Antena Căutare

Observator Special: Arta sau kitsch? Febra tatuajelor i-a cuprins pe romani. "Aici in Romania vezi acelasi tatuaj pe o suta de persoane"

Au aparut in urma cu 5.000 de ani, dar, la inceput, nu aveau functie decorativa. Oamenii isi faceau tatuaje-amuleta sau cu scop terapeutic. Alteori, desenele de piele erau de natura sa sperie dusmanii sau chiar sa imortalizeze aspecte din viata tribului. Tatuajele au reinviat in ultimii ani ai secolului al 20-lea, cand era de bon-ton sa ai ceva pictat pe corp. Totusi, cand inceteaza moda si incepe obsesia?

Timpul sterge valorile, amintirile si sentimentele! Jurnalele, albumele cu fotografii si inregistrarile video ar putea rezolva aceasta problema. Dar nu pentru toti.
Unii oameni au luat decizia sa-si scrie memoriile pe piele. Desigur, nu e motivul universal pentru toti cei care calca pragul saloanelor de tatuaj. Oricum ar fi, artistii care fac asta au o responsabilitate uriasa in acele aparatelor. Panza lor e vie, nu-si permit nicio greseala si au o singura incercare la dispozitie.

Pentru ca le place. Pentru ca pot. Pentru ca sunt mandri de ei. Pentru ca sunt mandri de familiile lor. Pentru ca e frumos. Pentru ca e serios. Pentru ca e amuzant. Pentru ca e masculin. Pentru ca e feminin. Pentru ca ii reprezinta. Acestea sunt raspunsurile la intrebarea: "De ce isi fac romanii tatuaje?".

Pierre Hilal a dat Libanul pe Romania. A avut primul salon de tatuaje din Beirut, dar a ales sa practice aceasta arta la noi. De sase ani, tatueaza in Bucuresti. Prin mana lui au trecut oameni simpli si vedete. Destul cat sa isi faca o impresie despre cum vad romanii tatuajele.

"Aici in Romania vezi acelasi tatuaj pentru o suta de persoane. Din 2006 pana in ziua de azi, am facut peste 8000 de fete cu stelutele Rihannei", spune artistul.

Cei mai multi romani isi fac tatuajele, doar pentru ca sunt cool, sunt in trend. Mai romaneste, pentru ca se poarta. Insa, cand moda dispare, tatuajul ramane. Si nu doar moda se duce, ci si dragostea care a inspirat tatuajul respectiv.

"A venit o clienta, care era foarte indragostita si a venit cu un barbat si vroia numele lui pe ea. El era Dragos, am tatuat pe ea Dragos. Dupa o perioada a venit cu alt barbat si voia un cover up. Credeam ca vrea o floricica, dar am tatuat Florin peste Dragos", povesteste amuzat Pierre.

Cele mai tatuate simboluri din Romania sunt simbolurile tribale si literele chinezesti. Urmeaza mesajele de dragoste, florile si stelutele.

"Femeile vor lucruri cat mai mici, mai dragute: fluturasi, floricele, tatuaje ornamentale. Baietii tind catre religios, cu razboinici, ceva de genul asta".

Artistii care se respecta nu reproduc niciodata un model de pe internet. Tine de orgoliul profesional.

In ultimii ani au aparut zeci de stiluri de tatuaj. La mare cautare sunt acum tatuajele colorate, mai ales ca tusurile de ultima generatie vin in culori foarte vii.

Acum, exista aparate cu zeci de ace foarte fine, cu care artistii deseneaza cu precizie. Tusurile folosite la saloanele profesionale de tatuaj sunt suta la suta vegetale, iar ustensilele sunt sterile. In ceea ce priveste preturile, stam mai bine ca in Occident: costurile pleaca de la o suta, o suta cincizeci de lei, pentru un tatuaj mic si sunt calculate la centimetru patrat pentru lucrarile mari. Un tatuaj pe tot spatele poate ajunge sa coste si cateva mii de lei. Pentru cei care vor chilipiruri, mai bine renunta la idee. Un tatuaj ieftin poate insemna si un tatuaj urat. Si exemple sunt cu miile.

