Antena Căutare

Fenomen spectaculos, vizibil în România. Cum să-ţi protejezi ochii dacă vrei să observi sau să fotografiezi ECLIPSA de SOARE

Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsă totală de soare din 2015, în regiunea Norvegiei și a Insulelor Feroe, vizibilă parțial și în restul Europei, nord estul Asiei și vestul Africii și în România.

Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsă totală de soare din 2015, în regiunea Norvegiei și a Insulelor Feroe, vizibilă parțial și în restul Europei, nord estul Asiei și vestul Africii și în România.

Această eclipsă va fi cea mai mare eclipsă de soare vizibilă în România până în 2022, și cea mai mare ca intensitate până în 2027. În București, ea poate fi admirată la o intensitate de maximum 53,26% atinsă la ora 11:56, scrie antena3.ro

Oricât de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmărirea lui trebuie făcută cu mare atenție și măsuri de precauție.

Curioșii, dar și pasionații de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor să fotografieze eclipsa trebuie să știe că observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave dacă nu își protejează ochii. Află în continuare de ce și cum!

Pericolul observării eclipsei fără protecție

"Expunerea ochilor fără protecție sau cu protecție improvizată în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei și produce retinopatie solară. Retinopatia solară scade acuitatea vizuală și produce arsuri retiniene.

Arsurile retiniene nu sunt dureroase, deoarece la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, iar simptomele nu apar imediat, ci la câteva ore de la expunere. Afectarea poate fi permanentă și nu are tratament."
spune Dr. Beatrice Voiculescu oftalmolog specialist la optica medicală Videt.

Dintr-un motiv sau altul, există falsa impresie că dacă soarele este mai întunecat în timpul unei eclipse, este mai puțin periculos să îl privim direct. Această falsă impresie aduce cu ea riscul ca retina să ardă permanent.

Chiar și atunci când 99% din suprafața soarelui este acoperită, în timpul fazelor parțiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferică rămasă este intens luminată și nu poate fi vizionată în siguranță fără protecție.

Află cum trebuie să procedezi pentru a putea observa fenomenul ÎN SIGURANȚĂ!

Articolul continuă după reclamă
ECLIPSĂ de Soare, vizibilă astăzi la noi în țară. La ce oră are loc și de unde se poate vedea fenomenul... VIRAL de VIRAL! Metoda prin care iei BAC-UL, fără să deschizi o carte. GARANTAT!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor Joi, 16.01.2025, 08:40
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x