Pe 13 septembrie, avocatii lui Dan Diaconescu au introdus o actiune la Tribunalul Valcea, ce are ca obiect "actiune in anulare a hotararii AGA".
Dosarul are primul termen de judecata pe 18 octombrie, iar prin aceasta actiune Dan Diaconescu urmareste eliminarea din creanta AVAS in cazul Oltchim a sumei de aproximativ 130 de milioane de euro, bani ce reprezinta dobanzi la datoria combinatului fata de AVAS.
Avocatul lui Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat, marti, ca prin dosarul de la Tribunalul Valcea se contesta propunerea de includere a dobanzilor in creanta AVAS, pe motiv ca hotararea este nelegala, propunerea fiind facuta la mult timp dupa emiterea convocatorului. Astfel, arata avocatul, includerea dobanzilor in creanta AVAS a fost facuta cu incalcarea procedurilor legale.
CITESTE si...
Victor Ponta: Daca Dan Diaconescu nu plateste, numim administrator la Oltchim si reluam privatizarea in 6 luni
Aparatorul lui Diaconescu spune ca la creantele in euro, consolidate, nu se cer dobanzi si ca statul are o dubla calitate, respectiv cea de creditor prin AVAS si de debitor si actionar prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - OPSPSI.
Avocatul a adaugat ca includerea unor astfel de dobanzi in creantele AVAS duce la un precedent periculos ce ar putea afecta pe viitor aproximativ 2.000 de societati comerciale.
Potrivit datelor prezentate de OPSPI, AVAS are asupra Oltchim o creanta de 165 milioane de dolari (obligatie principala) si 554 milioane de lei (dobanda finala).
Totodata, avocatul a precizat ca au mai fost formulate doua actiuni comerciale si la Tribunalul Bucuresti, dar care vizeaza procedura de privatizare, una cu termen marti, si alta cu termen pe 17 ianuarie.
Despre aceste doua actiuni avocatul a aratat ca sunt ramase fara obiect, deoarece procedura de privatizare s-a incheiat cu succes, cu Dan Diaconescu castigator al pachetului de actiuni in urma licitatiei cu strigare, urmand ca aceste procese sa fie inchise.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Guvernul a anuntar ca va numi o noua echipa de management, un administrator special si va relua procedura de privatizare la Oltchim, in situatia in care contractul de vanzare-cumparare al actiunilor nu va fi semnat.