MIERCURI, 27 IANUARIE 2016

Cândva o bijuterie a Orientului, acum doar a amintire printre bolovani: orașul Alep, de la extaz la agonie!

Istoria mai puțin știută a orașului Alep  

Azi auzi despre orașul Alep la televiziunile de știri, ca fiind locul unde se mai întâmplă atacuri teroriste sau revolte civile. Totuși, cândva, acest oraș strălucea și avea o istorie plină de semnificație și importanță.

 Ce ai învățat la ora de geografie? 

Este un oraș din nord-vestul Siriei, cel mai mare ca mărime. La circa 48 de kilometri se află granița cu Turcia. Este așezat la intersecția unor importante rute comerciale și prima oară a fost menționat la sfârșitul mileniului al III-lea, înainte de Hristos, prin scrierile cuneiforme din Mesopotamia.

A fost stăpânit de multe regate, a căzut pe mâna persanilor, a grecilor și ulterior a fost cucerit de Imperiul Roman.

                                      Orașul a suferit numeroase atacuri de-a lungul timpului (în imagine este Citadela)

500 de ani mai târziu, arabii îl iau înapoi și îl apără cu succes împotriva cruciaților. Dar nu durează mult și mongolii îl cuceresc. În 1516 ajunge sub stăpânirea Imperiului Otoman.

Orașul are o importanță istorică deosebită și din alte puncte de vedere. De exemplu, aici se termina Drumul Mătăsii, ce trecea prin Asia Centrală și Mesopotamia.

Ultimele cuvinte ale unui sirian de 3 ani, răpus înainte de vreme, cutremură lumea

 Izvor istoric de importanță mondială 

În 1986, datorită vestigiilor sale istorice, orașul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În 2006 a fost chiar capitală culturală islamică.

Deși nu era printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale lumii, orașul mai reușea să atragă curioși din întreaga lumea.

Mesajul cutremurător al unui copil, victimă a războiului civil din Siria: "O să-I spun lui DUMNEZEU tot" 

 Cum a început conflictul 

Brusc, în 2011, liniștea de pe străzile orașului sirian a dispărut. A început războiul civil, odată cu Primăvara Arabă. Atunci, oamenii au ieșit îns tradă să ceară demisia președintelui Bashar al-Assad și a guvernului său. Reacția acestuia a fost dură, rezultând în conflicte armate sângeroase.

Ulterior, conflictul a degenerat, mai ales atunci când în conflict au intervenit și alții.

                                                    Orașul este mereu frământat de conflicte armate

Guvernul sirian s-a aliat cu forțele armate, Rusia, Iran și Hezbollah.

Opoziția s-a făcut din Frontul Islamic, Al Qaeda și alte grupări.

Apoi avem Statul Islamic (ISIS) și o grupare formată pentru a lupta împotriva cunoscutei formațiuni teroriste, alcătuită din țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Maroc și alții.

 Până acum, despre Siria auzim doar numere: 

-aproximativ 350.000 de morți
-aproximativ 130.000 captivi sau dispăruți
-peste 7.600.000 refugiați

 De ce țările arabe bogate nu primesc refugiați sirieni! Răspunsul acestui emir este surprinzător!

Azi, turiștii își amintesc de Alep mai mult din poze, pe vremea când bazarurile erau pline de marfă și forfota se stingea abia noaptea târziu, când moscheea cânta ultima oară.

                                                     Atunci și acum: Alepul s-a schimbat total

Dulciurile și mirodeniile ademeneau pe oricine și aproape că nimeni nu rezista fără să își cumpere un suvenir din bazar sau să viziteze băile turcești, Marea Moschee sau ruinele vechi ale orașului.

 Doamna Chiajna a fost exilată aici 

La istorie ai învățat despre Doamna Chiajna, soția domnului Țării Românești, Mircea Ciobanul (Sec. XVI), fiica lui Petru Rareș al Moldovei și nepoata lui Ștefan cel Mare.

                                                    Statuia Doamnei Chiajna (Sursă foto: historia.ro)

Doamna încerca să intre în grațiile Porții Otomane și să mai diminueze tensiunile dintre cele două țări, dar nu a reușit, așa că a fost exilată la Alep, în 1575. Aici a trebuit să-și câștige existența cu negustoria și țesutul, până la sfârșitul vieții.

