Antena Căutare

Vrei să pleci cu mașina în străinătate? Uite de ce acte ai nevoie!

Și în sezonul rece românii plec în vacanțe, iar mulți dintre ei se pregătesc să meargă în străinătate cu mașina personală. Pentru a nu întâmpina probleme la graniță, trebuie să știi de pe acum care sunt actele autoturismului de care vei avea nevoie:

Și în sezonul rece românii plec în vacanțe, iar mulți dintre ei se pregătesc să meargă în străinătate cu mașina personală. Pentru a nu întâmpina probleme la graniță, trebuie să știi de pe acum care sunt actele autoturismului de care vei avea nevoie:

Nu uita acasă permisul şi talonul - Trebuie amintit faptul că nu-ţi poţi conduce maşina în legalitate, nici în România, nici în afara graniţelor ţării, dacă nu ai la tine permisul de conducere şi talonul maşinii.

Procură din partea proprietarului – Dacă maşina aparţine altcuiva (părinţi, prieteni, rude etc) pentru a ieşi cu ea din ţară este recomandat să soliciţi din partea proprietarului o procură, care se încheie la notar. La graniţă s-ar putea ca acest document să ţi se ceară. Nu este obligatoriu, dar ar trebui să-ţi iei toate măsurile de precauţie.

Asigurare RCA - Încă un document obligatoriu pentru a putea circula cu autoturismul în legalitate este poliţa de asigurare auto obligatorie – RCA-ul. Aceasta se poate cumpăra pe un an, pe şase luni sau chiar în fiecare lună. Verifică valabilitatea poliţei şi vezi dacă nu cumva expiră în perioada în care te afli în vacanţă, în afara graniţelor ţării.

Procură din partea firmei de leasing – Aceeaşi procură ar trebui s-o soliciţi şi din partea firmei de leasing, dacă maşina pe care o conduci este achiziţionată prin leasing. Solicită acest document din timp pentru că până ţi se va elibera pot trece zile bune. Tot firma de leasing trebuie să-ţi dea poliţa RCA şi Cartea Verde, pe care le vei primi în copie xerox.

Rovignietă şi vignietă – Pentru a circula fără să primeşti amendă este nevoie să ai asupra ta o rovignietă şi vigniete pe care le cumperi din fiecare ţară tranzitată. Rovignieta este valabilă pe teritoriul României, iar vignietele sunt valabile pe teritoriul altor state. Vignietele se pot cumpăra de la punctul de trecere a frontierei sau de la benzinăriile din ţările respective, care se află lângă punctele de trecere a graniţei. De exemplu, cei care merg în vacanţă pe litoralul bulgăresc sunt obligaţi să cumpere vignietă încă de la intrarea în ţară. Acestea pot fi achiziţionate şi online, dar numai pentru anumite ţări. De asemenea, vignietele pot fi cumpărate şi din România, din benzinăriile sau magazinele aflate lângă graniţă.

Verifică Inspecţia Tehnică Periodică – O mașină nu poate circula fără Inspecţia Tehnică Periodică (ITP). Înainte de a pleca la drum, verifică valabilitatea acestuia. Dacă eşti oprit de poliţie şi nu ai ITP-ul valabil, rişti amenzi usturătoare şi ţi se va reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii.

Dacă vrei să îți schimbi mașina, atunci intră pe CarZZ.ro, aici găsești peste 120.000 de oferte din domeniul auto.

Atenție, șoferi! E oficial! O nouă măsură pentru permisele de conducere intră în vigoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x