Azi auzi despre orașul Alep la televiziunile de știri, ca fiind locul unde se mai întâmplă atacuri teroriste sau revolte civile. Totuși, cândva, acest oraș strălucea și avea o istorie plină de semnificație și importanță.
Ce ai învățat la ora de geografie?
Este un oraș din nord-vestul Siriei, cel mai mare ca mărime. La circa 48 de kilometri se află granița cu Turcia. Este așezat la intersecția unor importante rute comerciale și prima oară a fost menționat la sfârșitul mileniului al III-lea, înainte de Hristos, prin scrierile cuneiforme din Mesopotamia.
A fost stăpânit de multe regate, a căzut pe mâna persanilor, a grecilor și ulterior a fost cucerit de Imperiul Roman.
Orașul a suferit numeroase atacuri de-a lungul timpului (în imagine este Citadela)
500 de ani mai târziu, arabii îl iau înapoi și îl apără cu succes împotriva cruciaților. Dar nu durează mult și mongolii îl cuceresc. În 1516 ajunge sub stăpânirea Imperiului Otoman.
Orașul are o importanță istorică deosebită și din alte puncte de vedere. De exemplu, aici se termina Drumul Mătăsii, ce trecea prin Asia Centrală și Mesopotamia.
Ultimele cuvinte ale unui sirian de 3 ani, răpus înainte de vreme, cutremură lumea
Izvor istoric de importanță mondială
În 1986, datorită vestigiilor sale istorice, orașul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În 2006 a fost chiar capitală culturală islamică.
Deși nu era printre cele mai spectaculoase obiective turistice ale lumii, orașul mai reușea să atragă curioși din întreaga lumea.
Mesajul cutremurător al unui copil, victimă a războiului civil din Siria: "O să-I spun lui DUMNEZEU tot"
Cum a început conflictul
Brusc, în 2011, liniștea de pe străzile orașului sirian a dispărut. A început războiul civil, odată cu Primăvara Arabă. Atunci, oamenii au ieșit îns tradă să ceară demisia președintelui Bashar al-Assad și a guvernului său. Reacția acestuia a fost dură, rezultând în conflicte armate sângeroase.
Ulterior, conflictul a degenerat, mai ales atunci când în conflict au intervenit și alții.
Orașul este mereu frământat de conflicte armate
Guvernul sirian s-a aliat cu forțele armate, Rusia, Iran și Hezbollah.
Opoziția s-a făcut din Frontul Islamic, Al Qaeda și alte grupări.
Apoi avem Statul Islamic (ISIS) și o grupare formată pentru a lupta împotriva cunoscutei formațiuni teroriste, alcătuită din țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Maroc și alții.
Până acum, despre Siria auzim doar numere:
-aproximativ 350.000 de morți
-aproximativ 130.000 captivi sau dispăruți
-peste 7.600.000 refugiați
De ce țările arabe bogate nu primesc refugiați sirieni! Răspunsul acestui emir este surprinzător!
Azi, turiștii își amintesc de Alep mai mult din poze, pe vremea când bazarurile erau pline de marfă și forfota se stingea abia noaptea târziu, când moscheea cânta ultima oară.
Atunci și acum: Alepul s-a schimbat total
Dulciurile și mirodeniile ademeneau pe oricine și aproape că nimeni nu rezista fără să își cumpere un suvenir din bazar sau să viziteze băile turcești, Marea Moschee sau ruinele vechi ale orașului.
Doamna Chiajna a fost exilată aici
La istorie ai învățat despre Doamna Chiajna, soția domnului Țării Românești, Mircea Ciobanul (Sec. XVI), fiica lui Petru Rareș al Moldovei și nepoata lui Ștefan cel Mare.
Statuia Doamnei Chiajna (Sursă foto: historia.ro)
Doamna încerca să intre în grațiile Porții Otomane și să mai diminueze tensiunile dintre cele două țări, dar nu a reușit, așa că a fost exilată la Alep, în 1575. Aici a trebuit să-și câștige existența cu negustoria și țesutul, până la sfârșitul vieții.
Celebrități cu origini în Siria:
- Jerry Seinfield, cunoscutul comediant, are niște rude siriene din partea mamei
- Steve Jobs: tatăl său natural a fost imigrant sirian. Acesta și-a cunoscut mama biologică și sora mai târziu în viață.
- Paula Abdul: artista și fosta jurată de la „American Idol” are, de asemenea, origini siriene. Tatăl ei s-a născut la Alep.
- F. Murray Abraham: artistul a câștigat Globul de Aur și Oscarul în 1984 pentru cel mai bun actor (a jucat rolul lui Salieri în filmul „Amadeus”), dar s-a remarcat și în pelicule precum „Oamenii președintelui”, „Star Trek: Insurrection”, „Scarface” și „The Grand Budapest Hotel”. Tatăl său era sirian, din Alep.
El e Abu și nu a mai mâncat nimic de șapte zile! Ca el mai sunt 40.000 de oameni, captivi într-un oraș ce a rămas fără mâncare de câteva luni!
Alep, atunci și acum
Cândva, orașul era o destinație turistică inedită, ce oferea pasionaților de cultură orientală o experiență ieșită din comun. Îmbinând aerul vechi al civilizației antice cu freamătul zilelor contemporane, Alepul promitea de fiecare dată să te uimească. Și reușea, căci bazarul al Madina îi răsfăța pe turiști cu mirodenii, condimente, arome amețitoare, parfumuri orientale, dulciuri demne de un sultan sau țesături fine.
Azi a devenit locul de înfruntare dintre Forțele Armate Siriene, Frontul Islamic, armata liberă siriană și cei de la al Nusra (o grupare teroristă ce face parte din Al-Qaeda și este aliată cu alte numeroase organizații ce au instaurat teroarea în zonă).
Vestigiile istorice sunt acum doar o poveste frumoasă
Azi, Alepul încearcă să „respire” de sub mormanele de dărămături. Pe străzi nu mai există strălucirea vremurilor de altădată, ci doar teama că oricând, forțele armate sau vreo grupare teroristă ar putea să lovească din nou, făcând numeroase victime.
Orașul este mereu frământat de conflicte armate
Pe fețele locuitorilor se citește durerea. Și neputința. Neputința că aici, cândva, exista un oraș mare și frumos, plin de strălucire și istorie. Acum, sunt doar ruine. Și milioane de oameni care mor de foame și se luptă pentru dreptul la viață.
Test. Câte chipuri vezi în această imagine. Răspunsul spune multe despre personalitatea ta!...