JOI, 21 IANUARIE 2016

Ai CREDIT la bancă? Atunci trebuie să afli ultima veste. Este o schimbare majoră

Băncile și IFN vor trebui să depună mai multe eforturi pentru a executa silit debitorii persoane fizice rău-platnice. Contractele de credit, ipotecare sau de consum, nu vor mai constitui titluri executorii, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Creditorii sunt nevoiți, astfel, să se judece cu clienții în instanță pentru a obține titluri executorii pentru creditele restante, fără de care nu vor putea începe executarea silită, lucru care ia mult timp în România.

Guvernul trebuie să adopte, în martie, o ordonanță de urgență pentru implementarea Directivei UE 17/2014 privind creditul ipotecar. Cu această ocazie, ANPC a introdus prevederi suplimentare privind executarea silită, favorabile consumatorilor.

ANPC introduce o derogare de la Codul Civil și legea instituțiilor de credit prin care contractele de credit nu mai reprezintă titlu executoriu, așa cum se întâmplă în prezent.

“Prin derogare de la alin. (4) și de la prevederile art. 120 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin derogare de la prevederile Codului Civil, contractul de credit nu reprezintă titlu executoriu”, se arată în proiectul de ordonanță al ANPC, potrivit Profit.ro.

Măsura este valabilă atât pentru contractele ipotecare, cât și pentru cele de consum, pentru că amendează și OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Potrivit Codului de procedură civilă, executarea silită se poate realiza numai în baza unui titlu executoriu. Titlurile executorii sunt cele date în apel de către instanță, dar și alte titluri prevăzute de lege, cum sunt în prezent contractele de credit.

Astfel, ca să poată demara executarea silită pe baza contractului de credit, băncile și IFN nu vor trebui să ceară doar învestirea cu formulă executorie, cum se întâmplă în prezent, ci vor trebui să dovedească, în instanță, existența creanței pentru care cer executarea silită. Cu alte cuvinte, vor trebui să dea clienții rău-platnici în judecată.

Până la pronunțarea unei decizii finale, creditorii nu vor putea începe executarea silită, chiar dacă debitorii nu le-au mai plătit niciun ban. Având în vedere viteza cu care instanțele din România judecă procesele, ar putea dura și mai mult de un an până când creditorii să poată începe executarea silită.

În timpul procesului, debitorii vor putea să conteste inclusiv cuantumul creanței, dacă acesta a fost umflat de clauze abuzive. În prezent, debitorul nu se poate opune deschiderii procedurii de executare silită. El poate formula doar o contestație ulterioară la titlu, care nu suspendă executarea, deci creditorul va putea menține popririle pe salariu și alte venituri. Dacă vrea să obțină suspendarea executării, până instanța se pronunță asupra titlului, atunci debitorul trebuie să plătească o cauțiune, care nu e deloc mică.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a criticat legislațiile din statele membre care nu permit debitorului să ceară apelul înaintea încuviințării executării silite, dacă există suspiciunea că în contractul de credit ar putea exista clauze abuzive.

Spre deosebire de articolele din proiectul de ordonanță care se referă la implementarea Directivei 17, referirile ANPC la executarea silită și la titlurile executorii se aplică și pentru contractele în derulare, pentru toate acțiunile începute după 21 martie 2016.

Parlamentul a dezbătut anul trecut două proiecte de lege cu un conținut aproape identic care eliminau puterea de titlu executorii atât a contractelor încheiate cu băncile, cât și a celor încheiate cu IFN. Inițiativele au fost votate de Senat, dar s-au blocat la Camera Deputaților, cu propunere de respingere. Fostul Guvern Ponta a dat aviz negativ, pentru că, în opinia sa, ar duce la insecuritatea raporturilor juridice.

Băncile, obligate să găsească soluții pentru clienții în dificultate

Proiectul de ordonanță privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile standardizează informațiile care trebuie incluse în contractele de credit și pune accent pe informarea prealabilă a clienților privind condițiile și riscurile atașate creditelor.

Băncile sunt obligate să găsească soluții prin care să ajute clienții aflați în dificultate înainte să recurgă la executarea silită. Spre exemplu, dacă reeșalonează sau restructurează creditul, acestea nu au voie să crească costurile debitorului, așa cum se întâmplă acum cu astfel de proceduri.


Proiectul limitează și nivelul maxim la care poate ajunge dobânda creditului, la 14%, precum și nivelul dobânzii penalizatoare la cel mult trei puncte procentuale peste rata curentă de dobândă, și la maximum două puncte peste rata curentă în caz de șomaj, boală, deces sau reducerea veniturilor cu mai mult de 15%.

Perioada dintre declararea scadenței anticipate și executarea silită este între cel puțin 3 luni și cel mult 6 luni, iar clienții vor putea să vândă singuri bunul ipotecat, într-un termen de cel puțin șase luni, înainte de declararea scadenței anticipate.

De asemenea, recuperatorii și băncile au interdicții în privința cesiunii creanțelor.

COMENTARII

ECONOMIC

Luna iulie vine cu ieftiniri! Românii vor plăti mai puțin pentru factura la gaze

acum 7 ore

Prețurile gazelor naturale livrate clienților casnici vor scădea, de la 1 iulie, în medie, cu 3%, conform unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE.

