Antena Căutare

Ce propoziție nu trebuie spusă copiilor. De ce nu e indicat ca părinții să spună celor mici să se calmeze

Potrivit unor specialiști, există o propoziție pe care nu ar trebui să o spui copilului tău, fiindcă este „cel mai rău lucru” pe care cel mic îl poate auzi de la părinte.

imagine cu un copil supărat si parintele sau stand in spate in dreptul usii Galerie
Descoperă ce propoziție nu ar trebui s-o spui copilului | sursa foto: Shutterstock

Se spune că meseria de părinte nu este deloc una ușoară și, încă de la vârste fragede, pot apărea tot felul de provocări în procesul de educație a celor mici. Specialiști din domeniu au dezvăluit care este propoziția pe care părinții nu au voie s-o spună copiilor, fiindcă acest lucru poate face mult rău.

Ce propoziție nu trebuie spusă de părinți copiilor. De ce nu e indicat să îi spui celui mic să se calmeze

Fiecare părinte încearcă să își crească atent copiii, oferindu-i o educație cât mai bună și un mediu sănătos și stabil, pentru o dezvoltare armonioasă. Totuși, oricât de mult ar încerca părinții să mențină pacea și armonia în relația cu cei mici, tot apar și momente în care cei mici se enervează. Specialiștii în psihologia copilului trag un semnal de alarmă și explică de ce nu trebuie să spui celui mic să se calmeze.

Orice copil, în special cei de vârstă mică, au și momente în care devin anxioși, nervoși sau supărați sau se revoltă. Atunci când se întâmplă aceste lucruri, părinții încearcă să calmeze imediat spiritele așa cum știu ei mai bine. Unii folosesc niște fraze bine stabilite menite să capteze atenția celui mic sau să îl liniștească, alții încearcă să îl „convingă” pe copil să nu mai fie supărat, folosindu-se de tot felul de argumente pentru a-l împăca.

Totuși, Rachel Romer, un expert în materie de educație și mamă a doi copiii, a dezvăluit că există o propoziție pe care părinții nu ar trebui s-o spună copiilor lor, fiindcă poate face mult rău. Mai exact, potrivit acesteia, adulții trebuie să evite să spună celor mici „să se calmeze”.

„Am doi copii de patru ani și mă gândesc la cum se simt atunci când devin nervoși sau anxioși. Să le spun să se calmeze e cel mai rău lucru pe care îl poți spune unui copil de patru ani”, a zis femeia, în cadrul unui podcast unde a discutat cu cercetătorul Brené Brown și cu psihologul Adam Grant, arată cei de la cnbc.com.

Atât Grant, cât și Brown, au fost de acord cu ideea femeii potrivit căreia părinții nu ar trebui să spună copiilor să se calmeze.

„Dacă îi spui să se calmeze atunci nu vei valida sentimentele copilului și nu îl vei ajuta să înțeleagă ce se întâmplă cu el”, au zis cei doi experți, care sunt de părere că această propoziție face mai mult rău decât bine și poate genera reacții și mai violente din partea copiilor.

Care este soluția? Un truc recomandat de specialiștii menționați mai sus este cel care se referă la respirația controlată, benefică pentru relaxarea copilului. Un alt truc este acela de-a folosi replici care calmează mai mult, precum „Hai să o luăm încet”, „Știu că ești supărat, dar...”, „Înțeleg cum te simți, dar hai să vorbim” și altele similare.

În acest mod, copilul nu va simți că este „anulat” sau invalidat, ci va simți că părintele îi înțelege supărarea, a auzit-o și reacționează la ea. Astfel se vor evita reacțiile violente ce se pot naște odată cu propoziția „calmează-te!”, zisă celor mici.

Experții explică ce ar fi simțit pasagerii submersibilului în timpul "imploziei catastrofale". Ce s-ar fi petr... De ce cazinourile au ferestrele acoperite, iar ceasurile lipsesc. Puțini se gândesc la adevăratul motiv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x