JOI, 21 IANUARIE 2016

Ai CREDIT la bancă? Atunci trebuie să afli ultima veste. Este o schimbare majoră

Băncile și IFN vor trebui să depună mai multe eforturi pentru a executa silit debitorii persoane fizice rău-platnice. Contractele de credit, ipotecare sau de consum, nu vor mai constitui titluri executorii, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Creditorii sunt nevoiți, astfel, să se judece cu clienții în instanță pentru a obține titluri executorii pentru creditele restante, fără de care nu vor putea începe executarea silită, lucru care ia mult timp în România.

Guvernul trebuie să adopte, în martie, o ordonanță de urgență pentru implementarea Directivei UE 17/2014 privind creditul ipotecar. Cu această ocazie, ANPC a introdus prevederi suplimentare privind executarea silită, favorabile consumatorilor.

ANPC introduce o derogare de la Codul Civil și legea instituțiilor de credit prin care contractele de credit nu mai reprezintă titlu executoriu, așa cum se întâmplă în prezent.

“Prin derogare de la alin. (4) și de la prevederile art. 120 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin derogare de la prevederile Codului Civil, contractul de credit nu reprezintă titlu executoriu”, se arată în proiectul de ordonanță al ANPC, potrivit Profit.ro.

Măsura este valabilă atât pentru contractele ipotecare, cât și pentru cele de consum, pentru că amendează și OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Potrivit Codului de procedură civilă, executarea silită se poate realiza numai în baza unui titlu executoriu. Titlurile executorii sunt cele date în apel de către instanță, dar și alte titluri prevăzute de lege, cum sunt în prezent contractele de credit.

Astfel, ca să poată demara executarea silită pe baza contractului de credit, băncile și IFN nu vor trebui să ceară doar învestirea cu formulă executorie, cum se întâmplă în prezent, ci vor trebui să dovedească, în instanță, existența creanței pentru care cer executarea silită. Cu alte cuvinte, vor trebui să dea clienții rău-platnici în judecată.

Până la pronunțarea unei decizii finale, creditorii nu vor putea începe executarea silită, chiar dacă debitorii nu le-au mai plătit niciun ban. Având în vedere viteza cu care instanțele din România judecă procesele, ar putea dura și mai mult de un an până când creditorii să poată începe executarea silită.

În timpul procesului, debitorii vor putea să conteste inclusiv cuantumul creanței, dacă acesta a fost umflat de clauze abuzive. În prezent, debitorul nu se poate opune deschiderii procedurii de executare silită. El poate formula doar o contestație ulterioară la titlu, care nu suspendă executarea, deci creditorul va putea menține popririle pe salariu și alte venituri. Dacă vrea să obțină suspendarea executării, până instanța se pronunță asupra titlului, atunci debitorul trebuie să plătească o cauțiune, care nu e deloc mică.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a criticat legislațiile din statele membre care nu permit debitorului să ceară apelul înaintea încuviințării executării silite, dacă există suspiciunea că în contractul de credit ar putea exista clauze abuzive.

Spre deosebire de articolele din proiectul de ordonanță care se referă la implementarea Directivei 17, referirile ANPC la executarea silită și la titlurile executorii se aplică și pentru contractele în derulare, pentru toate acțiunile începute după 21 martie 2016.

Parlamentul a dezbătut anul trecut două proiecte de lege cu un conținut aproape identic care eliminau puterea de titlu executorii atât a contractelor încheiate cu băncile, cât și a celor încheiate cu IFN. Inițiativele au fost votate de Senat, dar s-au blocat la Camera Deputaților, cu propunere de respingere. Fostul Guvern Ponta a dat aviz negativ, pentru că, în opinia sa, ar duce la insecuritatea raporturilor juridice.

Băncile, obligate să găsească soluții pentru clienții în dificultate

Proiectul de ordonanță privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile standardizează informațiile care trebuie incluse în contractele de credit și pune accent pe informarea prealabilă a clienților privind condițiile și riscurile atașate creditelor.

Băncile sunt obligate să găsească soluții prin care să ajute clienții aflați în dificultate înainte să recurgă la executarea silită. Spre exemplu, dacă reeșalonează sau restructurează creditul, acestea nu au voie să crească costurile debitorului, așa cum se întâmplă acum cu astfel de proceduri.


Proiectul limitează și nivelul maxim la care poate ajunge dobânda creditului, la 14%, precum și nivelul dobânzii penalizatoare la cel mult trei puncte procentuale peste rata curentă de dobândă, și la maximum două puncte peste rata curentă în caz de șomaj, boală, deces sau reducerea veniturilor cu mai mult de 15%.

Perioada dintre declararea scadenței anticipate și executarea silită este între cel puțin 3 luni și cel mult 6 luni, iar clienții vor putea să vândă singuri bunul ipotecat, într-un termen de cel puțin șase luni, înainte de declararea scadenței anticipate.

De asemenea, recuperatorii și băncile au interdicții în privința cesiunii creanțelor.

COMENTARII

ECONOMIC

S-a schimbat legea! Acum, procurorii au acces direct la conturile tale bancare. Nu au nevoie de nicio aprobare

acum 1 zile

Începând de ieri, procurorii pot cere băncilor, fără aprobarea judecătorului, informaţii despre situaţia financiară a unei persoane, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. 

