Tragedia din spatele Mării Aral ascunde o poveste incredibilă, tristă, dovada că oamenii au făcut o greşeală uriaşă, provocând una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din lume.
Situată între Kazahstan și Uzbekistan, Marea Aral avea suprafaţa de 68 000 de km2 (de 2 ori mai mare decât Republica Moldova) și adâncimea maximă de 69 m, fiind unul dintre cele mai mari bazine acvatice închise din lume. Asta se întâmpla în urmă cu 50 de ani, când natura îşi urma cursul firesc, fără ca oamenii să intervină…
Marea era renumită în fosta URSS pentru resursele sale piscicole și pentru stațiunile Muinak și Kazahdaria. Apa de un albastru intens era foarte limpede (fundul Aralului putea fi văzut în zile însorite până la adâncimea de 25 m). Deşi pare greu de crezut, acum a dispărut aproape în totalitate!
ÎNCEPUTUL SFÂRŞITULUI…
Totul a început în anii ’60, după ce cursul râurilor Amudaria şi Sîrdaria a fost modificat de proiectele sovietice de irigaţie, pentru a ajuta locuitorii din zonă, astfel încât regiunea deşertică să devină locuibilă, iar terenul arid să fie transformat în unul agricol.
În 1987, Aralul s-a separat în două bazine independente - Aralul Mare și Aralul Mic (ultimul având în 2006 suprafața de 3,3 mii km²). Douăzeci de ani mai târziu, marea a ajuns la 10% din mărimea sa inițială.
În august 2014, NASA a făcut un anunţ sec, uimitor, trist. Imaginile din satelit arată faptul că bazinul estic al Mării Aral s-a “evaporat”, în locul lui fiind deșertul Aralkum.
Marea Aral în 2001
Marea Aral în 2014
Formată în urmă cu 5,5 milioane de ani, Marea Aral a dispărut de pe faţa pământului din cauza oamenilor. Încet, dar sigur. Nimeni nu mai poate să facă nimic. Au rămas în urmă zeci de vapoare "îngropate" în nisip, neputinţă şi dezamăgire...