Antena Căutare

Daimler: scandal de 500 milioane €

Intr-un clasament al tarilor unde firmele obisnuiesc sa se bazeze pe spagi grase pentru a obtine contracte in strainatate, Germania ocupa un loc absolut onorabil si onorant. Locul cinci, cu 8,6 puncte din 10, in conditiile in care 10 puncte inseamna risc zero de astfel de practici ilegale.

Cu toate acestea, cateva rasunatoare (si extrem de scumpe) scandaluri de mita si coruptie care au zguduit in ultimul an lumea afacerilor au implicat tocmai companii germane: Siemens, MAN si Daimler. Iar itele celui de-al treilea au ajuns pana in Romania, una din cele 22 de tari unde Daimler AG a "investit", sub forma de mita, 3,3 milioane de euro pentru a-si asigura contracte grase cu autoritatile, in perioada 1998-2008.

Asta reiese, fara drept de apel, din documentatia consistenta obtinuta de procurorii din SUA, tara unde Daimler a facut obiectul unui proces pe masura notorietatii sale si care se va incheia printr-o intelegere evaluata la 140 de milioane de euro.

Singurul contract consistent care a implicat autoritatile romane si grupul Daimler a fost cel prin care RATB a achizitionat 1.000 de autobuze Citaro in doua transe de cate 500 de bucati. Valoarea contractului a fost de peste 200 de milioane de euro, el datand din 2005, din perioada mandatului de primar al lui Adriean Videanu. El este cel care a semnat decizia prin care firma EvoBus (dealer Mercedes) a fost declarata castigatoarea licitatiei, in defavoarea companiei franceze Iris Bus (dealer Iveco).

Recent, senatorul Dan Voiculescu s-a adresat procurorului general adjunct al SUA, Gary G. Grindler, care este si coordonator al anchetei in cazul Daimler, solicitand furnizarea unor detalii referitoare la afacerile Daimler AG in Romania.

Drept raspuns, oficialul american a spus ca Departamentul de justitie al SUA poate oferi Romaniei toate informatiile de care dispune, insa este necesar ca acestea sa fie solicitate de Ministerul Justitiei de la Bucuresti.

Tot articolul, in Jurnalul National

Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%. Cresterea lunara a preturilor: 2,58%!... Alesii au cheltuit doua milioane de lei pentru intretinerea masinilor in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x