MIERCURI, 27 IANUARIE 2016

Cândva o bijuterie a Orientului, acum doar a amintire printre bolovani: orașul Alep, de la extaz la agonie!

Istoria mai puțin știută a orașului Alep  

Azi auzi despre orașul Alep la televiziunile de știri, ca fiind locul unde se mai întâmplă atacuri teroriste sau revolte civile. Totuși, cândva, acest oraș strălucea și avea o istorie plină de semnificație și importanță.

 Ce ai învățat la ora de geografie? 

Este un oraș din nord-vestul Siriei, cel mai mare ca mărime. La circa 48 de kilometri se află granița cu Turcia. Este așezat la intersecția unor importante rute comerciale și prima oară a fost menționat la sfârșitul mileniului al III-lea, înainte de Hristos, prin scrierile cuneiforme din Mesopotamia.

A fost stăpânit de multe regate, a căzut pe mâna persanilor, a grecilor și ulterior a fost cucerit de Imperiul Roman.

                                      Orașul a suferit numeroase atacuri de-a lungul timpului (în imagine este Citadela)

500 de ani mai târziu, arabii îl iau înapoi și îl apără cu succes împotriva cruciaților. Dar nu durează mult și mongolii îl cuceresc. În 1516 ajunge sub stăpânirea Imperiului Otoman.

Orașul are o importanță istorică deosebită și din alte puncte de vedere. De exemplu, aici se termina Drumul Mătăsii, ce trecea prin Asia Centrală și Mesopotamia.

Ultimele cuvinte ale unui sirian de 3 ani, răpus înainte de vreme, cutremură lumea

 Izvor istoric de importanță mondială 

În 1986, datorită vestigiilor sale istorice, orașul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În 2006 a fost chiar capitală culturală islamică.

Deși nu era printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale lumii, orașul mai reușea să atragă curioși din întreaga lumea.

Mesajul cutremurător al unui copil, victimă a războiului civil din Siria: "O să-I spun lui DUMNEZEU tot" 

 Cum a început conflictul 

Brusc, în 2011, liniștea de pe străzile orașului sirian a dispărut. A început războiul civil, odată cu Primăvara Arabă. Atunci, oamenii au ieșit îns tradă să ceară demisia președintelui Bashar al-Assad și a guvernului său. Reacția acestuia a fost dură, rezultând în conflicte armate sângeroase.

Ulterior, conflictul a degenerat, mai ales atunci când în conflict au intervenit și alții.

                                                    Orașul este mereu frământat de conflicte armate

Guvernul sirian s-a aliat cu forțele armate, Rusia, Iran și Hezbollah.

Opoziția s-a făcut din Frontul Islamic, Al Qaeda și alte grupări.

Apoi avem Statul Islamic (ISIS) și o grupare formată pentru a lupta împotriva cunoscutei formațiuni teroriste, alcătuită din țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Maroc și alții.

 Până acum, despre Siria auzim doar numere: 

-aproximativ 350.000 de morți
-aproximativ 130.000 captivi sau dispăruți
-peste 7.600.000 refugiați

 De ce țările arabe bogate nu primesc refugiați sirieni! Răspunsul acestui emir este surprinzător!

Azi, turiștii își amintesc de Alep mai mult din poze, pe vremea când bazarurile erau pline de marfă și forfota se stingea abia noaptea târziu, când moscheea cânta ultima oară.

                                                     Atunci și acum: Alepul s-a schimbat total

Dulciurile și mirodeniile ademeneau pe oricine și aproape că nimeni nu rezista fără să își cumpere un suvenir din bazar sau să viziteze băile turcești, Marea Moschee sau ruinele vechi ale orașului.

 Doamna Chiajna a fost exilată aici 

La istorie ai învățat despre Doamna Chiajna, soția domnului Țării Românești, Mircea Ciobanul (Sec. XVI), fiica lui Petru Rareș al Moldovei și nepoata lui Ștefan cel Mare.

                                                    Statuia Doamnei Chiajna (Sursă foto: historia.ro)

Doamna încerca să intre în grațiile Porții Otomane și să mai diminueze tensiunile dintre cele două țări, dar nu a reușit, așa că a fost exilată la Alep, în 1575. Aici a trebuit să-și câștige existența cu negustoria și țesutul, până la sfârșitul vieții.

