Antena Căutare

Povestea lui Tsutomu Yamaguchi, dublu supravietuitor al unei bombe atomice!

A scapat de doua ori ca prin urechile acului. A fost considerat un dublu hibakusha, un dublu supravietuitor, afectat de explozia bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki dar nu infrant. Tsutomu Yamaguchi a fost poate cel mai ghinionist si cel mai norocos om din lume.

Hibakusha inseamna in japoneza efectiv ,,cei afectati de explozie”, cei care au fost raniti in 1945, dar nu ucisi. In onoarea lor s-au ridicat monumente atat in Hiroshima cat si in Nagasaki. In mod ciudat, monumentele sunt un simbol al vietii dar si al mortii. Japonezii de astazi ii sarbatoresc pe cei care au scapat de imediata moarte, in urma exploziei, dar ii si deplang, cand trec in nefiinta. Numele supravietuitorilor decedati ani mai tarziu sunt scrijelite in piatra, iar numarul lor creste in fiecare an. In 2011, monumentul de la Hiroshima inregistra 275,230 de morti.

Tsutomu Yamaguchi a inmultit randurile tovarasilor sai pe monumentul din Hiroshima in 2010. Pana atunci era considerat un om incredibil de norocos sau pur si simplu un rebel, un om care iubea prea mult viata pentru a o lasa sa-i scape printre degete.

Yamaguchi a murit la varsta de 93 de ani ca un dublu hibakusha. Designer la Mitsubishi Heavy Industries, el s-a aflat la trei kilometri de punctul zero atunci cand prima bomba atomica a atins Hiroshima. Putea sa scape de primul atac, daca pleca pe 6 august, la data stabilita de sefii sai. Dar s-a intors la hotel, cum ar fi facut oricare altul dintre noi, orice angajat sarguincios, ca sa-si recupereze sigiliul uitat. Atat i-a fost! Ore mai tarziu, focul i-a cuprins prima jumatate a corpului si zgomotul l-a lasat surd de urechea stanga.

Yamaguchi a stat in Hiroshima cat sa primeasca ingrijiri medicale. Pe 8 august s-a intors in Nagasaki, orasul sau natal, cu gandul sa lase tragedia in urma. Destinul insa, i-a fost potrivnic. Americanii au detonat a doua bomba si Tsutomu a fost expus semnificativ la radiatii, culmea din nou, la numai 3 km de punctul zero! Nici asta nu l-a doborat. A trait sa isi vada copilul murind de cancer la 59 de ani, sotia la fel, la 88 de ani, dupa ce ambii s-au luptat cu boala intreaga viata.

Lacrimile varsate si amintirile grele au impanzit paginile cartii sale autobiografice, ,,Ikasareteiru inochi”. Dupa ce cartea a atras atentia presei si Yamaguchi a aparut in mai multe documentare referitoare la bomba atomica, autoritatile din Japonia l-au recunoscut in mod oficial ca singurul dublu supravietuitor al atacului cu bomba atomica. Tsutomu Yamaguchi a decedat la 93 de ani, bolnav de cancer de stomac.

Japonia si-a plans victimele! Nepotul lui Harry Truman, prezent la ceremonie... "Little Boy" & "Enola Gay"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x