Antena Căutare

Ipoteza: Presedintele Siriei, ranit in atentatul de miercuri. Sotia sa ar fi fugit in Rusia

Potrivit unor surse din cadrul opozitiei siriene si a unui diplomat, presedintele Siriei Bashar Al-Assad ar fi fost ranit intr-un atentat comis miercuri la Damasc, fugind ulterior in orasul Latakia, situat pe litoralul mediteranean. In acest timp, sotia sa ar fi plecat in Rusia, informeaza cotidianul turc Hurriyet. Informatiile nu au fost confirmate oficial.

Informatiile arata ca Bashar al-Assad ar fi fost ranit in atentatul de miercuri, in care au fost ucisi cumnatul liderului sirian, ministrul Apararii si seful celulei de criza pentru gestionarea revoltelor. Conform agentiei Reuters, Bashar al-Assad a fugit, dupa atentat, in orasul Latakia, pe litoralul Marii Mediterane. De asemenea, Assad nu a mai fost vazut in public dupa atentatul sinucigas comis la sediul Serviciului National de Securitate din Damasc.

Washingtonul se pregateste pentru prabusirea regimului Assad

Oficiali din cadrul administratiei Obama lucreaza, incepand de miercuri, la planuri pentru eventualitatea prabusirii Guvernului sirian, concentrandu-se in special asupra armelor chimice pe care Suiria se presupune ca le poseda si le-ar putea utiliza, conform New York Times. Cum exista suspiciunea ca presedintele sirian Bashar al-Assad ar putea sa utilizeze armele chimice impotriva fortelor opozitiei si civililor, oficiali din cadrul Pentagonului au discutat cu oficiali israelieni din domeniul apararii, daca ar fi oportun ca Israelul sa intervina pentru a distruge depozite siriene de armament, au declarat doi oficiali din cadrul administratiei. Washingtonul nu promoveaza un asemenea atac, au subliniat ei, din cauza riscului de a-i oferi lui al-Assad oportunitatea sa ralieze o sustinere impotriva ingerintei Israelului.

Potrivit publicatiei americane, in culise, planurile administratiei au ajuns deja la etapa a ceea ce este de facut dupa asteptata prabusire a Guvernului al-Assad si cum ar putea sa arate o asemenea prabusire. In disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice pentru a opri revolta, posibilitate care produce o "ingrijorare uriasa", au declarat oficialii citati. Insa orice beneficiu al unui raid israelian asupra depozitelor de armament este necesar sa fie pus in balanta cu posibilitatea ca Guvernul al-Assad sa exploateze un asemenea raid in favoarea sa, a avertizat Martin S. Indyk, fost ambasador american in Israel si director al Foreign Policy Program din cadrul Brookings Institution. In opinia sa si a altor experti, Al-Assad ar putea sa recurga la arme chimice "in ultima instanta".

De asemenea, este necesar ca administratia Obama sa acorde atentie posibilitatii ca arsenalul controlat de al-Assad, inclusiv armele chimice, sa ajunga la teroristi, inclusiv Al-Qaeda, un risc care se afla in centrul preocuparilor Guvernului american, potrivit lui Robert Malley de la International Crisis Group.

Sute de morti in violentele de miercuri din Siria

Peste 200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise, miercuri, in violentele din Siria, dintre care 38 la Damasc, unde in ultimele cinci zile au avut loc lupte fara precedent intre armata si rebeli, potrivit unei organizatii neguvernamentale, citate de AFP. Cel putin 214 persoane, dintre care 124 de civili, 62 de soldati si 28 de rebeli au murit in timpul represiunii si al luptelor din tara, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Acest bilant nu ii include pe cei trei oficiali sirieni, intre care cumnatul presedintelui, ucisi intr-un atentat spectaculos produs in capitala, care a constituie o lovitura dura impotriva aparatului de securitate al regimului. Cele mai multe victime au fost inregistrate in provincia Damasc, unde au fost ucise 76 de persoane, dintre care 38 de persoane chiat in capitala - 28 de civili si zece rebeli.Persoanele ucise la Damasc au fost omorate in cursul unor tiruri si bombardamente in cartierele Qabun (est), Kafar Susa (sud-vest) si Qadam (sud), dar si in ambuscade, in cursul unor confruntari la Ruknedin (nord) si Hajar el-Awsad (sud).

Reportaj BBC: Familiile de romi din Romania, inchise cu un nou zid... Operatiunea de salvare dramatica, in Columbia! Un copil a cazut intr-un canal de colectare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x