Cu ajutorul robotului Curiosity, cercetătorii de la NASA au descoperit că Marte a adăpostit un lac în urmă cu miliarde de ani, ceea ce reprezintă o dovadă clară a faptului că "planeta roşie" a avut un mediu umed propice vieţii microbiene.
Experţii au descoperit straturi de roci care conţin sedimente transportate de apă, înclinate către centrul craterului Gale, unde în prezent se află muntele Sharp, înalt de aproximativ 5.000 de metri. Acest lucru ar putea însemna că vârful muntos nu a existat în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, când craterul era plin cu apă.
Studiile indică o serie de etape umede şi uscate ale craterului Gale, venind să contrazică o ipoteză anterioară potrivit căreia perioada în care Marte a avut o climă caldă şi umedă a fost relativ scurtă, au spus cercetătorii. Mărimea lacului din craterul Gale, durata şi sedimentele cărate de apă susţin ideea că ar fi fost suficient timp pentru ca viaţa să apară şi să se dezvolte, a declarat savantul Michael Meyer, potrivit mediafax.ro.
Ajuns în craterul Gale pe 6 august 2012, Curiosity este cel mai sofisticat robot explorator trimis vreodată de oameni pe o altă planetă.