Antena Căutare

Alegeri SUA: Sistemul de vot american - explicat pas cu pas

Alegerea presedintelui american se desfasoara printr-un sistem de vot complex guvernat de o serie de legi federale si statale. Cetatenii nu voteaza, de fapt, pentru presedinte, ci pentru un colegiu de electori care va decide cine va fi numit in functie.

Colegiul de electori a fost creat prin amendamentul 12 al Constitutiei, in 1804, si numara 538 de membri care vor alege presedintele si vicepresedintele. Acest sistem permite ca presedintele sa fie ales chiar daca nu a obtinut majoritatea absoluta a voturilor populatiei.

Fiecare stat are un numar diferit de electori in colegiu, numar egal cu numarul total de reprezentanti in Congresul si Senatul Statelor Unite. Adica fiecare stat are cate un elector pentru fiecare colegiu electoral pentru Camera Reprezentantilor (Camera Inferioara a Congresului American) la care se aduga cei doi electori ce reprezinta fiecare dintre cele 2 colegii electorale senatoriale ale fiecarui Stat. Spre exemplu, California, statul cel mai populat din SUA, numara 55 de mari electori. In Texas sunt 38, iar in Florida, 29.

Astfel, candidatul care obtine cele mai multe sufragii este reprezentat de toti marii electori ai statului respectiv in Colegiul Electoral. De pilda, in California este suficient ca un candidat sa obtina un singur vot in plus fata de rivalul sau pentru a obtine sustinerea a 55 de mari electori.

De aceea, in campania electorala, cea mai mare batalie se da in statele cu cei mai multi electori. Cele mai importante sunt Ohio, Florida, Iowa, Colorado, Texas si California.

Articolul continuă după reclamă

Odata alesi, electorii se vor intruni in prima zi de luni de dupa a doua miercure din decembrie si vor alege presedintele si vicepresedintele Statelor Unite. Candidatul care a reusit sa stranga 270 de electori va fi cel ce va deveni presedintele respectiv viceresedintele SUA. In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Reprezentantilor decide prin vot cine va fi presedintele Statelor Unite.

Pe 20 ianuarie este organizata ceremonia de investitura, adica depunerea juramantului de credinta.

In general, votul popular a coincis cu cel al electorilor, cu trei exceptii in istoria Statelor Unite. ILa alegerile din anul 2000, dintre George W. Bush si Al Gore, cel de-al doilea a castigat 50,999,897 de voturi fata de cele 50,456,002 ale lui Bush. Insa, datorita numarului de electori din Florida, George W. Bush a obtinut 271 de electori si a fost numit presedinte.

Orice cetatean american cu varsta de peste 18 ani poate vota in persoana, prin corespondenta sau electronic. In 32 dintre statele americane se poate vota anticipat cu pana la 50 de zile. Insa toate voturile vor fi numarate in ziua alegerilor, adica pe 6 noiembrie.

Legislatia stabileste si ziua de vot. Acesta este marti de dupa prima luni din noiembrie.

Desi au existat numeroase incercari de modificare a sistemului de vot si de introducere a votului direct, americanii au considerat ca acest sistem este cel mai bun.

Anul acesta principalii candidati sunt Barack Obama din Partidului Democrat si Mitt Romney din partea Republicanilor.

New York-ul ar putea fi lovit de o noua furtuna... INEDIT: Au devenit presedinti ai Statelor Unite, desi au pierdut votul popular!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x