Antena Căutare

Romanii din diaspora s-au prezentat in numar mare la vot

Si romanii din strainatate au votat astazi. Au avut la dispozitie 306 sectii de votare pe care Ministerul Afacerilor Extene le-a deschis in 95 de tari. Au putut sa-si exprime dreptul democratic la vot doar cei care locuiesc legal peste hotare si au putut face dovada acestui lucru cu documente valabile.

In putine locuri din Romania, mobilizarea a fost atat de impresionanta ca in Chisinau. Fara sa le pese de ger, oamenii au stat la coada si cateva ore.

Cu speranta unui viitor mai luminos au venit la vot si romanii din Spania. Victor Socaciu a votat la Madrid.

Mai putin numerosi, dar la fel de motivati au venit la urne si romanii din Marea Britanie si Statele Unite. Unii au strabatut si cateva zeci de kilometri, pana la cea mai apropiata sectie de vot, dar asta nu i-a descurajat.

Procesul electoral nu a decurs insa peste tot fara probleme. In capitala italiana au iesit scantei, dupa ce cativa romani au fost deranjati ca nu li se permite sa voteze pentru ca nu au documentele necesare.

108 candidati se lupta pentru voturile diasporei. In spatiul Uniunii Europene, romanii pot vota cu cartea de identitate sau pasaportul, precum si cu un document care face dovada domiciliului in tara respectiva.

In Italia au fost cele mai multe sectii de votare din diaspora - peste 50. Tot aici s-au inregistrat si cele mai multe incidente in timpul scrutinului. A fost un vot cu probleme pentru romanii care nu stiau de ce acte au nevoie ca sa poata vota. In loc sa aiba la ei permisul de rezidenta, actele de identitate italiene, ei au venit la urne cu actele romanesti. Au fost suparati sa afle ca acestea nu le dau dreptul de a vota pentru colegiile din strainatate.

S-a votat si in Spania. Romanii de-acolo si-au putut alege reprezentantii in peste 40 de sectii de votare. Prezenta la urne a fost destul de ridicata in cateva dintre orasele mari, in special la Madrid, Valencia sau Barcelona. Incidente nu au fost, in afara de cateva cazuri in care romani aflati in Spania fara permis de rezidenta au vrut, totusi, sa voteze.

In Marea Britanie, legislativele din Romania au fost stirea zilei nu doar pentru romanii stabiliti aici, dar si pentru jurnalistii britanici. Jurnalistii de la agentia Reuters scriu ca de rezultatele acestui scrutin depinde viitorul negocierilor Romaniei cu FMI. Reuters da si un favorit la scrutinul de azi si mizeaza pe o victorie a premierului Ponta. BBC comenteaza ca rezultatul alegerilor poate duce la o coabitare politica si mai complicata decat pana acum. Tot BBC titreaza si faptul ca putini din Romania au dubii cu privire la victoria lui Victor Ponta.

Marea Britanie: Politia nu a reusit sa stabileasca o legatura intre moartea receptionerei si farsa australienilor... Iarna a lovit cu putere Europa! Doi oameni au murit inghetati in Serbia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x