DUMINICA, 31 IANUARIE 2016

Exclusiv a1.ro: Cea mai frumoasă melodie românească din toate timpurile este plagiată cap-coadă! ”Dan a luat-o de la un obscur cântăreț sârb!”

”Drumurile noastre toate”, șlagărul lui Dan Spătaru, desemnat, în 2004, cea mai frumoasă melodie românească din toate timpurile, este un plagiat sută la sută după piesa lui Miodrag ”Miki” Jevremovic, un artist cunoscut în fosta Iugoslavie înainte de 1990! ”Dan a luat piesa de la un artist sârb și i-a compus versurile trei nopți la rând”, spunea soția lui Spătaru

Redactorul, muritor precum toți muritorii, cu simbrie lunară, o are grea. Șade-n cumpănă. Știe că România e plaiul plagiatorilor. Cunoaște cum foști conducători de guverne ciupesc, pe ici, pe colo, din alte cărți pentru a-nsăila o Lucrare de Doctorat cu ștaif; a apucat să vază cum cei de dincolo de gratii, pentru a trece dincoace de gratii, croșetează, ochi cu ochi, acolo, la răcoare, capodopere ale genului plăsmuite de alții, cu multă vreme înainte; află chiar că și ultima bombă a lui Carla's Dreams, entitatea cu nume de femeie dar chip, ascuns, de bărbat, e matrițată după ”Ursitoarele” lui Chilian. Așa că e în dilemă: ok, suflarea mioritică e pusă, de la naștere, pe copy-paste, dar chiar cea mai frumoasă melodie a noastră din toate timpurile să fie furată, acord cu acord? Bun, și dacă e așa, ce facem? Tragem în Dan Spătaru cel iubit de toți, de la ăl cu țâța-n gură pân' la ăl cu barba sură? Vedeți, nici n-a apucat amârâtul de alergător pe coloanele dintre cuvinte să lege șapte rânduri, că unii s-au și aplecat după piatră, gata să arunce. Faceți liniște! I-auzi vorbe, comentarii: ”Da, bine, bă, s-a terminat tolba cu subiecte? Șchiopilor, aici s-a ajuns, să loviți în marele nostru cântăreț? Vă bateți joc de memoria lui? A ieșit o capodoperă, ce contează dacă s-a inspirat, nițel, de undeva? Azi toți fură și numai pe maestru l-ați ginit? Rușine, rușine să vă fie!"

Dar, în nemernicia sa, ca un câine turbat, redactorul mușcă vocea ce hrănit-a-l, auditiv, vreme de trei decenii. Moaie tocul și dă drumul la poveste.

Trecem Dunărea, mergem, nițeluș, în fosta Republică Socialistă Federativă a Iugolsaviei. Belgrad, 1977. Nikica Kalogjera, compozitor, dirijor, autor de melodii, compune linia pentru ONA NOCAS NECE DOCI - în traducere (EA) NU VA VENI ÎN SEARA ASTA. Vorbește cu Krste Juras, textier, acesta adaugă versurile. E frumoasă, de dragoste. O țin la incubator până anul viitor, 1978, când i-o propun lui Miodrag ”Miki” Jevremovic.

Stop! Cine-i tipul?


”Miki” are 37 de ani, belgrădean din naștere. Destul de cunoscut în Iugoslavia, are, deja, câteva șlagăre. Interesant este faptul că e ascultat și în URSS, pentru melodia SMUGLIANKA, pe care o cântă în duet cu românca SOFIA ROTARU! Pe numele din buletin Sofia Mihailova Rotaru - Evdokimenko, cântăreața e născută în 1947, în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți. Rostește în românește, în ucraineană, în rusă, e iubită și va deveni, în 1986, prima cântăreață din spațiul sovietic ”unsă” Artist al Poporului!

Revenim la ”Miki”. Festivalul de muzică la Zagreb - un fel de ”Cerb de Aur”, plecat la drum prin 1962, bate la ușă. Jevremovic trage piesa, pe vinil, la casa de Discuri ”Jugaton”, cu care lucrează încă de la debut, apoi se prezintă cu ea pe scenă. Nu câștigă marele premiu, dar e bine primită. Melodia are ceva ”dalmatin” în ea, specific muzicii ușoare croate, dar, prin foietaj, autorii au băgat și niște miez de sunete de petrecere din Grecia lui Zorba. E difuzată la radiourile din țara vecină, însă nu se poate spune că rupe topurile. 

Trecem, îndărăt, Dunărea.

Pe la 1980, Dan Spătaru, care a lansat ceva piese frumoase, a jucat și-n film, în ”Cântecele mării”, în 1971, vrea să explodeze. Are nevoie de ceva tare, de un șlagăr, cum îi place lui nea Tavi Ursulescu să le spună în timpul prezentărilor. Știe că la noi - deși există o seamă de textieri și compozitori de valoare - e mai greu să găsească. Așa că ascultă muzică străină, pe casete. În 1984, un prieten în dă un purpuriu de piese sârbești. Pe bandă e și ”Miki” Jevremovic, cu a sa ONA NOCAS NECE DOCI. Sună bine, vorba lui Marius Chicoș Rostogan, pedagogul lui I.L. Caragiale, ”gâdilă auzul”. Gata, asta e! Dan Spătaru are melodia! ”Acesta va fi șlagărul meu!” îi spune Sidei, soției. 

