Antena Căutare

Delfinii au memorie sociala. Isi pot recunoaste confratii si dupa 20 de ani

Cu totii stim ca delfinii sunt mamifere inteligente, dar nimeni nu s-ar fi gandit ca acestia au o memorie de “elefant”. Conform unui studiu recent, delfinii isi pot recunoaste confratii si dupa doua decenii de la despartire.

Jason Bruck, de la Universitatea din Chicago, SUA, a realizat un experiment pe 43 de delfini, din sase parcuri zoologice sau acvatice din Brookfiled. De-a lungul timpului, cele sase unitaiti au schimbat animalele intre ele, observandu-le insa in mod integrat. In cadrul acestei cercetari, delfinii au ascultat inregistrari cu fluieraturi ale confraitilor lor, in urma carora s-a observat ca au reactionat mai mult la fluieraturi familiare, adica ale delfinilor cu care fusesera in contact, chiar cu multi ani inainte.

"Cand aud un delfin pe care il cunosc, se apropie repede de portavoce", spune Jason Bruck. "Uneori se invart, fluiera si incearca sa obtina un raspuns", adauga el, mentionand cazul delfinilor Allie si Bailey, care aveau doi si patru ani cand erau impreuna la Dolphin Connection (Florida). Allie se afla la parcul zoo din Brookfield, iar Bailey, la Dolphin Quest din Bermude. La 20 de ani si jumatate de cand s-au vazut ultima oara, Bailey o recunoaste pe Allie!!!

Potrivit cercetatorului, aceste mamifere au un nivel de recunoastere "comparabil cu memoria sociala a omului". Ba mai mult, Brook sustine ca acest tip de recunoastere ar putea fi chiar mai durabil la delfin decat la om, pentru ca fluieratul delfinului ramane neschimbat cateva decenii, in timp ce figura umana se modifica pe parcursul timpului.

Deocamdata nu se cunoaste de ce delfinii au o memorie sociala atat de lunga. Speranta medie de viata a acestora este de 20 de ani, dar unele exemplare pot trai chiar si pana la 45 de ani.

GALERIE FOTO! Parcurile acvatice, atractia perfecta pentru turistii dornici de adrenalina... Tehnologia a ajuns si in Casa Domnului! La Brasov, accesul in cimitir se face numai pe baza de cartela...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x