 Celebrități cu origini în Siria: 

  • Jerry Seinfield, cunoscutul comediant, are niște rude siriene din partea mamei
  • Steve Jobs: tatăl său natural a fost imigrant sirian. Acesta și-a cunoscut mama biologică și sora mai târziu în viață.
  • Paula Abdul: artista și fosta jurată de la „American Idol” are, de asemenea, origini siriene. Tatăl ei s-a născut la Alep.
  • F. Murray Abraham: artistul a câștigat Globul de Aur și Oscarul în 1984 pentru cel mai bun actor (a jucat rolul lui Salieri în filmul „Amadeus”), dar s-a remarcat și în pelicule precum „Oamenii președintelui”, „Star Trek: Insurrection”, „Scarface” și „The Grand Budapest Hotel”. Tatăl său era sirian, din Alep.

El e Abu și nu a mai mâncat nimic de șapte zile! Ca el mai sunt 40.000 de oameni, captivi într-un oraș ce a rămas fără mâncare de câteva luni!

 Alep, atunci și acum 

Cândva, orașul era o destinație turistică inedită, ce oferea pasionaților de cultură orientală o experiență ieșită din comun. Îmbinând aerul vechi al civilizației antice cu freamătul zilelor contemporane, Alepul promitea de fiecare dată să te uimească. Și reușea, căci bazarul al Madina îi răsfăța pe turiști cu mirodenii, condimente, arome amețitoare, parfumuri orientale, dulciuri demne de un sultan sau țesături fine. 

Azi a devenit locul de înfruntare dintre Forțele Armate Siriene, Frontul Islamic, armata liberă siriană și cei de la al Nusra (o grupare teroristă ce face parte din Al-Qaeda și este aliată cu alte numeroase organizații ce au instaurat teroarea în zonă).

                                                      Vestigiile istorice sunt acum doar o poveste frumoasă

Azi, Alepul încearcă să „respire” de sub mormanele de dărămături. Pe străzi nu mai există strălucirea vremurilor de altădată, ci doar teama că oricând, forțele armate sau vreo grupare teroristă ar putea să lovească din nou, făcând numeroase victime. 

                                                   Orașul este mereu frământat de conflicte armate

Pe fețele locuitorilor se citește durerea. Și neputința. Neputința că aici, cândva, exista un oraș mare și frumos, plin de strălucire și istorie. Acum, sunt doar ruine. Și milioane de oameni care mor de foame și se luptă pentru dreptul la viață.

COMENTARII

TRAVEL

Descoperă cele mai fermecătoare staţiuni din sudul insulei Thassos

acum 22 ore

Insula Thassos, poziţionată pe coasta de nord a Mării Egee, este o splendidă destinaţie de vacanţă care te întâmpină cu plaje spectaculoase cu nisip fin, mângâiate de ape limpezi precum cristalul, înconjurate de cele mai frumoase peisaje. Bucură-te...

TRAVEL

Skiathos, un paradis pentru fiecare turist!

acum 23 ore

Cu doar aproximativ 6.100 de locuitori și o suprafață de circa 50 de km pătrați, Skiathos reușește să adune în fiecare an circa 120.000 de turiști veniți în căutarea plajelor idilice și a peisajelor boeme, iar numărul acestora continuă să crească de la an la...

TRAVEL

11 lucruri inedite pe care le poți face în Viena vara

acum 2 zile

Nu sunt multe destinațiile urbane unde nivelul stresului scade dramatic, dar cu siguranță Viena e unul dintre ele. Întotdeauna o alegere plină de farmec și eleganță, un city break în Viena vara s-ar putea să te relaxeze mai mult decât un sejur petrecut pe malul mării, mai ales dacă îți place să ai o vacanță activă în timpul căreia să poți alege dintr-o serie lungă de evenimente

TRAVEL

Grădina Botanică ”Alexandru Borza”, una dintre cele mai frumoase din România

acum 2 zile

Una dintre cele mai mari grădini botanice din țară,  ”Alexandru Borza”, din Cluj-Napoca găzduiește mai bine de 11.000 de specii de plante dintre cele mai exotice, împărțite pe mai multe sectoare, care se întind pe o suprafață de circa 14 hectare....