Tatuaje de vedeta

Tatuajele sunt precum vedetele! Ies in evidenta, le vezi chiar daca nu vrei, iti plac fara sa stii de ce si o data ce ti-au intrat pe sub piele, cu greu mai poti sa le mai scoti. Starurile au facut coada la saloanele de tatuaj, unde si-au pictat pe corp povesti de dragoste, idei filosofice sau, pur si simplu, modele fara sens, dar care arata bine, precum tatuajele Oanei Zavoranu.

Daca Rihanna, Angelina sau Beckham pot, ai nostri de ce nu? Tatuajul e un must pentru vedete. Mare sau mic, ascuns, dar mai degraba la vedere. Fiecare cu povestea lui. Spusa, daca se poate, in fata camerelor de luat vederi. Pe vremea cand se iubea cu Catalin Botezatu, Bianca Dragusanu si-a facut primul tatuaj.

"Indiferent care va fi relatia intre noi, mereu il voi avea in suflet", spunea Bianca. Sau, mai bine zis, pe piele. Pentru ca blonda lui Bote si-a tatuat initialele creatorului de moda, la incheietura. Si dragostea si tatuajul erau semipermanente. Asa ca timpul le-a sters cu rabdare.

Giulia Anghelescu a lasat imaginea de fata cuminte, dupa ce a parasit trupa Candy. A schimbat stilul de muzica si s-a gandit sa isi faca si un tatuaj. S-a hotarat insa greu.

"Pana am prins curaj a durat vreo doi an, cam asa. Acum, cum nu ma mai opresc In fiecare an, de ziua mea, imi fac cate un tatuaj", spune Giulia. Asa a ajuns sa aiba trei: un ingeras pe spate, o litera chinezeasca pe picior si simbolul zodiei ei pe mana.

Oana Zavoranu nu s-a gandit prea mult la semnificatia tatuajelor pe care si le-a facut. A vrut insa sa arate bine.

"Primul pe care l-am facut e un semn tribal. Nu reprezinta nimic, mi-a placut mie".

Tot un tribal si-a tatuat si Calin Goia, solistul de la Voltaj.

"E un tribal care se spune ca atrage energia pozitiva, eu l-am ales din considerente estetice, mi-a placut mie cum arata."

Pentru ca si l-a facut cand era foarte tanar, a trebuit mai intai sa duca munca de convingere cu parintii.

Acum tatuajul contribuie la imaginea de rocker. Pentru ca rockerii, se stie, sunt printre cei mai tatuati artisti. Radu Campeanu, solistul de la Kill Convention, a mers chiar mai departe. Toate tatuajele lui Radu sunt legate intr-un fel de muzica. Pe bratul stang are un portativ cu prima melodie pe care a compus-o, alaturi de un mesaj.

Cand iti faci un tatuaj, cel mai important este sa-ti placa tie. Totusi, trebuie sa accepti si criticile. Intr-un top al celor mai ciudate, sa nu spunem oribile, tatuaje ale vedetelor din lume, pe primul loc se afla Mike Tyson. Cu toate acestea, toti prietenii s-au abtinut sa-i spuna asta in fata. Si si-au pastrat dintii. Si urechile.

A fost baiatul rebel, in vremurile de aur. A ramas baiatul rebel si acum, la 60 de ani. Tocmai de aceea, Serghei Mizil s-a hotarat sa nu-si mai lase niciun centimetru patrat de piele necolorat. Motiv pentru care se inspira de peste tot, inclusiv din istorie. Nu degeaba e unul dintre cei mai tatuati romani. I-au placut tatuajele din copilarie, insa pe atunci tehnica nu era prea avansata. Asa ca a asteptat pana acum 10 ani, cand si-a facut primul tatuaj, figura lui Che Guevara. Desi El Comandante a avut comunismul in hemoglobina, Serghei sustine ca are alte motive pentru care si l-a desenat. A urmat o cruce cu propriile-i initiale, pe bratul drept.

Serghei vrea sa-si tatueze tot corpul. Are doar 60 de ani, deci tot timpul inainte. Si n-o sa va vina sa credeti, dar sursa lui de inspiratie e pictorul francez, Paul Gaugain.

Marea pasiune a lui Serghei Mizil sunt tatuajele in stil japonez, pline de culoare. Are deja tatuat tot bratul drept. Are un dragon, simboluri orientale si celebrul "koy fish", despre care se spune ca poarta noroc. Aparent, doar se spune.

NASA: O furtuna magnetica de proportii va lovi Pamantul in urmatoarele ore... Cadouri magice de Craciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x