupra integrarii vitaminei D in alimentatia celui mic.

Vitamina D contribuie inclusiv la mentinerea sanatatii inimii si a sistemului nervos. Lipsa acestei vitamine poate avea consecinte severe. Un risc al carentei de vitamina D copii in organismul bebelusilor este hipocalcemia neonatala, adica absenta calciului din sangele nou-nascutului, care are repercusiuni importante asupra dezvoltarii sistemului osos si a danturii, afecteaza dezvoltarea motorie, favorizeaza aparitia slabiciunii musculare, a durerilor si fracturilor. Copilul se mai poate confrunta cu dificultati de respiratie si chiar cu convulsii.

Complicatiile care pot sa apara la adultii care au carente de vitamina D sunt osteoporoza, cancerul, diabetul, dar si problemele cardiovasculare.

Rahitismul este o boala pe care cei mici o pot dezvolta pe fondul lipsei de vitamina D din corp. Semnele clinice la copii apar in a doua sau a treia luna de viata, daca mama nu a efectuat profilaxia rahitismului, dar pot aparea si mai devreme. Profilaxia antinatala a rahitismului prevede ca mama in ultimul trimestru de sarcina sa primeasca un anumit gramaj de vitamina D, in functie si de starea ei de sanatate.

Aportul suplimentar de vitamina D

Persoanele cu varste peste 50 de ani, femeile cu menopauza precoce, persoanele sedentare, cele care au o alimentatie saraca in calciu si vitamina D, fumatorii, persoanele care au suferit traumatisme repetate, cele care au disfunctii ale glandei tiroide si persoanele care consuma in exces produse pe baza de cofeina trebuie sa asimileze o cantitate mai mare de vitamina D decat cele care nu fac parte din aceste categorii.

Exista si riscul de supradozare cu vitamina D3, deoarece aceasta este stocata in grasimea din corp. Simptomele supradozei sunt starea de voma, gustul metalic in gura, lipsa apetitului, migrenele si oboseala. In cazul in care suferi de o afectiune renala sau ai un nivel crescut de calciu in sange, dozele mari de vitamina D3 pot agrava efectele asupra organismului. De asemenea, este recomandata suplimentarea precauta cu vitamina D3 copii in cazul celor mici, daca acestia iau alte medicamente sau suplimente, cu care vitamina D ar putea interactiona.

Ce este și ce face un purificator de apă?... Statul prelungit la birou și problemele lombare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x