Antena Căutare

Cum îți administrezi propriii tăi bani, pentru a nu mai rămâne falit înainte de salariu

Managementul financiar personal nu este predat în școli, însă oricine se lovește, la un moment dat, de problema administrării propriilor bani.

Cum îți administrezi propriii tăi bani, pentru a nu mai rămâne falit înainte de salariu
| Wikimedia Commons

Managementul financiar personal nu este predat în școli, însă oricine se lovește, la un moment dat, de problema administrării propriilor bani.

Americanii sunt cei care par să discute cel mai mult despre problema administrării banilor. Spre exemplu, 58% dintre ei nu au un plan coerent de administrare a banilor după pensionare. În timp ce americanii consideră că ar avea nevoie de 300.000 de dolari la bătrânețe, suma medie economisită de aceștia până în momentul pensionării se ridică la „doar” 25.000 de dolari.

Mai mult decât atât, cetățenii SUA au o datorie medie de 15.204 dolari către bănci. Nu știm care este gradul mediu de îndatorare a românilor către sistemul bancar, însă cu siguranță fiecare dintre noi am simțit, cel puțin o dată până acum, că ar trebui să fim mai cumpătați și mai raționali cu privire la cheltuirea banilor.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu mai rămâi falit înainte de salariu:

  1. Ține evidența banilor și a cheltuielilor

Timp de o lună, ține evidența veniturilor și a cheltuielilor. Nu trebuie să te limitezi doar la achiziții absolut necesare, ci trebuie să-ți faci o idee concretă și coerentă despre nevoile tale. Poți ține evidența într-un carnețel sau poți apela la un serviciu de Internet Banking. După cum vedem la bancatransilvania.ro, un astfel de serviciu îți oferă acces 24 de ore din 24 la conturile tale prin internet și poți face plăți și încasări pe computer, indiferent de locul în care te afli.

  1. Planifică bugetul pentru luna următoare

La sfârșitul primei luni, calculează veniturile tale și cheltuielile pe care le-ai avut. Apoi, pune pe hârtie cheltuielile pe care crezi că le vei avea în următoarele 30 de zile și împarte-le pe categorii. Spre exemplu, poți pune deoparte suma totală necesară facturilor la electricitate, întreținere, telefonie mobilă și internet. Apoi, poți calcula suma pe care crezi că o vei cheltui pentru mâncare și pentru ieșirile în oraș.

  1. Stabilește o listă cu priorități

Fii sincer cu tine însuți și stabilește o listă cu priorități (spre exemplu, o pereche de ghete pentru iarnă sau un nou PC), pe care să notezi lucrurile de care ai nevoie și pe care vrei să le cumperi în următoarea perioadă de timp. Dacă știi care sunt prețurile pentru lucrurile respective, notează-le pe lista de la punctul 2, la capitolul „priorități”.

  1. Nu planifica niciodată bugetul „la fix”

Acordă-ți o marjă de eroare atunci când îți planifici bugetul, deoarece întotdeauna apar situații neprevăzute și cheltuieli mai mari decât ți-ai planificat la începutul lunii. Stabilește o sumă de bani de cel puțin 10% din venituri pentru economii. Dacă pe parcursul lunii te confrunți cu cheltuieli neprevăzute (spre exemplu, o zi de naștere a unui prieten bun sau o consultație la medic), poți apela la suma de bani pe care ți-ai propus inițial să o economisești, dar nu vei mai rămâne niciodată fără bani în portofel.

  1. Nu cheltui banii pe care nu îi ai

Cheltuiește întotdeauna banii pe care îi ai, nu pe cei pe care speri să-i ai. Nu te baza pe împrumuturile de la prieteni pentru a-ți satisface micile capricii. Cu timpul nu vei face altceva decât să rostogolești datorii de la un prieten la altul și de la o lună la alta. Evită cât poți de mult să împrumuți bani de la ceilalți și planifică toate cheltuielile în funcție de banii pe care îi ai efectiv în buzunar.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x