Antena Căutare

Aici va fi înmormântat Regele Mihai. Se va odihni pe veci alături de soția sa, Regina Ana

Regele Mihai va fi înmormântat, alături de Regina Ana, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Piatra de temelie a acesteia a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta şi de soţul acesteia, Radu Duda.

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția. Majestatea Sa Regele va fi înmormântat, alături de Regina Ana, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Piatra de temelie a acesteia a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta şi de soţul acesteia, principele Radu.

Noul edificiu, situat lângă Mănăstirea Curtea de Argeş, a fost înălţat din 2009, pornind de la o iniţiativă a Familiei Regale, sprijinită de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Familia Regală şi-a dorit o necropolă regală, pentru că vechea biserică de la Curtea de Argeş nu mai poate adăposti şi alte morminte. Familia Regală a demarat acest proiect pentru o nouă criptă, care să slujească şi Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, pe terenul căreia a fost construit lăcaşul de cult.


Detaliu de la Catedrala din Curtea de Argeş (foto romaniaregala.ro)

Articolul continuă după reclamă

Vechea Biserică de la Curtea de Argeș

În vechea biserică de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi: Neagoe Basarab - ctitorul mănăstirii (domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521), Doamna Despina - văduva domnitorului (care s-a călugărit după moartea acestuia, devenind monahia Platonida), Doamna Stana - fiica lui Neagoe Basarab (soţie a domnitorului Ştefăniţă Vodă al Moldovei), Radu de la Afumaţi - soţ al Doamnei Ruxandra, altă fiică a lui Neagoe Basarab.

Tot în pronaosul bisericii îşi dorm somnul de veci Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. Regele Carol al II-lea este depus temporar într-o capelă alăturată bisericii lui Neagoe Basarab.

Regele Mihai și Regina Ana se vor odihni la Necropola de la Curtea de Argeş, care se află chiar la intrarea în noua biserică. Pentru că nu putea alinia spre est toate cele 16 morminte regale, arhitectul a gândit o soluţie. A desenat necropola ca pe un portic în arc de cerc, al cărui centru este chiar masa din altar - locul în care omul primeşte harul divin. „Masa sfântă de altar reprezintă estul mistic al bisericii. La liturghie, viii şi morţii aşteaptă împreună prefacerea vinului şi a pâinii în sângele şi carnea lui Hristos, dar şi Învierea“, explică profesorul Ioan cel care a gândit construirea lăcașului de cult. Construcţia are 36 metri lăţime în zona faţadei, iar înălţimea maximă a turlei centrale este de 21 metri.

Sursa: adevărul.ro

Credit foto: adevarul.ro

Care este povestea Sfântului Nicolae și de ce a fost atât de iubit în trecut... Păpușile Barbie sunt reale și au 5 ani. Cum arată chipul lor angelic după tratamente faciale și după injectarea cu botox...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x