Antena Căutare

Prezidentiale in SUA: Obama vs. Romney - Prima confruntare

Presedintele Barack Obama si contracandidatul sau republican la Casa Alba, Mitt Romney, s-au infruntat miercuri seara, intr-o prima emisiune TV. Principala tema dezbatuta a avut drept subiect planurile fiscale ale celor doi, in vederea relansarii economiei SUA si privind asigurarile pe caz de boala, informeaza AFP.

Obama s-a prezentat la Denver, unde s-a desfasurat prima dintre cele trei dezbateri in care il infrunta pe Romney inaintea alegerilor prezidentiale din 6 noiembrie, cu un usor avans in sondaje, mai pronuntat in anumite state-cheie, care ar putea conta in ziua scrutinului. Vizibil tensionat, presedintele democrat in exercitiu a reluat stilul discursurilor sale electorale, cu scopul de a oferi asigurari ca planul fostului guvernator republican al statului Massachusetts va adanci deficitul cu aproximativ 5.000 de miliarde de dolari in plus.

Romney dezmintit insistent si a replicat ca economia americana a urmat o "cale nereusita" inca de la inceputul presedintiei lui Obama, in ianuarie 2009, afirmand ca americanii de nivel mediu au fost "zdrobiti", reluand cuvintele spuse recent de catre vicepresedintele Joe Biden, ironizat de catre republicani din aceasta cauza. "Presedintele are o viziune foarte similara celei pe care o urma atunci cand a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementari", a dat asigurari candidatul conservator.

"Problema este ca daca scadeti nivelul de impozitare asa cum descrieti, domnule guvernator, nu va fi posibil sa identificati suficiente cote si nise fiscale care afecteaza doar persoane cu venituri mari, pentru a impiedica cresterea deficitului", i-a raspuns insa Obama. Apoi, Romney l-a acuzat pe presedinte de atacuri "inexacte" cu privire la proiectul sau si a apreciat ca "in cazul anumitor legi adoptate in cursul mandatului de presedinte, am observat reglementari excesive, iar economia a suferit din cauza lor". Dar a recunoscut, totusi, ca "reglementarea este esentiala". De asemenea, Romney a insistat mai ales asupra datelor care, in opinia sa, arata incompetenta presedintelui in exercitiu in materie de economie, in special deficitul bugetar care a ramas superior sumei de 1.000 de miliarde de dolari, in pofida promisiunilor lui Obama de a il reduce la jumatate.

"Atunci cand am intrat in Biroul Oval, aveam un deficit de peste 1.000 de miliarde care ma astepta. Si stim de unde venea", a spus Obama, care nu a mentionat numele predecesorului sau republican George W. Bush, ci "doua razboaie platite pe credit si doua dispozitive de cadouri fiscale care nu erau finantate".

Problema asigurarilor pe caz de boala a oferit ocazia altei confruntari, in momentul in care Romney a repetat ca vrea sa abroge reforma promulgata in 2010 de catre presedintele democrat. "Ironia este ca am vazut acest model functionand cu adevarat bine in Massachusetts", a replicat Obama. Ca raspuns, Romney l-a acuzat pe Obama ca a impus o reforma exclusiv cu sustinera partidului sau, Partidul Democrat, pe cand el a lucrat in cooperare cu opozitia sa.

Analisti: Romney isi pastreaza sansele in cursa pentru Casa Alba

Prima confruntare Obama/Romney a fost imediat comentata de analisti, iar CNN a efectuat un sondaj "live" al "meciului". Specialistii au afirmat ca republicanul Mitt Romney si-a pastrat sansele de a reveni in cursa pentru Casa Alba, dar, pentru a triumfa pe 6 noiembrie, trebuie sa confirme, informeaza AFP.

Iar un sondaj CNN, publicat la o ora dupa dezbatere, a aratat ca pentru 67% din persoanele chestionate Mitt Romney a fost castigator, in timp ce 25% din acestea au afirmat ca presedintele in exercitiu, Barack Obama, a fost mai bun in timpul confruntarii.

"Nu cred ca exista nici cea mai mica indoiala (...) Romney a castigat", a afirmat G. Terry Madonna, de la Franklin and Marshall College, care a urmarit dezbaterile prezidentiale americane incepand din 1960. "A fost mai dinamic, fara sa fie provocator sau combativ", a spus expertul.

In schimb, Obama, care s-a izolat timp de doua zile pentru a se pregati, a parut "un pic prost dispus si iritat, nu a parut sa stea la panda, nu l-a atacat prea tare pe Romney", a remarcat Clyde Wilcox, profesor de stiinte politice la Universitatea din Georgetown. De pilda, Obama nu a mentionat celebra inregistrare video sustrasa in care candidatul conservator apare evocand mentalitatea de "victima" de care dau dovada 47% din americani, in timp ce democratii si-au concentrat numeroase mesaje publicitare pe acest subiect, a mai afirmat Wilcox.

UPDATE! Turcia a ripostat cu atacuri asupra Siriei. Tarile membre NATO, solidare cu Ankara... Romania condamna ferm actiunile agresive ale Siriei impotriva Turciei ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x