 Celebrități cu origini în Siria: 

  • Jerry Seinfield, cunoscutul comediant, are niște rude siriene din partea mamei
  • Steve Jobs: tatăl său natural a fost imigrant sirian. Acesta și-a cunoscut mama biologică și sora mai târziu în viață.
  • Paula Abdul: artista și fosta jurată de la „American Idol” are, de asemenea, origini siriene. Tatăl ei s-a născut la Alep.
  • F. Murray Abraham: artistul a câștigat Globul de Aur și Oscarul în 1984 pentru cel mai bun actor (a jucat rolul lui Salieri în filmul „Amadeus”), dar s-a remarcat și în pelicule precum „Oamenii președintelui”, „Star Trek: Insurrection”, „Scarface” și „The Grand Budapest Hotel”. Tatăl său era sirian, din Alep.

El e Abu și nu a mai mâncat nimic de șapte zile! Ca el mai sunt 40.000 de oameni, captivi într-un oraș ce a rămas fără mâncare de câteva luni!

 Alep, atunci și acum 

Cândva, orașul era o destinație turistică inedită, ce oferea pasionaților de cultură orientală o experiență ieșită din comun. Îmbinând aerul vechi al civilizației antice cu freamătul zilelor contemporane, Alepul promitea de fiecare dată să te uimească. Și reușea, căci bazarul al Madina îi răsfăța pe turiști cu mirodenii, condimente, arome amețitoare, parfumuri orientale, dulciuri demne de un sultan sau țesături fine. 

Azi a devenit locul de înfruntare dintre Forțele Armate Siriene, Frontul Islamic, armata liberă siriană și cei de la al Nusra (o grupare teroristă ce face parte din Al-Qaeda și este aliată cu alte numeroase organizații ce au instaurat teroarea în zonă).

                                                      Vestigiile istorice sunt acum doar o poveste frumoasă

Azi, Alepul încearcă să „respire” de sub mormanele de dărămături. Pe străzi nu mai există strălucirea vremurilor de altădată, ci doar teama că oricând, forțele armate sau vreo grupare teroristă ar putea să lovească din nou, făcând numeroase victime. 

                                                   Orașul este mereu frământat de conflicte armate

Pe fețele locuitorilor se citește durerea. Și neputința. Neputința că aici, cândva, exista un oraș mare și frumos, plin de strălucire și istorie. Acum, sunt doar ruine. Și milioane de oameni care mor de foame și se luptă pentru dreptul la viață.

COMENTARII

TRAVEL

Atracții pe care nu ar trebui să le ratezi în Marmaris

acum 1 ore

Păduri de pini și molizi înconjoară întregul oraș Marmaris, din sud-vestul Turciei, oferindu-i supranumele de cea mai verde destinație turcească . Stațiunea atrage ca un magnet turiștii din toate colțurile lumii, datorită peisajelor fantastice, a apelor de smarald, și cu...

TRAVEL

Călătorești ca un rege cu Memento Bus

acum 8 ore

În urmă cu câteva luni Memento Bus, divizia de transport a Grupului Christian  Tour, schimba radical fața turismului cu autocarul din România. În locul curselor aglomerate, cu minibuze și autocare prăfuite, cu spații minuscule între scaune și șoferi...

TRAVEL

Delicii tradiționale turcești de încercat în Antalya

acum 7 zile

Ne-ar fi greu să realizăm un top al celor mai bune preparate turcești, mai ales că bucătăria tradițională este una dintre cele mai sănătoase și savuroase din lume, cu multe condimente, ierburi aromatice și legume proaspete. Dacă în acest sezon estival mergi în vacanță...

TRAVEL

Festivalurile verii pe Insula de Smarald

acum 8 zile

Pe tot parcursul anului grecii, cei mai mari amatori de petreceri, organizează zeci de festivaluri și evenimente culturale care au ca scop transmiterea tradițiilor din generație în generație. Asemeni altor insule grecești și Thassos se laudă cu o mulțime de festivaluri...

TRAVEL

Experienţă magică în satele pitorești ale insulei Corfu

acum 8 zile

  Insula Corfu, de pe coasta Mării Ionice, este una dintre destinaţiile preferate ale europenilor, care descoperă aici mai mult decât ape uluitoare, de un turcoaz ireal, plaje întinse, cu prundiș alb şi auriu, şi peisaje pictate în cele mai vii culori. Pentru a...

