Antena Căutare

Coimbra - resedinta istorica a Portugaliei

Intre Lisabona si Porto, spre nord, se afla orasul Coimbra, al treilea ca marime din tara. Prima capitala a Portugaliei, resedinta regala timp de multe secole, orasul aflat pe malul Raului Mondego are un farmec aparte, nu e nici cosmopolit, nu e nici modern, din contra, pare inghesuit si monoton si totusi ceva din peisajul Coimbrei seamana a universalitate.

Pe cel mai important deal al orasului, Uni­ver­sidade de Coimbra, cea mai veche universitate din Portugalia, infiintata in 1537, isi pastreaza prestigiul si infatisarea de fortareata. De la robustetea constructiei pana la detaliile bi­bliotecii, de la forma curtilor interioare pana la Sala dos Capelos - una dintre cele mai faimoase camere ale cladirii, cu tavan pictat de Jacinto da Costa -, Universitatea din Coimbra este un adevarat spectacol.

Unii spun ca ar fi cea mai buna institutie de invatamant din Portugalia, altii condamna elegant acest subiectivism, pe care il pun pe seama traditiilor care ii insotesc fiecare incapere. De fapt, la o privire mai atenta, se poate observa ca orasul insusi spune o poveste, transmite un ecou al vremurilor trecute, reprezinta cu demnitate forta unor amintiri care nu trebuie ignorate.

Plimbarea pe stradutele inguste, cu care m-am obsinuit repede, de parca as fi pasit pe ele dintotdeauna, e cel mai bun fel de a cunoaste nuante ascunse ale localitatii. Treptele care duc spre Universitatea din varful dealului, celelalte alei stramte care urca nestingherit spre alte si alte puncte turistice, piatra cubica de pe strazile pie­tonale, care pare ca se zdrobeste sub fiecare pas, cafenelele vechi care nu au rest pentru bancnote, toate aceste detalii fac din Coimbra o adevarata resedinta istorica a Portugaliei si a continentului. Gara, simpla si putin cam pustie, seamana cu garile noastre de provincie, din care, cateodata, ai impresia ca poate incepe lumea.

La marginea centrului istoric, in partea de jos a Coimbrei, Biserica Santa Cruz apara imprejurimile si gazduieste mormintele primilor doi regi ai Portugaliei, Alfonso Henriques si Sancho I. Amvonul, in stil renascentist, este opera unui cunoscut sculptor, Nicolas de Chanterenne, cel care a realizat si statuile culcate ale celor doi regi care isi traiesc acolo eternitatea. In sud-estul orasului se afla Gradina Botanica, proiectata in 1774 de un arhitect englez, din ordinul Marchizului de Pombal, care dorea reformarea tarii. Aceasta gradina ascunde specii rare, copaci cu forme neobisnuite, plante exotice.

De pe malul raului, Coimbra pare ireala. Are aspect de batrana doamna, cladirile sunt ordonate si elegante, toate par la locul lor. E un oras de nord, unde adie vantul chiar si in plina vara, un oras plin de istorie, un oras cu traditie, un oras care nu are nevoie de schimbare ca sa supravietuiasca.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: rent4days.com

VIDEO! Cazare mai ieftina pe litoral in ultimele zile de vara... VIDEO! Manastirea Putna - locul de odihna al lui Stefan cel Mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x