Pana in anul 1950, expertii in meteorologie denumeau uraganele in functie de latitudine si zona de formare, cum ar fi "1821 Norfolk and Long Island hurricane”. Pentru ca erau mult prea greu de retinut, uraganele au inceput, din anii '70, sa primeasca nume de femei. Insa, pentru ca feministele au considerat discriminatorie aceasta strategie, din anii '80 fenomenul meteorologic a inceput sa includa atat nume feminine, cat si masculine.
Pentru ca a fost un subiect controversat de-a lungul istoriei, astazi exista o singura institutie acreditata sa propuna numele uraganelor, pentru toate zonele de pe glob. Este vorba despre Organizatia Mondiala de Meteorologie, care adopta, anual, o lista de 21 de nume, acestea fiind folosite o data la 6 ani.
Insa oricine poate contribui la denumirea uraganelor. In 2002, Universitatea Libera din Berlin a propus oamenilor din intreaga lume sa "boteze" aceste fenomene meteorlogice, fie ca este vorba de uragane, cicloni sau tornade, pretul variind intre 200 si 400 de euro. Conform unei statistici, peste 1000 de europeni au contribuit la denumirea uraganelor.
Pe lista de annul acesta se afla urmatoarele nume: Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie si William, conform NHC.
Foto: abcnews.com
Soldati omagiati prin traditionalul dans maori "haka"... Un motan confundat cu un leu a creat panica Marea Britanie...