Antena Căutare

100 de ani de la scufundarea LUSITANIEI. 1.191 morți, printre care și românul David Samoilescu, din Panciu. Cum i-a fost escrocat decesul!

Pe 7 mai 1915, în plin prim Război Mondial, un submarin german de tip U-20, torpilează pachebotul englez ”RMS Lusitania”, pe care-l scufundă. În tragedie își pierd viața 1.191 oameni, printre care și David Samoilescu, un cântăreț și comediant născut la Panciu, stabilit în SUA, care venea în Anglia pentru specacole. Moarta sa avea să-i fie escrocată de soție, într-un scandal ce avea să facă înconjurul Mapamondului

Pe 7 mai 1915, în plin prim Război Mondial, un submarin german de tip U-20, torpilează pachebotul englez RMS Lusitania, pe care-l scufundă. În tragedie își pierd viața 1.191 oameni, printre care și David Samoilescu, un cântăreț și comediant născut la Panciu, stabilit în SUA, care venea în Anglia pentru specacole. Moarta sa avea să-i fie excrocată de soție, într-un scandal ce avea să facă înconjurul Mapamondului


Pe 7 mai 1915, un sbmarin german de tip U-20 torpilează ”RMS Lusitania”, una dintre cele mai frumoase și mai moderne nave existente la acea oră. ”Ogarul mărilor” fusese lansat la apă în 1906, cu tehnlogie de ultimă generație, deținând trofeul ”Panglica Albastră”, pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic, în patru zile, 22 de ore și 53 de minute.

La plecarea din New York, către Europa, nava avea 1.266 de pasageri și 696 de membri ai echipajului, un total de 1.962 de persoane. Pe 7 mai, la ora 14.10, aproape de coastele Irlandei, căpitanul Schwieger dă ordin de torpilare, nava scufundându-se în doar 18 minute, la o adâncime de 295 de metri. În tragedie pier 1.191 de persoane, printre care și 128 de cetățeni americani. Pentru că pe vapor existau 60 de tone de muniție destinată Aliaților, lăzi cu proiectile, cutii cu cartușe și fulminat de mercur, Germania anunță că nu este crimă de război, ci atac legal. Adevărul se află pe undeva pe la mijloc. Deși SUA aveau să intre în război abia în 1917, istoricii consideră că scufundarea ”RMS Lusitania”, cu 128 de cetățeni americani la bord, a fost un prim pas pentru ca președintele Woodrow Wilson că ceară Congresului acceptul ca Statele Unite să se implice în luptă.

Citește AICI și incredibila poveste a Violetei, femeia care a supraviețuit celor mai mari tragedii maritime!


Cadavrul numărul #99, născut la Panciu


Printre cei 128 de americanin uciși se numără și Dave Samuels. Numele său real e David Samoilescu, născut la Panciu, în noiembrie 1878, într-o familie de evrei. Comediant, muzicant, emigrează pe la 1900 în Bronx. Publicul de aici îi gustă glumele, devine faimos în monologuri israelite. Își programează, printr-un impresar, un turneu în Anglia, ce urma să atingă 11 orașe.

Citește AICI ce AMERICAN CELEBRU a pierit în tragedie, pentru că, deși nu știa să înoate, și-a cedat vesta de salvare!

Cadavrul îi este găsit și recuperat. E corpul numărul #99. Îngropat la Cork, în Irlanda. Acum începe circul.

Elisabeta, soția, cu care are patru copii, primește bunurile găsite asupra sa, un ceas și un inel. Rudele tuturor victimelor se constituie în parte civilă, dau Germania în judecată. Acum e război, dar, la terminarea sa, în primele zile din 1919, procesul se pune pe rol. ”Lizzie”, o văduvă de 30 de ani, cere, la început, daune de 100.000 de dolari. Dar nemții au pierdut prima mare conflagrație mondială, sunt la pământ, învinși, așa că e cazul să atace. Măreste potul, urcă daunele totale la 520.000 de dolari, o sumă uriașă, undeva pe la 12 milioane de dolari în zilele noastre. În buzunarul pardesiului se găsesc doar 4.000 de dolari, cash, dar ”Lizzie” spune că soțul său a plecat de acasă cu 20.000 $, plus un săculeț cu 2.500 de monede de aur. Cine poate verifica așa ceva în 1915? Adaugă haine de vizon și samur, broșe, cerceri...Se vede de la o poștă că e făcătură dar, cu ajutorul unui avocat bun, totul pare extrem de credibil.

Curtea ripostează că nu există nicio dovadă că David ar fi avut asupra sa, pe navă, saci plini cu aur, nici nu pot crede că cineva pleacă într-un voiaj cu cerceii soției de la nuntă în buzunar. Avocatul face minuni. Ziarele prezintă ample materiale de la proces. ”Lizzie” primește 25.000 de dolari, copiii săi alți 25.000, în total, 50.000 $, echivalentul a 1.000.000 dolari în zilele noastre.

Lisa Elisabeta ”Lizzie” Fayga Samoilescu, născută Finkelstein, la Iași, în 1885, continuă să trăiască în NY. Părăsește, liniștită, această lume, în 1969...

Citește AICI și cum s-a întors acasă vioara de pe ”Titanic”

Cauți o relație de durată? Află cu ce zodie ai 99% șanse de iubire veșnică... Caz ŞOCANT: A murit brusc din cauza unui aliment banal, pe care îl consumi şi tu în fiecare zi! Familia e în stare de şo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x