ECONOMIC

Între agonie și extaz. Șapte lucruri pe care fiecare antreprenor ar trebui să le știe

acum 7 zile

Contrar opiniei generale, nu trebuie să fii un expert că să demarezi o investiţie. Nu trebuie să fii nici măcar bogat pentru a investi într-o afacere, deşi cei mai mulţi dintre potenţialii atreprenori eşuează din lipsa unei strategii clare cu privire la investiţiile pe care doresc să le facă.

ECONOMIC

Adio, ÎNMATRICULARE! Se schimbă REGULILE! SCHIMBAREA URIAȘĂ, care îi va afecta pe toți românii

acum 8 zile

Guvernul vrea să interconecteze bazele de date ale Poliţiei şi ale autorităţilor fiscale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, iar în cazul în care un cumpărător de autovehicul nu plăteşte taxele cu privire la deţinere şi înmatriculare în 60 de zile, înmatricularea este suspendată

ECONOMIC

Sute de români au descoperit afacerea care le aduce profit maxim. Cel mai profitabil soi românesc de cireș: fructele sale se vând la preț dublu

acum 9 zile

”Cetățuia” poate fi considerat cel mai profitabil soi românesc de cireș. Rezultatul muncii de cercetare de la Stațiunea pomicolă din Iași, acest nou tip de pom fructifer reușește nu doar să fie foarte rezistent în fața bolilor, ci mai ales să rodească foarte devreme, ceea ce face ca fructele sale cu formă și gust perfect să poată fi valorificate la preț dublu. 

ECONOMIC

Șase sfaturi surprinzătoare. Cum poți cumpăra o casă la un preț incredibil de mic

acum 9 zile

Dacă vrei să cumperi o casă sau un apartament, ține cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cea mai bună afacere.

ECONOMIC

Anunț așteptat. Milioane de români trebuie să încaseze sume de bani importante de la stat!

acum 9 zile

Milioane de români au acţiuni la stat fără să ştie. Sunt titluri primite în urma planului de privatizare din anii 90. Aceștia îşi pot recupera banii sau pot decide să încaseze dividende

ECONOMIC

6 sfaturi surprinzătoare. Cum poți cumpăra o casă la un preț incredibil de mic

acum 13 zile

Dacă vrei să cumperi o casă sau un apartament, ține cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cea  mai bună afacere. În România se manifestă un paradox: 96,6% dintre români locuiesc în propriile case și evită chiriile, fapt ce îi plasează pe locul I în Europa în topul popoarelor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe. 

ECONOMIC

Vești bune pentru crescători. Subvenție de 1248 de euro pentru fiecare vacă de carne!

acum 15 zile

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susține că din cauza unor cerințe impuse anul trecut va trebui să plătească fermierilor în acest an 1.248 de euro pe vaca de carne și aproape 11.000 de euro pe hectarul de roșii

ECONOMIC

Guvernul a aprobat ordonanța privind salarizarea bugetarilor; 650.000 de oameni vor beneficia de prevederile ei

acum 22 zile

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanța de urgență privind salarizarea bugetarilor, de prevederile acesteia urmând să beneficieze peste 650.000 de persoane din administrația publică centrală, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, într-un briefing la Palatul Victoria

ECONOMIC

Vești bune de la președinție. România poate trece la moneda euro!

acum 22 zile

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie cu oamenii de afaceri din Luxemburg, că „există oportunităţi bune pentru afaceri în România”, care speră să devină, dintr-o economie funcţională, o piaţă emergentă, și trebuie să adopte cât mai repede şi moneda euro

ECONOMIC

50% din creșterile din grila de salarizare din educație intră în vigoare la 1 august 2016

acum 23 zile

Grila de salarizare din Educație este definită într-un mod similar cu cea din Sănătate, 50% din creșteri urmând să intre în vigoare la 1 august 2016, iar întreaga majorare va fi aplicată în decembrie 2017, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru

ECONOMIC

Sprijin financiar pentru pentru agricultorii care doresc să depoziteze carnea de porc

acum 27 zile

Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale şi/sau persoanele juridice plătitoare de TVA care au solicitat sprijin financiar pentru depozitarea privată a cărnii de porc au primit 309.500 de euro ajutor de stat de la Guvern

ECONOMIC

După tichete de masă şi tichete-cadou, românii ar putea primi şi tichete de bicicletă

acum 30 zile

Preşedintele UNPR, deputatul Valeriu Steriu, a depus marţi în Parlament un proiect de lege privind acordarea de tichete valorice de către angajatori pentru a încuraja folosirea bicicletei pentru deplasările între domiciliu şi locul de muncă, precum şi pentru deplasările în interes de serviciu

ECONOMIC

Toți românii primesc bani de la stat! Cererile se depun până la data de 10 iunie

acum 30 zile

Ministerul Finanțelor Publice a deschis, luni, o nouă sesiune de ajutor de stat, cu un buget total de 250 de milioane de lei, iar cererile pot fi depuse până pe data de 10 iunie 2016, inclusiv, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice transmis, luni, scrie agepres.ro.

ECONOMIC

Veste excelentă pentru milioanele de români plecați la muncă în străinătate! Își vor putea plăti taxele, cu cardul, și din afara țării

acum 31 zile

Românii din diaspora care au proprietăți în țară vor putea ă plătească taxele și impozitele locale online cu carduri emise de bănci din afara României. Acest lucru se va întâmpla în cel mult o lună, a pormit  ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...


Vezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

CHEFI
LA CUȚITE

INSULA
IUBIRII

iUMOR

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!