ECONOMIC

Ministrul Muncii: De la 1 iulie vor intra în plată noile indemnizaţii pentru mame!

acum 3 zile

Noul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru, a dat asigurări că legea privind creşterea indemnizaţiei pentru mame, precum şi a perioadei de plată, va intra în vigoare exact aşa cum prevede legea, de la 1 iulie

ECONOMIC

Anunţul aşteptat de toţi românii! Spuneţi "ADIO!" comisioanelor de la bancomate

acum 5 zile

Vestea pe care o aşteptau toţi românii a venit, în sfârşit! Băncile ar putea fi obligate să nu mai perceapă comisioane pentru administrarea, depunerea și retragerea de numerar din conturile curente de bază, potrivit unui proiect de ordonanță

ECONOMIC

Experți la nivel mondial în eCommerce iți dau întâlnire la ICEEfest

acum 5 zile

Pe 9 și 10 iunie, ICEEfest vin specialiști în eCommerce gata sa ne explice ultimele inovații in domeniu.

ECONOMIC

Toți șoferii trebuie să afle! Ce se va întâmpla cu RCA-ul, în următoarea perioadă

acum 8 zile

Tarifele pentru poliţele auto obligatorii (RCA) rămân pe loc, în perioada următoare, potrivit președintelui ASF, Mișu Negrițoiu. Acesta a mai declarat, în cadrul Forumului de Asigurări-Reasigurări, că nu mai există argumente fundamentale pentru majorarea acestora de către asigurători, potrivit gandul.info.

ECONOMIC

Pensiile în pericol. Dobânzile mici ar putea lăsa pensionarii fără venituri în viitor!

acum 8 zile

Din cele mai puternice economii ale Europei vin avertismente că dobânzile extrem de mici produc dezastru în industria pensiilor şi că populaţia încă nu realizează acest lucru

ECONOMIC

Cum să ai salariu de Președinte în România! Guvernul a anunțat JOBUL de 2.000 de euro pe lună! Se poate angaja oricine are cunoștințe în acest domeniu

acum 13 zile

În şedinţa Guvernului din 11 mai 2016 a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care va permite facilitatea accesului fermierilor la plăţile directe şi ajutoarele naționale tranzitorii, precum şi înființarea funcției de atașat agricol, scrie Agerpres.

ECONOMIC

Se schimbă legea? Prețul carburanților ar putea îngloba și contravaloarea timbrului de mediu

acum 15 zile

În prezent, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a constituit un grup de lucru format din specialiști din cadrul ministerului și Administrației Fondului pentru Mediu care lucrează la o propunere legislativă de modificare a legislației privind timbrul de mediu, a declarat pentru Agerpres, noul președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), István Jakab

ECONOMIC

Cum să­-ți eficientizezi afacerea. 4 sfaturi pentru un business de succes

acum 16 zile

Modul în care îți administrezi afacerea ar trebui să fie o preocupare constantă a oricărui bun manager,  chiar  și  în  cele  mai  profitabile  perioade.   Mediul  de  afaceri  este...

ECONOMIC

Cum folosesc liderii de business internaționali tehnologia în business?

acum 16 zile

Peste 30 de speakeri internaționali vin la București pentru a prezenta studii de caz despre folosirea tehnologiei in companiile lor în cadrul conferințelor tematice de business de la Bucharest Technology Week. Desfășurate între 24 și 27 mai, la Athénée Palace Hilton, cele 4 conferințe explorează rolul inovațiilor tech în diferite structuri ale unei companii.

ECONOMIC

Astăzi este ultima zi. 9 mai, termenul-limită pentru depunerea declarației de TVA 092!

acum 16 zile

Contribuabilii mai au timp doar astăzi pentru a depune declarația 092, termenul limită pentru transmiterea la Fisc a acestui formular fiind 9 mai. Firmele care nu respectă termenul riscă amenzi de până la 5.000 de lei

ECONOMIC

Românii pot lua 20.000 de lei pe cinci ani doar cu buletinul! Acesta este topul creditelor de nevoi personale

acum 16 zile

Dobânda anuală efectivă este cuprinsă între 9% și 12% pentru cele mai bune credite de nevoi personale, calculate pentru o sumă de 20.000 de lei pe cinci ani. Cetelem este cel mai ieftin produs de retail de acest gen, ajutat probabil de faptul că negociază pe un volum mare de credite și a obținut discount-uri

ECONOMIC

Companiile străine sunt atrase de România ca un magnet. La ce excelează țara noastră

acum 19 zile

România excelează la un capitol la care cele mai multe state europene nici nu visează. România și-a construit de-a lungul ultimilor ani o reputație de destinație foarte atractivă pentru externalizarea serviciilor marilor companii occidentale. 

ECONOMIC

Cum poți să dai lovitura în afaceri cu doar 20-30 de lei

acum 20 zile

Persoanele care au deja o afacere pot foarte ușor să dea lovitura dacă investesc cu inteligență o sumă minimă de bani.

ECONOMIC

De ce se tem cel mai mult angajatorii români anul acesta. Acestea sunt principalele riscuri la care sunt expuși

acum 20 zile

Printre motivele de îngrijorare ale liderilor din companii se numără recalibrarea economică a  Chinei, scăderea galopantă a prețului petrolului, securitatea geopolitică tot mai fragilă, precum și incertitudinea cu privire la șansele de creștere a economiei globale.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...

Lajumate.ro cel mai proaspat site Antena TV Group

Au trecut mai bine de 3 ani si jumatate de cind Antena TV Group a decis sa creeze departamentul Digital. S-au creionat atunci doua directii: una editoriala si cealalta de dezvoltare. Cu ajutorul...

Aplicatia X Factor Romania, cea mai downloadata in AppStore!

X Factor a debutat pe 17 septembrie si a marcat o premiera in istoria showului!

Observator.tvVezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

INSULA
IUBIRII

NEXT
STAR

TCDU

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!