Cântărețul nu a mai scris, până acum, versuri pentru melodii. Ce-i drept, s-a ”jucat” cu câteva poezii, așa că-i vine ușor. Trei zile și trei nopți, ca-n basme, compune. ”Abia după ce a terminat-o mi-a dat să văd ce a scris”, își amintea, pentru Ediția de Colecție a ”Jurnalului Național”, Sida Spătaru.

Piesa prinde. Dan i-o dedică soției, cu titlul ”Drumurile”. Melodia nu e schimbată aproape deloc, față de cea a lui Jevremovic. Se merge la ”Electrecord”. În România nu s-a auzit de legea drepturilor de autor. Vinilul e tras, ”Drumurile noastre” e a 13-a melodie de pe album. Poza de copertă e realizată pe apa lacului Cișmigiu. Compozițiile 1-12 sunt plăsmuite, muzical, de Temistocle Popa. Versurile sunt făcute de diverși, în timp ce la a 13-a poziție apare, ca textier, DAN SPĂTARU. Atât! Niciun cuvânt despre frații de peste Dunăre. Nimic! S-a spus că pe coperta finală a apărut, în dreptul lui ONA NOCAS NECE DOCI - ”Melodie din repertoriul internațional”, dar, după cum o arată imaginile, aceasta este doar o legendă. Cum plagiatul este mai mult decât evident, comentariile sunt de prisos.

În 2004, ”Jurnalul Național” are ideea de a iniția un sondaj pentru a afla ce consideră românii a fi cea mai frumoasă melodie a lor, din toate timpurile. La concurs se prezintă "Timpul" (Margareta Paslaru), "Te asteaptă un om" și "Tarancuta, tarancuta"(Dan Spataru), "Prieten drag" (Radu Șerban / Pompilia Stoian), "Iubire, bibelou de portelan" (Mondial), "Veniți, privighetoarea cântă" (Marian Nistor / Mirabela Dauer), "Să mori de dragoste rănită" (Marcel Dragomir / Angela Similea), "Spune-mi" (Marius Țeicu / Monica Anghel), dar și ”Zaraza” ori ”Du-mă acasă, măi tramvai!”, ”Ani de liceu” sau ”Bună seara, iubito!”. ”Drumurile noastre” este, însă, cea mai votată piesă, așa că primește titulatura de ”ȘLAGĂRUL ANULUI XX”...

Iubite meloman,

lasă, rogu-te, piatra jos! Intenția n-a fost să denigrăm. Dan Spătaru rămâne - fără doar și poate - unul dintre cei mai mari și mai iubiți cântăreți din istoria noastră, iar ”Drumurile noastre”, o piesă nemuritoare. Iar faptul că olandezii de la celebra trupă BZN au decis s-o cânte, întărește acest lucru! Am vrut doar să propunem, timid, ca atunci când o ascultăm, să închinăm un pahar de ”Smederevka” sârbesc, alb, în sănătatea lui ”Miki” Jevremovic, care, pe 27 martie, leagă 75 de ani de viață...

Surse: wikipedia, Ediția de Colecție ”Jurnalul Național”, 2004. Mulțumiri Domnului Corneliu N. Vaida.

COMENTARII

INEDIT

Medicii au rămas fără cuvinte când au realizat cât cântărește un nou-născut: "Este o minune! În 25 de ani nu am văzut așa ceva!" Cum arată "Micuțul gigant"!

acum 1 ore

O femeie din India a dat naștere în cursul acestei săptămâni unei fetițe de 6,8 kilograme (aproximativ greutatea unui copil de șase luni). Bebelușul nu are încă nume și s-a născut la Karnataka. Atât fetița, cât și mama ei, în vârstă de 19 ani, se simt bine, scrie site-ul India Today, preluat vineri de 7sur7.be.

INEDIT

Spectacol de proporții într-un avion. O femeie s-a trântit la pământ, s-a dezbrăcat și a început să țipe - VIDEO

acum 4 ore

Un avion a decolat cu întârziere din cauza unei femei cu un comportament cel putin bizar. Aflată la bordul avionului, aceasta s-a trantit pe podea, a început să țipe, să se trântescă și să își dea hainele jos, relatează fox35orlando.com.

INEDIT

O bătrânică și-a scos casa la vânzare! Toți erau să facă infarct când au văzut ce se ascunde înăuntrul locuinței!

acum 4 ore

Într-o zi, o femeie de 96 de ani a decis să își vândă casa în care locuise în ultimele șapte decenii. Dar nu mică a fost surpriza tuturor când au văzut cum arată locuința înăuntru!

