Antena Căutare

Reportaj al jurnalistilor francezi despre romii expulzati: Viata e dura in Romania

Inca un avion cu romi a decolat joi dimineata de pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle cu destinatia Bucuresti. In pofida criticilor, autoritatile franceze au promis o "accelerare a expulzarilor" si se pare ca se tin de cuvant. In acelasi timp, soarta romilor i-a adus pe ziaristii francezi in tara noastra. "Nu au de ales. Plecarea din Romania este o problema de supravietuire". Asta este concluzia jurnalistilor straini dupa ce au petrecut cateva zile in comunitatile de rromi.

Proaspat expulzati din Franta, acesti romi ajung cu zecile pe aeroportul din Bucuresti. Pentru ei, aceasta excursie este o intoarcere la origini. Intr-un oras precum Barbulesti. Din cei 7.000 de romi domiciliati aici, mai mult de jumatate au luat drumul Frantei. Sa ramana in Romania, nu este o optiune.

Asa incepe reportajul facut de francezii veniti in Romania sa analizeze la "cald" ce ii determina pe romi sa ia cale strainatatii. Si cine ar putea sa le-o explice mai bine decat cei direct implicati, care au gasit si un tap ispasitor pentru problemele lor.

"Viata e dura in Romania. Asa este, suntem in criza. Dar copiii nu sunt vinovati cu nimic. De ce sa ii condamnam pe ei? Nu au ce sa manance. Traiesc de pe o zi pe alta. De asta pleaca. Si iata ca statul francez le intoarce spatele. Dar stiti ca toate astea sunt din vina guvernului roman. El a facut din noi hoti si cersetori!", le-a spus jurnalistilor francezi Ion Cutitaru, primarul din localitatea Barbulesti.

Ceea ce i-a socat cel mai mult pe francezi este mizeria in care oamenii sunt obligati sa traiasca. Dar si indiferenta autoritatilor care ii discrimineaza pe romi in tara lor. Nu-i deci, de mirare, ca sunt nerabdatori sa faca drumul intors.

VIDEO! Trafic cu uraniu de 9 milioane de €... Republica Moldova isi orienteaza exporturile catre Romania, dupa restrictiile impuse de Rusia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x