DUMINICA, 31 IANUARIE 2016

Exclusiv a1.ro: Cea mai frumoasă melodie românească din toate timpurile este plagiată cap-coadă! ”Dan a luat-o de la un obscur cântăreț sârb!”

”Drumurile noastre toate”, șlagărul lui Dan Spătaru, desemnat, în 2004, cea mai frumoasă melodie românească din toate timpurile, este un plagiat sută la sută după piesa lui Miodrag ”Miki” Jevremovic, un artist cunoscut în fosta Iugoslavie înainte de 1990! ”Dan a luat piesa de la un artist sârb și i-a compus versurile trei nopți la rând”, spunea soția lui Spătaru

Redactorul, muritor precum toți muritorii, cu simbrie lunară, o are grea. Șade-n cumpănă. Știe că România e plaiul plagiatorilor. Cunoaște cum foști conducători de guverne ciupesc, pe ici, pe colo, din alte cărți pentru a-nsăila o Lucrare de Doctorat cu ștaif; a apucat să vază cum cei de dincolo de gratii, pentru a trece dincoace de gratii, croșetează, ochi cu ochi, acolo, la răcoare, capodopere ale genului plăsmuite de alții, cu multă vreme înainte; află chiar că și ultima bombă a lui Carla's Dreams, entitatea cu nume de femeie dar chip, ascuns, de bărbat, e matrițată după ”Ursitoarele” lui Chilian. Așa că e în dilemă: ok, suflarea mioritică e pusă, de la naștere, pe copy-paste, dar chiar cea mai frumoasă melodie a noastră din toate timpurile să fie furată, acord cu acord? Bun, și dacă e așa, ce facem? Tragem în Dan Spătaru cel iubit de toți, de la ăl cu țâța-n gură pân' la ăl cu barba sură? Vedeți, nici n-a apucat amârâtul de alergător pe coloanele dintre cuvinte să lege șapte rânduri, că unii s-au și aplecat după piatră, gata să arunce. Faceți liniște! I-auzi vorbe, comentarii: ”Da, bine, bă, s-a terminat tolba cu subiecte? Șchiopilor, aici s-a ajuns, să loviți în marele nostru cântăreț? Vă bateți joc de memoria lui? A ieșit o capodoperă, ce contează dacă s-a inspirat, nițel, de undeva? Azi toți fură și numai pe maestru l-ați ginit? Rușine, rușine să vă fie!"

Dar, în nemernicia sa, ca un câine turbat, redactorul mușcă vocea ce hrănit-a-l, auditiv, vreme de trei decenii. Moaie tocul și dă drumul la poveste.

Trecem Dunărea, mergem, nițeluș, în fosta Republică Socialistă Federativă a Iugolsaviei. Belgrad, 1977. Nikica Kalogjera, compozitor, dirijor, autor de melodii, compune linia pentru ONA NOCAS NECE DOCI - în traducere (EA) NU VA VENI ÎN SEARA ASTA. Vorbește cu Krste Juras, textier, acesta adaugă versurile. E frumoasă, de dragoste. O țin la incubator până anul viitor, 1978, când i-o propun lui Miodrag ”Miki” Jevremovic.

Stop! Cine-i tipul?


”Miki” are 37 de ani, belgrădean din naștere. Destul de cunoscut în Iugoslavia, are, deja, câteva șlagăre. Interesant este faptul că e ascultat și în URSS, pentru melodia SMUGLIANKA, pe care o cântă în duet cu românca SOFIA ROTARU! Pe numele din buletin Sofia Mihailova Rotaru - Evdokimenko, cântăreața e născută în 1947, în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți. Rostește în românește, în ucraineană, în rusă, e iubită și va deveni, în 1986, prima cântăreață din spațiul sovietic ”unsă” Artist al Poporului!

Revenim la ”Miki”. Festivalul de muzică la Zagreb - un fel de ”Cerb de Aur”, plecat la drum prin 1962, bate la ușă. Jevremovic trage piesa, pe vinil, la casa de Discuri ”Jugaton”, cu care lucrează încă de la debut, apoi se prezintă cu ea pe scenă. Nu câștigă marele premiu, dar e bine primită. Melodia are ceva ”dalmatin” în ea, specific muzicii ușoare croate, dar, prin foietaj, autorii au băgat și niște miez de sunete de petrecere din Grecia lui Zorba. E difuzată la radiourile din țara vecină, însă nu se poate spune că rupe topurile. 

Trecem, îndărăt, Dunărea.