TRAVEL

Cele mai importante vestigii arheologice din Thassos

acum 11 zile

  Thassos este una dintre cele mai verzi insule din Marea Egee, renumită pentru plajele sale exotice și curate, peisajele de poveste deopotrivă montane şi maritime, arhitectura tradițională, ospitalitatea specifică grecilor şi vinul gustos ce vine laolaltă cu aceasta....

TRAVEL

Plajele insulei Lefkada, adevărate paradisuri pe pământ

acum 12 zile

Faimoasă în întreaga lume pentru plajele sale exotice, Lefkada este o destinaţie fabuloasă pentru vacanţele de vară, unde te poţi bucura de cea mai frumoasă culoare a Mării Ionice şi de unele dintre cele mai superbe plaje din Europa: Kathisma şi Porto Katsiki. Sate...

TRAVEL

Delta pentru toți românii de la 539 de lei, îți aduce bonus all inclusive!

acum 13 zile

Cel mai tânăr pământ românesc şi singura Deltă din lume declarată rezervaţie naturală a biosferei, Delta Dunării se mândreşte cu numeroase recorduri pe care vei avea ocazia să le admiri într-un sejur plin de inspiraţie, linişte şi relaxare la Gulliver...

TRAVEL

De ce să mergi în vacanță cu cei mici, în Thassos?

acum 13 zile

Thassos este o insulă extrem de pitorească, verde și fermecătoare în care tradițiile și modernitatea sunt îmbinate armonios. Dacă ești în căutarea unui loc ideal în care să mergi în vacanță cu cei mici, Thassos poate fi cea mai bună alegere mai ales...

TRAVEL

Regata SetSail deschide competițiile de yachting în 2016

acum 13 zile

București, 11 mai 2016. Sezonul de competiții de yachting se deschide în acest weekend, cu Regata organizată de Școala de Navigație SetSail, Black Sea Skippers Club si Club Sportiv Balkan sub autoritatea Federatiei Romane de Yachting.

TRAVEL

Cinci motive să vizitezi în această vară insula Rhodos

acum 14 zile

Născută din dragostea zeului Helios pentru nimfa Roda, cea mai mare insulă din Dodecanez este una dintre destinațiile de top ale acestei veri. Descoperă câteva motive pentru care nu trebuie să ratezi sub nicio formă un sejur în Rhodos. Un sejur pe Insula Soarelui...

TRAVEL

Prețuri bune la vacanțe și vânzări record pentru turoperatorii români

acum 15 zile

Piaţa globală de turism în 2016 arată diferit față de ce s-a întâmplat în ultimii ani. Renunțarea turiștilor ruși la vacanțele în Turcia și numărul mare de garanții luate de marii turoperatori români în Grecia, au ieftinit prețurile...

TRAVEL

Sectiune Charter in platforma veltravel.ro cu 33 de destinatii

acum 19 zile

VELTRAVEL.RO lanseaza pe platforma sa online, serviciile “Charter”, prima sectiune in intregime web responsive a motorului de cautare si rezervare produse turistice in timp real . Lansarea sectiunii “Charter” web-responsive presupune adaptarea la orice instrument...

TRAVEL

Cumpără vineri, 6 mai, Jurnalul Naţional şi primeşti gratuit Suplimentul Turism Club!

acum 19 zile

Bucură-te de 16 pagini full-color despre cele mai frumoase staţiuni din ţară, croaziere de vis, cum se distrează străinii care vin în Romania, ce senzatii ai când înoţi alături de delfini, reportaje din zone exotice ale lumii, cum să-ţi pregăteşti pielea...

TRAVEL

Shopping în vacanţa pe insula Zakynthos

acum 25 zile

 Zakynthos este un adevărat paradis pentru iubitorii de cumpărături, o calitate ce vine doar să completeze toate beneficiile pe care le poţi avea în această vacanţă. Vei găsi aici de la plaje exotice unice sărutate de apele cristaline ale Mării Ionice, peisaje uluitoare,...

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...

Lajumate.ro cel mai proaspat site Antena TV Group

Au trecut mai bine de 3 ani si jumatate de cind Antena TV Group a decis sa creeze departamentul Digital. S-au creionat atunci doua directii: una editoriala si cealalta de dezvoltare. Cu ajutorul...

Aplicatia X Factor Romania, cea mai downloadata in AppStore!

X Factor a debutat pe 17 septembrie si a marcat o premiera in istoria showului!

Observator.tvVezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

INSULA
IUBIRII

NEXT
STAR

TCDU

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!