TRAVEL

Adio, vacanțe all inclusive în Turcia! Turiștii, îngrijorați de decizia turcilor: "Este cel mai prost an și dezastrul abia începe"

acum 3 zile

Hotelierii turci susțin că trebuie să renunțe treptat la ofertele all-inclusive, deoarece au ajuns să vândă foarte ieftin, la volume extrem de mari, un sistem care începe să fie limitat, de anul acesta, din cauza problemelor cu care se confruntă turismul turc.

TRAVEL

3 locuri din Lefkada, pe care trebuie să le vizitezi!

acum 3 zile

Nesfârșite plaje sălbatice îmbrățișate de ape în albastru luminos, păzite îndeaproape de stânci argintii cu vârfurile precum săgețile, sate de pescari tradiționale, stațiuni moderne cu o viață de noapte fulminantă și o atmosferă autentic...

TRAVEL

Brașov, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa

acum 3 zile

Flancat de crestele montane ale Carpaților de Sud și poziționat la poalele Tâmpei, dominat de ahitectura în stil gotic, renascentist sau baroc, și de o mulțime de atracții istorice, nici nu este de mirare că orașul Brașov este unul dintre cele mai vizitate din țară....

TRAVEL

Zilele Christian Tour 25-26 iunie! Christian Tour dă startul festivalului vacantelor şi pregăteşte cateva zile de oferte fabuloase la sute de vacante!

acum 6 zile

Pentru cel de-al-VII-lea an consecutiv, Christian Tour, cel mai mare touroperator din Romania, sărbatoreşte Zilele Christian Tour. Surpriza ediţiei din acest an o reprezintă organizarea unui festival al vacanţelor, cu activităţi şi surprize pentru toată familia. Sâmbătă,...

TRAVEL

Șapte motive pentru care Barcelona ar trebuie să fie pe lista ta vara aceasta

acum 7 zile

În timpul verii, Barcelona se transformă ușor într-un oraș mediteraneean, în care ți-ai dori să călătorești fie și pentru câteva zile.

TRAVEL

Marble Beach, plaja de la poalele paradisului

acum 7 zile

Mici pietricele albe precum boabele de orez formează o fâșie lungă de nisip de la baza unui golf cu ape în nuanțe de verde deschis care te hipnotizează. Marble Beach este una dintre cele mai frumoase plaje din Europa, pentru care călătorii europeni aleg an de an să-și...

TRAVEL

Rhodos, limba de pământ din Marea Egee

acum 8 zile

La circa două ore de zbor distanță de București, parcă aruncată de divinitate în apele de smarald ale Egeei, se află Rhodos, o insulă dăruită de zeul Helios nimfei Rhoda, ca dar de nuntă, mai aproape de Turcia decât de țărmul grecesc, pe care cândva se afla...

TRAVEL

Incursiune în timp, în Sibiu

acum 8 zile

Sibiu sau așa numitul Hermannstadt este unul dintre orașele medievale cel mai bine conservate din România, o așezare care de-a lungul timpului a trecut nu doar prin foarte multe încercări, dar a și înflorit sub stăpânirea sașilor, devenind chiar una dintre...

TRAVEL

Fiskardo, cel mai spectaculos și pitoresc oraș din Kefalonia

acum 9 zile

Dintre toate orașele insulei Kefalonia, Fiskardo pare să fie cel mai frumos... Probabil te întrebi ce îl face să fie atât de special, mai ales pentru turiștii care vin din toate colțurile lumii pentru a se relaxa aici. Orașul se mândrește cu o mulțime de...

TRAVEL

Localuri boeme din Cluj Napoca

acum 9 zile

Celebru pentru festivalurile importante pe care le găzduiește, Cluj Napoca este un oraș plin de viață și istorie care atrage călătorii din toate colțurile Europei. Dacă ajungi aici în această perioadă, iată câteva localuri cochete unde poți surprinde puțin din...

TRAVEL

Cele mai frumoase mănăstiri şi edificii de cult din Iaşi

acum 13 zile

Vechea capitală a Moldovei, unul dintre cele mai importante centre academice, culturale şi istorice ale ţării, Iașiul te aşteaptă să-i descoperi atracţiile istorice care se îmbină de minune cu dezvoltarea tot mai puternică a turismului. Locuitorii Iașiului sunt puternic...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...


Vezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

CHEFI
LA CUȚITE

INSULA
IUBIRII

iUMOR

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!