Antena Căutare

Lumini. Camera. Acţiune! Topul celor mai bune filme româneşti din toate timpurile! Trebuie să le vezi măcar o dată în viaţă

Nu te-ai săturat să iei la rând toate filmele americane pe care le poţi vedea online? Uită de clasicul "blockbuster"! Ştim, industria cinematografică din România nu e una dintre cele mai dezvoltate, dar asta nu înseamnă că noi nu avem capodopere.

Capodoperele cinematografiei din România

Nu te-ai săturat să iei la rând toate filmele americane pe care le poţi vedea online? Uită de clasicul "blockbuster"! Ştim, industria cinematografică din România nu e una dintre cele mai dezvoltate, dar asta nu înseamnă că noi nu avem capodopere.

Deşi are o istorie de peste un secol, filmul românesc nu şi-a găsit un loc stabil în elita celor de la nivel mondial. De-a lungul timpului, prin forţa împrejurărilor, producţia de film din ţara noastră a fost îngreunată din cauze financiare sau politice.

În 2008, Cristina Corciovescu, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film, a avut iniţiativa realizării unui Top 10 cu cele mai bune filme româneşti din 1912 şi până atunci, topul fiind bazat pe voturile criticilor români de film. Au contat părerile a 40 de critici, s-a făcut topul (cu nemulţumiri inevitabile), iar filmele cu pricina au fost prezentate în 2008, la cinema Studio din Bucureşti.

Adunând toate filmele din fiecare top 10 al fiecăruia dintre cei 40 de critici care au votat, a reieşit o listă cu 59 de titluri. Dintre acestea au fost alese doar zece în final, într-un clasament care pe unii i-a supărat, iar altora li s-a părut cât de cât reprezentativ. Iată cum arată topul, potrivit hotnews.ro.

Articolul continuă după reclamă

Precizare - Ca orice clasament, acesta poate să fie considerat subiectiv!

Pe prima poziţie a topului se află "Reconstituirea" - Este un film artistic alb-negru românesc, o dramă regizată de Lucian Pintilie în 1968, după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, operă care porneşte de la un fapt real petrecut în anii ‘50 pe malul Timişului. La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist român după ce a rulat puţin timp prin cinematografele de periferie şi s-a dovedit un succes. A fost relansat abia în 1990.

2. "Pădurea spânzuraţilor" - Este o ecranizare din 1964 a romanului omonim al scriitorului Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obţinut o largă recunoaştere internaţională. Cea mai importantă distincţie obţinută este "Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes" în 1965.

3. "Moartea domnului Lăzărescu" - Este un film regizat de Cristi Puiu în 2005. Bazat pe un caz real, scenariul prezintă povestea unui pensionar (Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Filmul a fost clasificat ca tragicomedie şi comedie neagră, fiind promovat în Statele Unite ale Americii drept comedie. A fost premiat de mai multe ori, cea mai importantă distincţie fiind Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006).

4. "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - Este un film realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes din 2007 şi un Premiu FIPRESCI. Filmul dezbate un subiect tabu: drama trăită de femeia româncă în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceauşescu. Tema a mai fost reflectată şi în filmul „Ilustrate cu flori de câmp” din 1974.

5. "Secvenţe" (1982) de Alexandru Tatos - Film compus din trei episoade independente: "Telefonul", "Prospecţie" şi "Patru palme", având ca liant echipa de filmare şi implicit atmosfera şi problemele specifice muncii depuse de aceasta la realizarea unui film. Pe platou şi în afara lui, viaţa membrilor echipei de filmare se confruntă cu cea a personajelor, apărând uneori similitudini, alteori discrepanţe.

6. "Nunta de piatră" (1972) de Mircea Veroiu şi Dan Pita - Acţiunea filmului se petrece în zona auriferă a Ţării Moţilor la începutul sec. XX. Este filmul de debut al regizorului Mircea Veroiu.


7. "La Moara cu noroc" (1955) - Dramă cu acţiunea plasată în anii 1870, la un han izolat, în împrejurimile Aradului. Acesta este o ecranizare după nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, regizorul filmului fiind Victor Iliu.

8. "A fost sau n-a fost?" (2006) de Corneliu Porumboiu - Câştigător al trofeului Camera d´Or şi al premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006. Câştigător a 3 premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competiţie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului.

9. "Proba de microfon" (1980) de Mircea Daneliuc - cu Gina Patrichi şi Tora Vasilescu


10. "Croaziera" (1981) - Este un film românesc regizat de Mircea Daneliuc. În rolurile principale joacă actorii Nicolae Albani ca tovarăşul Proca, Paul Lavric ca doctorul Velicu şi Tora Vasilescu. Filmul prezintă un grup de tineri aflaţi într-o croazieră cu bărcile pe Dunăre.

UN ALT TOP - în funcţie de notele acordate pe site-ul cinemagia.ro.

1. Nea Mărin Miliardar (1978) - Până în 2005, filmul a fost vizionat de 14.645.545 spectatori, fiind pe primul loc în topul audienţei de public a filmului românesc. Practic, a "scris" istorie!

Pentru că ne-am săturat de informaţiile clasice despre acest film, iată câteva lucruri mai puţin ştiute:

După ce se încheie perioada de pregătire pe 4 iulie 1977, filmul este suspendat pentru că Sergiu Nicolaescu a primit sarcina realizării, pe lângă serialul TV "Independenţa", şi a filmului de aniversare "Pentru patrie". La indicaţia conducerii, filmul "Nea Mărin Miliardar" a fost amânat pentru a da posibilitatea regizorului să termine cele două filme din planul de producţie a anului 1977.

Într-un final, filmările au început pe 25 iulie 1978 la Bucureşti, continuând în staţiunile de pe litoral (în special în Olimp), apoi în septembrie în Snagov şi Otopeni. În total, au fost 31 de zile de filmare.


2. Brigada Diverse intră în acţiune (1970)


3. Brigada Diverse în alertă (1971)


4. B.D. la munte şi la mare (1971)


5. Nemuritorii (1974)


6. Un comisar acuză (1974)


7. Cu mâinile curate (1972)


8. Revanşa (1978)

9. Ultimul cartuş (1973)


10. Pistruiatul (1973)

IMAGINI DE ARHIVĂ. Toți au fost tineri la vremea lor! Cum arătau Ion Iliescu, Mircea Geoană, Emil Boc şi alţi politicien... FOTO: Această imagine a fost surprinsă în prima zi! Ce crezi că s-a întâmplat după 20 de zile? E uimitor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x