Antena Căutare

Baricada de la Intercontinental, reconstruită după 30 de ani de la Revoluție - Video

De libertatea plătită cu sânge în 1989 nu trebuie să uite nimeni! Tocmai de aceea, sâmbătă, pe 22 decembrie, după 30 de ani, aici, în Piaţa Universităţii s-a reconstruit, simbolic, ceea ce a rămas în istorie drept „baricada de la Intercontinental”.

Vor veni aici şi unii dintre cei care au fost în stradă si atunci. Piaţa Universităţii va fi blocată, aşa cum au făcut-o în 89. Atunci acţiunea lor a venit ca o răzbunare a morţilor de la Timişoara. Una care avea să fie plătită tot cu moarte.

49 de persoane au căzut, numai în acea noapte, în faţa gloanţelor trase de armată. 700 de oameni ajungeau răniţi, în spitale şi aproape 800 erau duşi în arest, la Jilava. Deşi intimidaţi de regimul care încă mai avea puls, românii nu s-au oprit şi au luptat pentru libertate. Şi au făcut-o până în ziua de Crăciun.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Momentul în care Revoluţia s-a întregit. Din Timişoara, în toată ţara. În Bucureştiul sufocat acum de maşini, românii îşi strigau, atunci, disperarea.

În timp ce oamenii ocupau Piaţa Universităţii, dictatorul a ieşit, pentru ultima dată, la balconul Comitetului Central şi a încercat să împace mulţimea.

Pe data de 21 decembrie, exact 21 de oameni ieşeau în balconul Comitetului Central. Aproape toţi erau îmbrăcaţi în negru. În prima linie, lângă microfoane, dictatorii.

Nicolae şi Elena Ceauşescu priveau, de această dată, fără prea multă speranţă în ochi, mulţimea. Lângă ei, sunt cei mai importanţi oameni ai momentului. Prim-ministrul, Constantin Dăscălescu, şi prim-vice-premierul, generalul Ion Dincă. Porcela lui era "te-leagă", asta pentru că aresta pe oricine, pentru orice. Inclusiv membri importanţi ai aparatului de stat.

În linia a doua, prima din formaţie stă Ana Mureşan, Ministrul Comerţului Interior, practic, omul de la care puteai face rost de o celebră Dacia sau un televizor color. Dacă erai şi tu cineva, bineînţeles. Imediat lângă, Lina Ciobanu, Ministrul Industriei Uşoare. Şi, destul de departe în această imagine, Tudor Postelnicu, Ministrul de Interne, cunoscut din perioada imediat următoare pentru celebra frază rostită într-o sedinţă publică a procesului de la Tribunal: „Am fost un dobitoc.”

La câteva minute de la acest moment, Piaţa Universităţii devenea prima imagine reală a Revoluţiei din Capitală.

Câteva ore au mai trecut până când Piaţa Universităţii a devenit frontul unui război care avea să facă mii de victime. Era aproape miezul nopţii când, la Baricadă, oamenii au aflat că Armata nu era cu ei.

Aproape 800 de manifestanţi, mulţi dintre ei copii, au fost bătuţi, torturaţi şi duşi arestaţi în acea noapte de securitate. Iar asta nu a făcut decât să-i încurajeze pe ceilalţi să-şi ceară, mai aprig, libertatea!

Testul ce i-a înnebunit pe toți! Ce număr trebuie pus în locul semnului de întrebare?... Tineri surprinși în plină stradă într-o situaiție indecentă: „Ce fac ăia acolo?” - Galerie foto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x