Antena Căutare

Bucataria turceasca, urmasa traditiilor culinare otomane

Gastronomia turceasca e delicioasa, cu tot cu doner kebab, cu dolma, umplutura de carne in frunza de vita, baklavaua si pilafurile, bulgurul preparat din grau, toate fiind pilonii bucatariei cu traditii vechi, pastrate inca de pe vremea otomanilor. Asadar, daca te vei bucura de o vacanta in Turcia, e bine sa le gusti pe toate, pentru ca specialitatile de aici sunt un amestec de influente mediteraneene, caucaziene si arabe, adica ceva cu totul special.

Printre atractiile turistice ale Turciei se numara, trebuie sa recunoastem si mancarea. Propun un ghid culinar pentru necunoscatori, un periplu prin bucataria acestei tari minunate, cu istorie de Imperiu, azi foarte vizitata de turistii din intreaga lume. Un adevarat paradis pentru gurmanzi, care situeaza mancare turceasca pe podiumul celor mai apreciate, de pe tot mapamondul. Se mai spune ca cine a gustat o singura data din preparatele turcesti, nu le va uita niciodata.

Mancarurile de baza in Turcia

Felurile de baza cu care se delecteaza turcii sunt aceleasi inca din perioada otomana a secolului al- XVII-lea, cand sultanul avea la palatul sau 1.300 de servitori la bucatarie. Acestia au reutit sa desavarseasca bucataria turceasca prin preparate foarte rafinate si in acelasi timp savuroase.

Orezul, foarte multe produse din grau, feluri culinare asemanatoare cu cele din Grecia ca mezele,sau aperitivele, baklavaua, pilafurile, doner kebab, salatele cu iaurt, peste in ulei de masline, foarte multe soiuri de legume umplute si frunze de vita umplute cu carne numita de ei dolma sunt doar cateva dintre mancarurile de baza din Turcia. Poti intalni pe mesele lor foarte multe branzeturi albe, fine si iaurt preparat din lapte de oaie. Un alt preparat nelipsit din bucataria orientala turceasca este pilav, cunoscut la noi ca pilaf, orezul din care nu lipsesc condimentele dulci si legumele, extrem de delicios si vesnic folosit ca garnitura la orice alt fel de mancare. In acelasi scop este folosit si burgurul sau burghul in turca, preparat din grau. Paine turceasca este de mai multe tipuri, asadar poti alege intre pide ( o paine de grau plata, rotunda sau lata), tand ( o paine coapta pe peretii interiori ai unui cuptor de lut) sau gevrek, o paine in forma de inel acoperita cu seminte de susan.

Articolul continuă după reclamă

Vrei vacanta in Turcia? Iata cateva ponturi despre o tara minunata!

Feluri de mancare renumite din Turcia, cu doner kebap in frunte

Döner kebap – cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide sau paine.

Şiş kebap – reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, pe gratar.

Karniyarik – foarte popular printre bucatele traditionale turcesti, acest fel de mancare reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata

Meze – reprezinta esenta bucatariei turcesti si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei. Se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate.

Menemen – este cel mai intalnit fel la micul dejun. Este consistent, fiind preparat din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii. Se prajeste in ulei de masline incins.

Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc, extrem de dulce este un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, peste care se pun nuci pisate.

Kadayif – o mancare din bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alta specialitate foarte des intalnita la turci.

Cele mai bune restaurante turcesti din Bucuresti

Madalina Racorean



Hotii de buzunare, spaima turistilor: Agentiile evita sa duca strainii in Centrul Vechi al Capitalei ... Disney World va deveni un loc si mai vesel: A primit liber la alcool...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x