INEDIT

Photoshop sau realitate? Căpșunele albastre, același gust, aceeși formă?!

acum 5 ore

Se pare că această căpşuna albastră ar fi fost creată de către cercetători în laborator, cu ceva timp în urmă, şi este identică atât din punct de vedere fizic, cât și al gustului cu căpșuna clasică.

INEDIT

Ochii, oglinda sufletului! Află ce spune culoarea lor despre tine

acum 7 ore

O veche zicală spune un mare adevăr: "Ochii sunt oglinda sufletului". Specialiştii în iridologie au demonstrat că ochii şi culoarea lor dezvăluie multe informaţii despre sănătatea şi personalitatea noastre

INEDIT

O femeie s-a dus la mormântul tatălui său, dar era să facă infarct! Ce a ieșit din pământ i-a pus pe toți pe fugă!

acum 7 ore

O femeie a trecut prin adevărate clipe de coșmar atunci când a fost la mormântul tatălui său, dar ceva terifiant i s-a întâmplat.

INEDIT

Dubaiul te lasă mască! Cum arată prima clădire de birouri "scoasă" la imprimanta 3D. A fost dată deja în folosință - FOTO+VIDEO

acum 7 ore

Dacă anul trecut doar se lăudau că vor realiza prima cladire de biroruri cu ajutorul unei tehnologii de imprimare 3D, anul acesta visul arabilor din Dubai s-a îndeplinit. Pentru că, nu-i așa, totul este posibil pe pământul luxului și al inovațiilor.

INEDIT

Frumoasa lume Disney! Cel mai simpatic ursuleţ din lume împlineşte 90 de ani! Winnie-The-Pooh îşi serbează ziua alături de regină Elisabeta a II-a

acum 8 ore

A încântat generaţii întregi cu aventurile sale, a făcut copii din întreaga lume să râdă şi i-a învăţat tot felul de lucruri inedite. Vă vine sau nu să credeţi, anul acesta se împlinesc 90 de ani de la crearea celebrului ursuleţ Winnie-The-Pooh. Mai mult, este de aceeaşi vârstă cu Regina a II- a Marii Britanii, motiv pentru care cei doi sunt sărbătoriţi printr-o poveste specială

INEDIT

Experiment: Ce se întâmplă dacă torni aluminiu topit peste gheața carbonică? Nu te-ai fi așteptat la o asemenea reacție chimică

acum 8 ore

Reacția provocată de aluminiul topit peste ghața carbonică este de-a dreptul uimitoare. Pur si simplu... "fuge".

INEDIT

O tânără a încins internetul cu pozele sale extrem de sexy! Totuși, are un defect mare, pe care nimeni nu îl vede! L-ai găsit?

acum 9 ore

O tânără de 24 de ani pasionată de modelling a reușit să păcălească o lume întreagă cu fotografia sa extrem de sexy.

INEDIT

Va exista autobuzul ce trece pe deasupra mașinilor! Vezi cum arată mașina ce va transporta 1.400 de oameni!

acum 9 ore

O firmă chineză a conceput un proiect de autobuz mare, ce ar putea rula deasupra circulației rutiere. El va permite trecerea peste ambuteiajele atât de dese în orașele chineze.

INEDIT

Dovada că ai judecat greşit! Horoscopul aparenţelor îţi spune tot despre fiecare zodie în parte

acum 10 ore

Multe persoane judecă  oamenii după prima impresie, nereuşind să treacă de aparenţe. De exemplu, în cazul zodiilor s-au format, de-a lungul timpului, foarte multe stereotipuri. Astrologii ne sfătuiesc, însă, să privim dincolo de faţadă şi să aflăm ce se afla în spatele ei

INEDIT

Ce ne rezervă astrele pentru astăzi, 27 mai 2016? Vom avea mari dificultăți de comunicare!

acum 12 ore

Berbec. Din cauza oboselii deveniți irascibil și nu reușiți să vă controlați. Spre seară ar fi bine să vă ocupați și de problemele familiei

INEDIT

Își renova apartamentul, când a descoperit un mesaj șocant în spatele tapetului. Terifiant!

acum 12 ore

O studentă venită la Paris în vizită la rude a trăit o experiență cutremurătoare  în momentul în care a vrut să renoveze apartamentul mătușii sale, scrie huff.ro.

INEDIT

O campioană! Zodia care va fi mereu pe locul I, mai ales în a doua jumătate a anului

acum 12 ore

În a doua jumătate a anului acesta, realizezi mai multe decât îți imaginezi, tot ce trebuie să faci este să fii că până acum: să muncești din greu.    

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...

Lajumate.ro cel mai proaspat site Antena TV Group

Au trecut mai bine de 3 ani si jumatate de cind Antena TV Group a decis sa creeze departamentul Digital. S-au creionat atunci doua directii: una editoriala si cealalta de dezvoltare. Cu ajutorul...

Aplicatia X Factor Romania, cea mai downloadata in AppStore!

X Factor a debutat pe 17 septembrie si a marcat o premiera in istoria showului!

Observator.tvVezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

INSULA
IUBIRII

NEXT
STAR

TCDU

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!