Pe la 1980, Dan Spătaru, care a lansat ceva piese frumoase, a jucat și-n film, în ”Cântecele mării”, în 1971, vrea să explodeze. Are nevoie de ceva tare, de un șlagăr, cum îi place lui nea Tavi Ursulescu să le spună în timpul prezentărilor. Știe că la noi - deși există o seamă de textieri și compozitori de valoare - e mai greu să găsească. Așa că ascultă muzică străină, pe casete. În 1984, un prieten în dă un purpuriu de piese sârbești. Pe bandă e și ”Miki” Jevremovic, cu a sa ONA NOCAS NECE DOCI. Sună bine, vorba lui Marius Chicoș Rostogan, pedagogul lui I.L. Caragiale, ”gâdilă auzul”. Gata, asta e! Dan Spătaru are melodia! ”Acesta va fi șlagărul meu!” îi spune Sidei, soției. 

Cântărețul nu a mai scris, până acum, versuri pentru melodii. Ce-i drept, s-a ”jucat” cu câteva poezii, așa că-i vine ușor. Trei zile și trei nopți, ca-n basme, compune. ”Abia după ce a terminat-o mi-a dat să văd ce a scris”, își amintea, pentru Ediția de Colecție a ”Jurnalului Național”, Sida Spătaru.

Piesa prinde. Dan i-o dedică soției, cu titlul ”Drumurile”. Melodia nu e schimbată aproape deloc, față de cea a lui Jevremovic. Se merge la ”Electrecord”. În România nu s-a auzit de legea drepturilor de autor. Vinilul e tras, ”Drumurile noastre” e a 13-a melodie de pe album. Poza de copertă e realizată pe apa lacului Cișmigiu. Compozițiile 1-12 sunt plăsmuite, muzical, de Temistocle Popa. Versurile sunt făcute de diverși, în timp ce la a 13-a poziție apare, ca textier, DAN SPĂTARU. Atât! Niciun cuvânt despre frații de peste Dunăre. Nimic! S-a spus că pe coperta finală a apărut, în dreptul lui ONA NOCAS NECE DOCI - ”Melodie din repertoriul internațional”, dar, după cum o arată imaginile, aceasta este doar o legendă. Cum plagiatul este mai mult decât evident, comentariile sunt de prisos.

În 2004, ”Jurnalul Național” are ideea de a iniția un sondaj pentru a afla ce consideră românii a fi cea mai frumoasă melodie a lor, din toate timpurile. La concurs se prezintă "Timpul" (Margareta Paslaru), "Te asteaptă un om" și "Tarancuta, tarancuta"(Dan Spataru), "Prieten drag" (Radu Șerban / Pompilia Stoian), "Iubire, bibelou de portelan" (Mondial), "Veniți, privighetoarea cântă" (Marian Nistor / Mirabela Dauer), "Să mori de dragoste rănită" (Marcel Dragomir / Angela Similea), "Spune-mi" (Marius Țeicu / Monica Anghel), dar și ”Zaraza” ori ”Du-mă acasă, măi tramvai!”, ”Ani de liceu” sau ”Bună seara, iubito!”. ”Drumurile noastre” este, însă, cea mai votată piesă, așa că primește titulatura de ”ȘLAGĂRUL ANULUI XX”...

Iubite meloman,

lasă, rogu-te, piatra jos! Intenția n-a fost să denigrăm. Dan Spătaru rămâne - fără doar și poate - unul dintre cei mai mari și mai iubiți cântăreți din istoria noastră, iar ”Drumurile noastre”, o piesă nemuritoare. Iar faptul că olandezii de la celebra trupă BZN au decis s-o cânte, întărește acest lucru! Am vrut doar să propunem, timid, ca atunci când o ascultăm, să închinăm un pahar de ”Smederevka” sârbesc, alb, în sănătatea lui ”Miki” Jevremovic, care, pe 27 martie, leagă 75 de ani de viață...

Surse: wikipedia, Ediția de Colecție ”Jurnalul Național”, 2004. Mulțumiri Domnului Corneliu N. Vaida.

COMENTARII

INEDIT

Ea este cea mai sexy bunică din istorie! La 50 de ani arată ca o tânără abia trecută de vârsta majoratului!

acum 25 minute

O chinezoiacă a devenit vedetă pe rețelele de socializare doar pentru că iese la alergat. E drept, bruneta are un corp de invidiat, deși a împlinit 50 de ani!

INEDIT

O gaură neagră inactivă s-a trezit și a distrus o stea care s-a apropiat prea mult

acum 3 ore

O gaură neagră supermasivă aflată în stare latentă, în centrul unei galaxii îndepărtate, s-a trezit la viață în urmă cu aproximativ 3,9 miliarde de ani și a distrus o stea care s-a apropiat prea mult, conform unei descoperiri realizate prin intermediul unui satelit al NASA care a recepționat radiațiile X emise de gaura neagră care se hrănea

INEDIT

Șocant. Stăpânii unui câine au început să tremure atunci când au văzut cu ce a venit patrupedul acasă!

acum 4 ore

Ce reacție ați avea dacă într-o zi câinele dumneavoastră ar veni acasă purtând un picior de om în gură? Aceeași reacție au avut-o și stăpânii animalului din imagine, care și-au revenit după ce au analizat mai atent membrul inferior

INEDIT

Experții avertizează: folosirea telefonului în întuneric poate provoca orbire temporară

acum 4 ore

Doi medici au detaliat, într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, două cazuri în care două paciente cu vârste de 22, respectiv 45 de ani au trecut prin episoade de orbire parţială la un ochi, care au durat până la 15 minute

INEDIT

Ce se întâmplă dacă dormi cu o bucată de săpun sub pernă! Tot mai mulți oameni recurg acum la acest truc!

acum 5 ore

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că tot mai mulți oameni au început să aibă acest obicei straniu.

