Antena Căutare

Cel mai friguros loc de pe Terra! Aici temperatura constanta este de minus 60 de grade

V-ati putea imagina cum ar fi sa indurati zilnic temperaturi de minus 50 de grade Celsius, luni la rand? Ar fi atat de frig incat nici macar avioanele nu ar putea ateriza acolo. Exista, totusi, 500 de oameni pentru care asa arata realitatea. Traiesc rupti de lume si de civilizatie, intr-un loc unde iarna este prea frig chiar si pentru acoperire telefonica. Si se mandresc cu asta. Sau se mandreau, pana nu demult. Acum, mai e un pic si vor fi detronati din varful clasamentului celor mai rezistenti oameni de pe Planeta de localnicii unui alt sat, aflat la 1.000 de kilometri distanta, tot in Siberia.

Situat la aproximativ 9.000 de kilometri de Moscova, orasul Oymyakon este cea mai rece zona locuita de pe Terra. Aici, bateriile se descarca cat ai clipi, iar singura modalitate de a circula cu masina este sa tii motorul pornit incontinuu. La minus 50 de grade Celsius zilnic, in timpul iernii, este prea greu ca vreo forma de viata vegetala sa isi poata croi drum prin solul inghetat. O comunitate de 500 de oameni demonstreaza insa ca supravietuirea la Polul Frigului este posibila, fara mare efort, spun ei.

"Imi amintesc ca, pe vremea cand eram inca la scoala, se inregistra anual o temperatura de minus 60, minus 61 de grade Celsius. Asa era in fiecare an, cel putin zece zile la rand", spune un localnic.

Singurele alimente pe care acesti oameni le consuma timp de mai bine de patru luni sunt carnea de elan, cea de cal si, in perioadele mai calde, pestele. Nu degeaba a fost numit Polul Frigului. Acum insa, la o mie de kilometri distanta, localnicii unui alt oras isi revendica acest titlu, cu sanse destul de mici de reusita.
Miza conflictului este exclusiv materiala. Cel mai "racoros" oras va atrage cei mai multi turisti. Iar turismul este una dintre putinele surse de venit ale oamenilor din aceasta zona inghetata.

Secretele Universului in imagini! Ce minuni a descoperit telescopul Hubble... Americanii au inventat pastila antialcool...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x