Antena Căutare

5 ianuarie, ziua în care Radu Beligan înființa Teatrul de Comedie din București. 55 de ani de când s-a tras cortina pentru prima dată

Teatrul de Comedie din București, înființat în toamna anului 1960 de către maestrul Radu Beligan, a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961, cu spectacolul ''Celebrul 702'' de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.

5 ianuarie, ziua în care Radu Beligan înființa Teatrul de Comedie din București. 55 de ani de când s-a tras cortina pentru prima dată Galerie
Stela Popescu, în unul dintre afișele Teatrului de Comedie | www.comedie.ro

Teatrul de Comedie din București, înființat în toamna anului 1960 de către maestrul Radu Beligan, a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961, cu spectacolul ''Celebrul 702'' de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.

Radu Beligan a fost, între anii 1961-1969, primul director al Teatrului de Comedie. Marele actor a avut rolul principal în spectacolul ''Celebrul 702'', după care a mai interpretat pe aceeași scenă roluri în spectacolele ''Șeful sectorului suflete'' de Alexandru Mirodan (1963), ''Rinocerii'' de Eugene Ionesco (1964), ''Capul de rățoi'' de George Ciprian (1966), ''Opinia Publică'' de Aurel Baranga (1967), ''Ucigaș fără simbrie'' de Eugene Ionesco (1968).

A debutat când MIHAI I era rege, comuniștii l-au interzis 10 ani! Maestrul Radu BELIGAN joacă alături de Kirk Douglas și Olivia de Havilland

Din 2002 și până în prezent Teatrul de Comedie îl are ca director pe George Mihăiță.

Radu Beligan, alături de George Mihăiță

Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagră, Teatrul de Comedie este unic în România, arată site-ul oficial al instituției.

A obținut Premiul Teatrului Națiunilor pentru ''cea mai bună participare națională'' la Paris, în 1963, cu spectacolele ''Rinocerii'' de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu, și ''Umbra'' de Evghenii Svart și ''Troilus și Cresida'' de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obținând și premiul pentru cel mai bun spectacol.

Teatrul de Comedie, vedere exterioară; Credit foto: looms.ro

Teatrul de Comedie revine pe cele mai importante scene internaționale în perioada 1991-1992, prin turneele efectuate în mai multe orașe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela și Canada cu spectacolul ''Visul unei nopți de vară'' de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie. Spectacolul ''Revizorul'', în regia lui Horațiu Mălăele, prezentat în cadrul Festivalului Internațional Fringe Edinburgh obține în august 2007 cronici elogioase în cotidiene britanice precum ''The Times'' sau ''The Independent''.

Între piesele jucate pe scena Teatrului de Comedie s-au numărat: ''Sunt un orb'', un recital excepțional al lui Horațiu Mălăele; ''...escu'' de Tudor Mușatescu (regia Alexandru Dabija); ''Cântăreața cheală'' și ''Lecția'' de Eugene Ionesco (director de scenă Victor Ioan Frunză); ''Elling'', o dramatizare de Axel Hellstenius, în colaborare cu Petter Naess, după romanul ''Frați de sânge'' de Ingvar Ambjornsen; ''Visul lui Don Quijote'', o adaptare de Dan Tudor, după Cervantes și Bulgakov; ''Domnișoara Iulia'' de August Strindberg (regia Liviu Lucaci).

În 2002 a fost lansat Festivalul Comediei Românești, devenit internațional de la a cincea ediție, iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească și Gala Comediei Românești. Pe lângă vechile spații ale teatrului, ''Sala Radu Beligan'' și ''Sala Studio'', în decembrie 2009 a fost inaugurată ''Sala Nouă'', cu o capacitate de 120 de locuri și o suprafață de 160 mp.

Sursa: Agerpres

TESTUL cu care îți vei surprinde prietenii! Formulează o propoziție completă, cu subiect și predicat, care conține numai... King Kong a existat în realitate! Cum arăta şi când a trăit cea mai mare maimuţă din istorie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x