Antena Căutare

Edmund Hillary, SIR-ul, Tenzing Norgay, Mana Dreapta

Primul om care a cucerit Everestul cu o expeditie britanica a fost un... neozeelandez, singurul care avea sa apara, in timpul vietii, pe o bancnota aflata in circulatie.

Sir Edmund Hillary, a pornit sa se lupte, de la varsta majoratului, cu Alpii din tara natala. Se nascuse pe 20 iulie 1919 in Auckland, Noua Zeelanda. Intre casa si scoala erau doua ore distanta. Le petrecea citindu-le, non stop. "Inghitea" carte dupa carte. In 1951 ajunge in Himalaya si se pune sa studieze masivul sudic al masivului Everest. Isi face mana, in 1952, pe Cho Oyo, de 8.153 metri, ca membru al unei expeditii britanice. Pe cand se afla, la antrenamente, in Alpii Europeni, afla ca a primit o invitatie de a face parte din cea de-a noua expeditie britanica ce incerca sa cucereasca Everestul. Accepta pe loc. Dupa ce culca cel mai inalt varf din lume, se reintoarce pe Himalaya, unde cucereste zece din cei 14 optmiari. In 1960 scapa dintr-o tragedie aviatica soldata cu peste 130 de morti, intarziind la decolare. Atinge Polul Sud pe 4 ianuraie 1958, cu un utilaj pe senile. In 1961 incearca sa cucereasca varful Makalu (8.481 metri) fara butelii de oxigen.

Se retrage din alpinismul activ si, prin actiunile sale, incearca sa ajute populatia serpa din Nepal. Sotia si una dintre fiice, de numai 16 ani, decedeaza intr-un accident aviatic. Se duceau spre Katmandu, acolo unde Hillary construia un spital...Isi revine cu greu din tragedie. Devine SIR si singurul neozeelandez aflat pe o bacnota in circulatie in timpul vietii.

Decedeaza pe 11 ianuarie 2008, la 88 de ani, de infarct. Are parte de funeralii nationale. Unii membri ai familiei lui Tanzing Norgay participa la inmormantare, iar o garda nepaleza ii da onorul.

Tenzing Norgay, serpasul, nu se stie cand s-a nascut. Asa era pe atunci. Unii admit ca an de start 1914. Pe la 20 de ani a fost angajat de Eric Shipton, englezul care dorea sa cucereasca Everestul. Fire deschisa, zambitoare, a devenit, rapid, prietenul cataratorilor, care au inceput sa-l considere amic, nu numai caraus si calauza. S-a "specializat" in a recupera alpinistii cu probleme medicale. Dupa ce l-a tras in poze pe Edmund, a devenit erou in India si Nepal. A fost "uns" Directorul Institutului Muntilor Himalaya. Unul dintre copii, Tashi Tenzing, traieste in Australia. Norgay a facut hemoragie cerebrala si a decedat in 1986, la 71 de ani...

Drumul catre cer: 29 mai 1953, ora 11.30. Serpasul n-a putut face poza, nu stia cum!... 60 de ani de la cucerirea EVERESTULUI! Cine este "Chomolungma?"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x