INEDIT

Cântareața Carmen Chindriș își caută instrumentiști, pentru turneul din Rusia

acum 5 ore

Frumoasa si talentata cantareata Carmen Chindris a primit o oferta de zile mari! Aceasta urmeaza sa cante tocmai in Rusia, pentru toti locuitorii de acolo, in cadrul unui turneu organizat special pentru muzica ei.

INEDIT

Un bărbat s-a însurat cu propriul smartphone! De la ceremonie nu a lipsit inelul - VIDEO

acum 6 ore

Pentru mulţi oameni, pasiunea pentru tehnologie trece dincolo de orice imagnație. Smartphone-ul este mai important decât partenerii de viaţă sau chiar părinţii. Un bărbat a decis că îșidorește mai mult de la propriul telefon. 

INEDIT

Această tânără se uita la smartphone, în întuneric. La scurt timp, femeia a sunat la urgenţe. Medicii nu pot explica fenomenul incredibil

acum 6 ore

Folosirea smartphone-ului în întuneric poate avea efecte imediate asupra vederii, avertizează doi medici, după ce două femei au orbit parţial. Se pare că soluţia, pentru a evita o afecţiune, este să priveşti ecranul terminalului cu ambii ochi deschişi. 

INEDIT

Coduri secrete pentru Android. Ce se întâmplă dacă le tastezi pe telefonul tău. Habar nu aveai cât sunt de utile

acum 6 ore

Sistemul de operare Android are câteva coduri secrete care îţi oferă acces rapid la funcţii ascunse. Iată câteva coduri secrete pentru smartphone-urile sau tabletele cu Android.

INEDIT

Video! Motivul real pentru care geamurile avioanelor sunt ovale! Când s-au introdus şi accidentele care au dus la această decizie

acum 7 ore

Dacă până acum aveai impresia că forma geamurilor aeronavelor a fost aleasă doar din motive de design, o să rămâi surprins când o să afli adevărul. De fapt, totul ţine de siguranţa zborului. Iniţial, ferestrele erau pătrate, dar o serie de accidente a dus la modificarea formei acestora pentru totdeauna

INEDIT

Un bebeluș a fost adus pe lume mai devreme, pentru a-și cunoaște tatăl aflat pe moarte. Imediat, bărbatul a murit, ținându-și pruncul în brațe

acum 8 ore

Mark Augler zăcea pe patul său de moarte, acum patru ani, ținându-și bebelușul nou-născut în brațe, pentru prima și ultima dată. Câteva zile mai târziu de la nașterea micuței, acesta a pierdut lupta cu boala, murind din cauza unei afecțiuni pulmonare grave. 

INEDIT

Iluzia care îţi spune dacă eşti optimist sau pesimist! Tu observi zâmbetul din imagine?

acum 8 ore

Iluziile optice sunt preferatele internauţilor, e clar! Cea de mai sus, de exemplu, a devenit virală imediat după ce a fost făcută publică de către cei de la Pulpastic.com

INEDIT

Povestea celui mai scump conac scos la vânzare în România. Costă cât un sat întreg din ţara noastră!

acum 9 ore

În România, istoria poate fi recitită la fiecare pas. Ba chiar retrăită! Conacul Udriște-Năsturel, din Giurgiu, ridicat de rudele domnitorului Matei Basarab în secoulul al XVII-lea, a fost scos la vânzare. Până acum s-au arătat  interesaţi câţiva investitori, deşi preţul este unul pe măsura clădirii şi a prestigiului ei: 1,8 milioane de euro.

INEDIT

Truc de milioane! Poți face o adevărată minunăție, folosind doar niște apă și niște lipici! (VIDEO)

acum 9 ore

Dacă vrei să faci ceva cu adevărat special ca să îți decorezi camera, atunci acest truc este perfect pentru tine.

INEDIT

Descoperirea NASA care va schimba totul! Ar putea susține viața extratereștrilor

acum 10 ore

Planeta Pluto ar fi avut, într-o perioadă, un ocean lichid dedesubtul stratului de gheaţă, potrivit descoperirilor NASA. Oceanul care ar fi putut susţine viaţa extraterestră ar fi îngheţat de-a lungul a milioane de ani.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...


Vezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

CHEFI
LA CUȚITE

INSULA
IUBIRII

iUMOR

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!